İnstagram Takipçi Satın Al

Muayene Olduktan Sonra Ne Zaman Askere Gidilir

24.02.2021
A+
A-
Muayene Olduktan Sonra Ne Zaman Askere Gidilir

Muayene Olduktan Sonra Ne Zaman Askere Gidilir?

Türkiye’de askerlik, tüm Türk vatandaşı olan erkeğin yapması gereken ve fakat son dönemlerde düzenlenen yasalar dahilinde ücretli şekilde yapılabilir olmuştur. Bedelli askerlik adı verilen ücretli askerlik, 28 günde tamamlanabiliyor.

Bedelli askerliği tercih etmeyenler ise standart olarak belirlenen askerlik süresini, eğitim durumlarına göre tamamlayabilmektedir. Üniversite mezunları, astsubay olarak uzun dönem veya er/ erbaş olarak kısa dönem askerlik yapabilmektedirler.

Askere Ne Zaman Gidilir?

Geçmiş dönemlerde; ‘’20 yaşına gelen her Türk erkeği’’ olarak tanımlanan askerlik, son yıllarda yapılan değişiklik ve düzenlemeler ile yaş ve süre opsiyonelliğinde sunuluyor. Tecil; eğitim gören Türk vatandaşlarının, eğitim süresi sonuna kadar, askerlikten muaf olması durumudur. Yahut sağlık nedeniyle tecil yapılabilmektedir.

Askerliğin ertelenmesi şu şekildedir;

  • Lise mezunları, maksimum 3 yıl (üniversiteye başlamamış olma durumunda)
  • Üniversite mezunları 2 yıl (yüksek lisansa başlamamış olma durumlarında)

Belirlenen tecil durumu sonrasındaysa, muayenelerin yapılması gereklidir. Muayenesi yapılmayan kişiler, kaçak olarak nitelendirilmektedir.

Muayene Olduktan Sonra Ne Zaman Askere Gidilir

Muayene Sonrası Askerlik Başlama Süresi

Tecil, istenilen durumlarda iptal edilebilmektedir. Yani kişi önce tecil yaptırıp sonrasında askerliğini erken tamamlamak isterse, tecil bozdurma uygulamasından yararlanabilir. Tecil süresi biten kişilerse, muayeneden sonraki ilk celp döneminde askerliğe başlarlar.

Askerlik muayenesi, kişinin nüfusa kayıtlı olduğu il veya ilçedeki askerlik şubesinde yapılır ve askerlik yapacağı yer belirlenir. İlgili askerlik şubesinde belirlenen dönemde gidilmesi gereklidir. Askerlik dönemi belirlenen kişilere, muayene sonrası celp gönderilir.

Askerlik dönemi gelen fakat askerliğe başlamayan kişiler, bakaya durumunda nitelendirilir. Muayene ardından 2 hafta sonra belirlenen askeri birliğe gönderilirler. Fakat devre kaybı olarak gönderilmektedirler.

Muayene Sonrası Askerliği Ertelemek Mümkün mü?

Tecil durumu, muayene sonrasında da yapılmaktadır. Belirli durumlarda, askerlik muayenesi yapılmış kişiler askerliği erteleyebilirler. Muayene sonrasında tecile olanak sağlayan durumlar şu şekildedir;

  • Sağlık sorunları nedeniyle sağlık raporu alınarak, 1 yıla kadar tecil yapılabilmektedir. Sağlık nedeniyle rapor alan kişiler, 3 kez bu işlemi tekrarladıklarında askerlikten tamamen muaf tutulurlar.
  • Eğitim nedeniyle de muayene sonrası askerlik tecili mümkündür. Bakaya durumunda olan kişiler, çeşitli eğitim belgelerini sunarak öğrenim görmek üzere askerliği erteleyebilirler.

 

 

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 19 YORUM
  1. mehmet can öztürk dedi ki:

    ben müaynemi oldum ekim ayında 19 yaşıma giricem ne zaman askere giderim

  2. İlhan dedi ki:

    Askerlik vatani bir görev. Herkesin askerlik yapması gerekli. Bir çok kişi askerliği vakit kaybı ve boş iş olarak görüyor. Keşke bu düşünceden kurtulsak.

