İnstagram Takipçi Satın Al

Hangi Bölümü Okuyanlar Yedek Subay Olabilir

07.09.2019
A+
A-
Hangi Bölümü Okuyanlar Yedek Subay Olabilir

Hangi Bölümü Okuyanlar Yedek Subay Olabilir

Askerliklerini kısa dönem er (6 ay er) veya yedek subay (12 ay asteğmen) olarak yapmak isteyenler en az lisans düzeyinde eğitim görmüş olmalıdırlar. Lisans mezunlarının büyük çoğunluğu er olarak göreve başlatılırlar. Geriye kalanlar yedek subay olarak göreve başlarlar. Durum böyle olunca hangi bölümü okuyanlar yedek subay olabilir, hangi bölüm mezunlarının yedek subay olma ihtimali daha yüksek olduğu merak edilmektedir.

Yedek Subay Alımı Neden Yapılır ?

Türk Silahlı Kuvvetleri eksik subay olan bölgelerde bu açığı kapatmak için yedek subay alımı yapar. Alımlar her dönemde sayısal olarak farklılık gösterir. Her birlik askere alımlardan önce kaç adet subay ihtiyacı olduğunu bildirir. Bu bildirimler doğrultusunda ilgili yerlere tahsisler gerçekleşir.

Yedek Subay Alımında Meslek Önemli Midir ?

Askeri  birliklerin kendine has özellikleri vardır. Örnek verecek olursak, topçu ve tankçı birliklerin savaşlarda matematik hesapları yapması gerekmektedir. 5 kilometre uzakta olan bir düşmana rastgele atış yapamazsınız. Önünüzde bulunan tepenin yüksekliği, rüzgarı hangi açıyla ve şiddette estiği, topun hangi açı ile atılacağı gibi unsurlar atışı etkilemektedir. Bu noktada matematiksel hesaplamalar yapılmalıdır. Aşağıdaki resimde örnek bir senaroyuyu görebilirsiniz.

Bu durumda matematik ve mühendislik alanından mezun olan kişilerin yedek subay olma şansı daha yüksektir. Her zaman böyle olacak diye bir kural yok. Başvurduğunuz dönemde hangi alanda ihtiyaç fazlaysa ona göre alımlar yapılır.

Hangi Meslekler Zorunlu Yedek Subaylık Yapar ?

Sivilde olduğu gibi askeriyede de bazı meslek gruplarına daha fazla ihtiyaç duyulur. Bunların başında doktor, mühendis, diş hekimi ve hukuk mezunları gelmektedir. Diş hekimi ve doktorlar 12 ay yedek subay olarak askerlik yaparlar. Hukuk mezunlarının bir kısmı askeri hakim olarak bir kısmı da birliklerde yedek subay olarak iş yaparlar.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 31 YORUM
  1. Göksenin Akıncı dedi ki:

    Okumanın faydası burada bile öne çıkıyor. Okumayana rahat askerlik yok.

    1. Ömer Çelik dedi ki:

      Genel itibariyle mühendislik ve psikoloji bölümleri uzun dönem tercih edilir. Ama o zaman ki askeriyenin personel ihtiyacına mütevellit bölüm fark etmeksizin yedek subay çıkabilir.

  2. Can Bakım dedi ki:

    Okuyana her zaman avantaj var

  3. ender aslan dedi ki:

    bölümler önemli evet ama ihtiyaca ve diploma not ortalamasını da göz önünde bulunduruyorlar.

  4. İlhan dedi ki:

    Teknik astsubay veya bakım onarım bölümünde astsubay olunmasını tavsiye ederim. Askerler ile daha az muhatap olup askeriyeye daha faydalı işler yaparsınız.

  5. Durmuş dedi ki:

    Askerlik iş alımlarında bence en önem verilmesi gereken şey başvuranın içindeki vatan sevgisi .

  6. Ali Can dedi ki:

    Ben lisans öğrencisiyim, üniversiteden mezun olduktan sonra yedek subay olmak istiyorum. İnşallah herkesin dilediği gönlüne göre olur.

  7. can uyar dedi ki:

    Okuyan insanla okumayan insanı burda bile ayırt ediyorlar. Ama önlisans eğitiminin öneme alınmama sebebi sanırım artık herkesin üniversite okuyor olması..

  8. Recep Solmaz dedi ki:

    Yedek subaylık konusunda yazıda belirttiğiniz gibi bazı meslek grupları daha ön plana çıkıyor. Ancak özellikle İletişim Fakültesi mezunlarına da yedek subaylık konusunda daha fazla şans tanınması gerektiğini düşünüyorum. İletişim çağındayız ve ordumuz askeri bakımdan güçlü olsa da kurumsal iletişim anlamında zayıf bir konumda yer alıyor. Bu sorunu da İletişim Fakültesi mezunu yedek subayların çözeceğini düşünüyorum.

