İnstagram Takipçi Satın Al

Bedelli Askerlik

05.10.2019
A+
A-
Bedelli Askerlik

Bedelli askerlik, Türkiye’de Osmanlı döneminden itibaren aralıklarla zorunlu askerliğe alternatif olarak süre kısalması karşılığından nakit bir bedel ödenme mantığına dayanan bir sistemdir. Bedelli askerlik, ordunun ve devletin ihtiyaçlarının karşılanması ile bireylerin çalıştığı işleri kaybetmemesi esasına dayanarak çıkarılmış bir sistemdir. Anayasa Mahkemesi’nde bedelli askerliğin eşitlik ilkesine aykırı olmadığı kararına varılmıştır.

Ülkemizde bedelli askerlik süresi 2019 yılında güncel olarak 21 gündür, bedelli askerliğe başvuran adaylar 21 günlük askerlik süresinden sonra terhis olmaktadır. Bu 21 günlük süreçte ise askerliğini bedelli olarak yapanlara temel silah eğitimi verilmekte.

Bedelli askerlik neden yapılır ?

bedelli askerlik

Askerlik çağına gelmiş bireyler bulundukları işleri kaybetmemek, ailelerinden ayrı kalmamak ve çeşitli sebeplerden dolayı çıkarılmıştır. Bedelli askerlik yapmak isteyenler belli bir miktar ücret ödeyerek askerlik hizmetini yapmış sayılırlar.

Kimler bedelli askerlik yapabilir, şartları nelerdir ?

Bedelli askerlik yapmanın iki farklı yolu bulunmaktadır. Bunlar;

18 yaşını doldurmuş Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmasına rağmen en az 3 yıl yurt dışında çalışmış erkekler 21 gün süreyle bedelli askerlik yaparak bu görevi tamamlamaktadır. Buna kısaca “dahte” adı verilmektedir. Anlamı ise “Dövizle askerlik hizmetine tabir olan erkekler” anlamına gelmektedir.

Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde 18 yaşını doldurmuş olan erkekler için dönemlik çıkartılan yasalarla sağlanan bedelli askerlik hizmetidir. Bu tür geçici olup ilgili yasanın şartlarına bağlıdır. Bahsedilen yasadaki şartları karşılayan bireyler bu geçici askerlik hizmetinden yararlanabilirler.

Bedelli askerlik kaç kere, ne zaman çıktı ?

Cumhuriyet tarihinde 10 kez bedelli askerlik çıkarılmıştır. En son 1987, 1992, 1999 yıllarında çıkarılmıştır. 17 Ağustos 1999 tarihinde çıkarılan bedelli askerlik uygulaması Gölcük depreminden sonra ülke ekonomisine destek olmak amacıyla çıkarılmıştır. 2011 yılında çıkarılan bedelli askerlikte ise 30 yaşından gün almış ve 30 bin TL tutar ödeyen kişiler askerlik vazifesini yerine getirilmiş sayılmışlardır. Yasa kapsamında 21 günlük temel askeri eğitiminden de muaf sayılmışlardır. 2 Aralık 2014 tarihinde ise 1 Ocak 1988 ve önceki tarihlerde doğan bireyler 18 bin TL karşılığında bu uygulamadan faydalanabilmişlerdir.

Bedelli askerlik ücretleri ne kadar ?

2019 yılının ilk yarısı için bedelli askerlik ücreti 31 bin lira olarak belirlendi. Sistem gereği 6 ayda bir defa 6 aylık kat sayı göz önüne alınarak bedel ücretine zam yapılması gerekiyor. Yani normal şartlarda Temmuz ayı ile birlikte 31 bin liralık bedelin artması gerekecekti. Ancak Milli Savunma Bakanlığı mağduriyeti önlemek amacıyla bu yıl için ücreti 31 bin lirada sabitledi. Belirlenen ücret 2020 yılının Ocak ayında belirlenen kat sayıya göre artacak.

Kimler bedelli askerlik yapabilir?

Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde ikamet eden ve askerlik çağı gelmiş Türk erkekleri bedelli askerlik uygulamasından yararlanabilirler. Askerliğini bedelli yapmak isteyen erkekler yoklama işlemlerini yaptırırken bunu askerlik şubesine bildirmeliler.  Zira askerlik şubeleri de asker adayları hakkında ona göre işlem yapmaktadır.

21 Günlük bedelli Askerlik Eğitimi verilecek birlikler belli oldu mu ?

Bedelli askerlikten yararlanmak isteyenler yasanın Resmi Gazetede yayımından itibaren 3 ay içinde başvuru yapacakken, bedelli askerler için 21 günlük eğitimin hangi birliklerde alacaklarına yönelik taslak çalışmaları yapıldı.
Bedelliler için 21 günlük eğitimin verilmesi düşünülen birlikler;

  • 58’inci Piyade Eğitim Alay Komutanlığı – Burdur
  • 5’inci Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı – Sivas
  • 1’inci Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı – Manisa
  • 3’üncü Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı – Antalya
  • 48’inci Piyade Eğitim Alay Komutanlığı – Tokat
  • 15’inci Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı – Amasya
  • 59’uncu Topçu Eğitim Tugay Komutanlığı – Erzincan
  • 3’üncü Jandarma Eğitim Tabur Komutanlığı-Ezine-Çanakkale
  • 1’inci Jandarma Eğitim Tabur Komutanlığı-Aydın
  • 116’ncı Jandarma Eğitim Alay Komutanlığı-Çanakkale
  • 9’uncu Jandarma Eğitim Alay Komutanlığı-Bilecik
  • Jandarma Muhabere Eğitim Tabur Komutanlığı-Seferihisar-İzmir
  • 10’uncu Jandarma Eğitim Alay Komutanlığı-Bornova-İzmir
  • 15’inci Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı – Amasya

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.