Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Almanya’ya Eurofighter tepkisi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya’nın Eurofighter Typhoon savaş uçaklarının tedariki konusunda açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı, Berlin ziyareti sırasında mevkidaşı Şansölye Olaf Scholz ile bir basın toplantısı düzenledi. Burada Türkiye’nin Eurofighter Typhoon savaş uçağına olan ilgisine değindi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarına göre, Eurofighter konusunda Almanya’nın verip vermemesi önemli değil. Erdoğan, dünyada savaş uçaklarını üreten tek ülkenin Almanya olmadığını belirtti. Ayrıca Türkiye’nin insansız savaş uçakları konusunda önde gelen ülkelerden biri haline geldiğini ifade etti.
Türkiye’nin Birleşik Krallık’tan 40 adet Eurofighter Typhoon savaş uçağı tedarik etmek istediği biliniyor. Ancak Almanya’nın bu satışa yeşil ışık yakmadığı ve Türkiye’nin bu konuda diğer ülkelerle de temas halinde olduğu vurgulandı. Ayrıca Türkiye’nin Eurofighter Typhoon’a ilaveten F-16 Blok 70 savaş uçaklarını da tedarik etmeyi planladığı belirtildi.
Eurofighter Typhoon Projesi, Avrupa ülkelerinin yeni nesil savaş uçağı ihtiyacını karşılamak amacıyla birçok ülkenin ortaklığı ile başlatıldı. İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya ve İspanya’dan oluşan üretici ülkeler topluluğundan Fransa, proje bir müddet ilerledikten sonra ayrıldı ve kendi uçağı Rafale’i geliştirme kararı aldı. Bu proje kapsamında 550’den fazla Eurofighter Typhoon savaş uçağının başarılı bir şekilde 7 ayrı ülkeye teslim edildiği biliniyor.
Bu sürecin Türkiye ve diğer ülkeler arasındaki ilişkilerin yanı sıra savunma sanayiine etkilerinin de değerlendirilmesi önemli. Ayrıca Türkiye’nin insansız hava aracı (İHA) teknolojilerine yönelik gelişmeler, ülkenin savunma sanayiindeki yenilikçi ve öncü konumunu vurgulamaktadır.