  9. Ufuk dedi ki:

    Toplumumuzda askerlik hizmetine dair bilgilerde maalesef ki her kafadan bir ses çıkıyor. Yedek subaylık için mezuniyet şartı nedir? Lise mi, Önlisans mı yoksa Lisans mezunu mu olmak gerekiyor diye düşünüyorsanız bu yazı tam size göre.

  10. Bülent dedi ki:

    Yedek Subay olarak askerlik yapmak isterdim.Ancak sayısal mezunu olmama rağmen bu şans bana denk gelmedi.Tüm askerlerimizin Allah yardımcısı olsun.

  11. yuteka dedi ki:

    Okuyana avantaj tabii ki olmalı. Yoksa üniversitelerin önemi kalmıyor zaten mezunların hepsi işsiz.

  12. Ömer Çelik dedi ki:

    İki yıllık üniversite mezunları (önlisans) astsubay olmaya hak kazanırlar. Dört yıllık lisans mezunu olanlar ise hem astsubay; hem de subay olmaya hak kazanırlar. Genel itibariyle şu bölüm mezunları astsubay oluyor demek yanlış olur. İhtiyaca göre iki yıllık üniversite mezunlarından gerekli koşulları sağlamaları şartıyla kişiler astsubay görevine başlarlar.

  13. Abdullah Öter dedi ki:

    Okumanın önemi bir kez daha kendini gösteriyor bu durumda.

  14. Deniz Kaya dedi ki:

    Önlisans okuyorum, lisansa çevirmenin zamanı geldi. Bu yazıdan sonra eğitimin her alanda gerekli olduğunu anladım.

  15. ilker durmuş dedi ki:

    bence hangi bölümü okur olsun askere kabul edilmeli evet okumanın avantajı bu ama biraz yanlış

  16. Gürkan Bozok dedi ki:

    Allah’a şükür okumaya devam.Dönemleri bilmiyordum gördüm ve rahatladım çok teşekkürler. Subay olma yoluna devam 🙂

  17. Furkan Dikyol dedi ki:

    Çok yararlı bi makale olmuş bence subaylık çok iyi bir meslek hem rahat hemde imkanları çok fazla maaşı da iyi

  18. Lucifer dedi ki:

    2 yıllık Harita Kadastro bölümü mezunuyum, 2018 KPSS’ye girmedim ancak 2016 KPSS puanım 78. Bu şartlarda benim şansım var mı acaba?

  19. Kimegoreiyi dedi ki:

    Bir diş hekimliği öğrencisi olarak gerçekten düşündüğüm bir meslek nasip olur inş.

  20. Muzaffer Güney Kılıç dedi ki:

    Okuyan gene avantajlı.Her yerde avantajlısın.Hayata 3-0 önde başlıyorsun.Konu bilgilendirici.Makalelerin devamını bekliyorum…

  21. Diyar Türk dedi ki:

    Okumanın her türlü faydası var okumazsan yedek subay bile olamazsın 😉

  22. İlker TR dedi ki:

    Okumanın önemi bir kez daha gözler önünde askeriyede bile

  23. Hakkı dedi ki:

    Okuyan her zaman üstün oluyor valla.

  24. Umut dedi ki:

    Okuyan bir öğrenci olarak mersk ettiğim herşeyi bulmak çok güzel ve KOLAY oluyor sizler sayesinde sizelre çok teşekkür ederim kolay gelsin emeklerinizin karşılığı ödenemez cidden cok zor sizin gibi bir kaynak bulmak artık bu konu hakkinda daha fazla bilgiye sahibim

  25. İbrahim Kadıoğlu dedi ki:

    Makine Mühendisliğinden mezunum, Yedek Subay olabiliyor muyum? Eğer olabiliyorsam gerçekten çok iyi olur bu durum. Rütbe için değil, vatanı her türlü rütbeden korumaya razıyım.

  26. Can dedi ki:

    Bu konu hakkında çok araştırma yaptım pek detaylı bir bilgiye ulaşamamış tım Ama sizler sayesinde en iyi bilgilere en detaylı yazılara ulaşabiliyorum teşekkür ederim kolay gelsin

  27. Mehmet Karasoy dedi ki:

    Her türlü okumak lazım arkadaşlar yakınınızda okulu bırakan herhangi bir kişi varsa uyarmaktan cekinmeyin bence.

  28. Yusuf Şafak dedi ki:

    2018 den önce dört yıllık üniversiteyi bitirenler yedek subay olabiliyordu ama yeni çıkarılan askerlik yasasıyla çoğunlukla tıp mezunlarının şansı arttı, diğer bölümler kısa bölüm olarak yapacaklardır.

  29. Yusuf ŞAKAR dedi ki:

    Sadece bölümüne göre öncelik var onun haricinde okumuş insanın alınma ihtimali yüksektir.

  30. Kreus dedi ki:

    Umarım ben de askeriyedeki psikolojik danışman açığını kapatıp görevimi yedek subay olarak yapacağım.