Malezya Türk SİHA ve helikopterleriyle ilgileniyor

25.09.2023
A+
A-
Malezya Türk SİHA ve helikopterleriyle ilgileniyor

Malezya, Türkiye’den insansız hava aracı (İHA) ve helikopter tedarik etmeyi planlıyor. Açıklama, Malezya Başbakanı Enver İbrahim’den geldi.

Geçtiğimiz günlerde BM Zirvesi kapsamında New York’ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelen Malezya Başbakanı Enver İbrahim, Türkiye ile olan işbirliğini güçlendirmek için önemli adımlar atmaya hazır olduklarını açıkladı. İbrahim, Türkiye’nin üstün uzmanlık sahibi olduğu insansız hava araçları (İHA) ve helikopterleri temin etmeyi düşündüklerini belirtti. Malezya Silahlı Kuvvetler Konseyi’nin nihai kararı alacağını vurgulayan İbrahim, bu konuda Genelkurmay Başkanı’na tam yetki vererek askeri yetkililerin görüşlerini dikkate alacaklarını ifade etti.

Başbakan İbrahim, New York’ta Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, “Karar, Malezya Silahlı Kuvvetler Konseyi tarafından verilecek. Ben de politikam gereği, neyin tedarik edileceği ve alınacağı konusunda herhangi bir müdahalede bulunmayacağım” dedi.

İbrahim ayrıca, Malezya Savunma Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı’nın Türk hükümetiyle görüşmelere başlaması için talimat vereceğini belirtti. Ayrıca, Erdoğan’ın Aralık ayında Kuala Lumpur’u ziyaret etmeyi kabul ettiğini de duyurdu.

Öte yandan, Malezya’nın ANKA SİHA tedarikiyle de ilgilendiği bilinmektedir. Helikopter alanında ise Malezya’nın, T129 ATAK ve T625 GÖKBEY seçenekleri arasında tercih yapabileceği belirtilmektedir.

Malezya’nın son dönemdeki savunma tedarikleri

Malezya’nın Ankara’dan yapmayı planladığı bu sipariş, Güney Kore ile 18 adet FA-50 savaş uçağının tedariki anlaşmasından birkaç ay sonra duyuruldu. Korea Aerospace Industries, 4.08 milyar ringgitlik (910 milyon dolar) anlaşma ile Hindistan’ın Tejas hafif savaş uçağı ve Çin’in JF-17’sini geride bıraktı.

FA-50

Bu satın alma, Malezya Silahlı Kuvvetleri’nin eskimiş uçaklarının yerini alacak ve ülkenin savunma kapasitesini güçlendirecektir. Malezya, son dönemde yapmış olduğu bu tedariklerle birlikte askeri alanda kendini güçlendirmeye devam etmektedir.

Öte yandan, Malezya savunma teçhizatı tedarikinde harcama yapma politikasında da ilginç bir yaklaşım sergilemektedir. Reuters tarafından 2019 yılında bildirilen habere göre, Savunma Bakanı Mohamad Sabu, palmiye yağı ticaretini kullanarak savunma teçhizatı tedarikine yardımcı olmak üzere bazı ülkelerle görüşmeler başlatmıştır. Sabu, “Eğer palmiye takas ticaretini kabul ederlerse, bu yaklaşımı ben de desteklemekten memnuniyet duyarız” şeklinde konuştu.


BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.