İnstagram Takipçi Satın Al

Tarihte Bekçilik Hep Vardı

30.09.2019
A+
A-
Tarihte Bekçilik Hep Vardı

İnsanoğlu var olduğundan beri korunma ve neslin devamı iç güdüsü olarak kümeler halinde yaşamıştır. Tarihin ilk yerleşim yerlerinden olan 9 bin yıllık Çatalhöyük, yaşayanlar yırtıcı hayvanlardan korunmak için inşa edilmiştir. İnasanoğlu yerleşik hayata geçmesiyle birlikte sahiplilik duygusuna kapılıp mal, mülk edinmeye başlamıştır. Sahip oldukları mallarıysa bu mallara kolay yoldan sahip olmaya çalışan diğer insanlardan koruma ihtiyacı hissetmişlerdir. Yani tarihte bekçilik hep vardı.

Bu yüzden adaleti ve güvenliği sağlamak amacıyla ‘’devlet’’ kavramı meydana gelmiştir. Devlet ise diğer devlete karşı güvenliği sağlamak için askeriyeyi kurarken, sınırları içerisinde güvenliği sağlamak için kolluk kuvvetlerini oluşturmuştur. Bu kolluk kuvvetlerine eski Türk devletlerinde daruga ya da karakol denilirken, Osmanlı’da bostancı ve bekçiler ortaya çıkmıştır. Bostancı ocağı direkt padişaha bağlı ve bostanları korumak ile yükümlüydü.

Bekçiler ise şehir güvenliğini sağlamak görevini üstlenirken zaman zaman vergi toplamak ve adaleti sağlamak gibi görevleri de olmuştur. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuyla birlikte polis teşkilatına bağlı bekçiler görevlerine devam etmiştir.

Özellikle 1970 ve 1980 yılları arası dönemde polislere, halk tarafından korkulu gözlerle bakılması bekçilere sempatiyi arttırmıştır. Bu dönemde ‘’bekçi baba’’ diye adlandırılan o güzel insanlar, Türk polis teşkilatının yenilenmesi ve modernize edilmesiyle tarihin tozlu raflarında kendisine yer almıştır. Geçtiğimiz haftalarda tarihin o tozlu raflarından indirilen bekçilik, son dönemde artan suç oranlarına Emniyet Müdürlüğü’nün bir tür önlemi olarak tekrar başlamıştır.

Bekçilik eğitimleri nasıl?

O eski ‘’bekçi baba’’ denilen babalık tekrar günümüzde de canlandı mı? Bunun cevabı maalesef hayır. Çünkü ülkemizin geçirdiği zor günler neticesinde bekçilik mülakatlarında tam verim alınamamakla beraber, ihtiyaç doğrultusunda mecbur kadrolar doldurumakta. Yetersiz silah kullanım eğitimi olmasına rağmen bekçilerimize silah taşıma ehliyeti verilmekte. Peki bu durum normal vatandaşlar nezdinde güvenli mi? Bizce değil. Zira gece saatlerinde görev yapan bekçilerimiz sarhoşuyla, hırlısıyla, hırsızıyla, çakalıyla ayrı uğraşırken bilinçsiz kullanılan silahlar, ister istemez çevreye bazı zararlar verebilirler. Bunu önlemek için ise değerli bekçilerimize gereken bütün eğitimlerin tam verilmesi gerekiyor.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.