    1. Ömer Çelik dedi ki:

      Önceden celp dönemleri belirli aylardı. Bu celp dönemleri, Kasım Ayı Celp Dönemi, Şubat Ayı Celp Dönemi, Mayıs Ayı Celp Dönemi ve Ağustos Ayı Celp Dönemi olmak üzere 4’e ayrılmaktaydı. Fakat yeni gelen askerlik sistemi ile birlikte 2020 den itibaren her ay celp dönemi kabul edileceğine dair bir söylenti var. Bakalım ne olacak göreceğiz.

  3. Kurtbay dedi ki:

    Bu işin zamanı yok 20 yaşına geldiğinde celp dönemine göre askere alınırsın .

  4. yuteka dedi ki:

    Askerlik erkeklerin hayatında önemli bir dönüm diyebilirim. Hayatı öğrenmek orada oluyormuş .)

  5. Abdullah Öter dedi ki:

    Yeni düzenleme ile askerliğin 6 aya inmesi çok iyi oldu gerçekten.

  6. Ali Öztürk dedi ki:

    Askerlik cidden henüz pişmemiş erkekler için büyük bir dönüm noktası, sadece gidip vatan borcumu ödeyeceğim diye düşünüyorsanız yanılıyorsunuz.

    Askerlik hayatınıza yön vermenize, ilişkiler kurmanıza, günlük yaşantınıza ve hatta yemek düzeninize bile etki ediyor. Yaşantınızı daha kolay bir seviyeye getirmenizde büyük rol oynuyor.

  7. Uğur Aktaş dedi ki:

    Yaş geldiğinde en kısa sürede muayene olup gitmekte fayda var. Yaş ilerledikçe daha da zorlaşıyor. Hem iş hem aile şartları oturuyor. Vücut hareketleri kısıtlanıyor en güzeli zamanında gitmek.

  8. ilker durmuş dedi ki:

    18 yaşında gönüllü olarak gidilebilir olsaydı keşke 20 yaşında ise mecburi 18 inde gidip erken yapıp gelmek daha iyi olurdu

  9. Alper dedi ki:

    Biraz eskilere gidersek insanlar 2-3 yıl normal askerlik yapıyorlardı, şimdikiler ise en fazla 1 aylık bedelli askerliği çok görüyorlar.

  10. Can dedi ki:

    Daha askere gitmemiş biri olarak bu konuyu merak ediyordum biraz araştırdım Yaşadıklarımdan biri diğerini uymuyordu ama size güvenim sonsuz olduğu için en iyi bilgi kaynaklarından biri olduğunuz için en detaylı şekilde anlatmışsınız teşekkür ederim kolay gelsin

    1. Serkan dedi ki:

      Askere uzman cavuş olarak nasil gidebiliriz9

  11. Süleyman Morgül dedi ki:

    Askerliğin yaşı olmaz ne zaman çağırırlarsa o zaman gidersiniz ama konuyu merak edenler için iyi bir paylaşım olmuş umarım herkesin istediği yer çıkar

  12. İbrahim Kadıoğlu dedi ki:

    Askerlik kağıtları 20 yaşında gelmeli, sonuçta ergin bir bireyin yapacağı bir şey bu askerlik.

  13. Murat kocu dedi ki:

    Ben 23 yaşındayım asker kaçağıym ve üniversite ye e kayıt yaptım acaba askerlikte sıkıntı cıkarmı yada üniversite yüzyüze kayıtta sıkıntı yaparım yada tehcil oluyrmu

    1. admin dedi ki:

      Üniversite kayıt yaptırdıysan sıkıntı olmaz.

  14. Serkan dedi ki:

    Askere uzman cavuş olarak nasil gidebiliriz

  15. Melih dedi ki:

    Su an 19 yasindayim 20 den gun almama 48 gun var ben muayenemi simdi oldum 2022 celplerinde askere gidermiyim bilgisi olanlar lutfen cevap verebilir mi?

  16. Mehmet Şükrü yapar dedi ki:

    Askerlik muayenesi olduğumda kaç ay sonra giderim askerliğe