Renk Körlüğü Polis Olmaya Engel Mi?

Yazımıza öncelikle renk körlüğünün ne anlama geldiğini açıklayarak başlamak istiyorum. Renk körlüğü, canlı bir varlığın görme merkezinde özel olan pigment molekülünün olmaması ya da çok az bulunması durumudur. Bu rahatsızlık sonucunda ise bazı renklerin çevresindeki renkleri ayırt etmek olası değildir. Bu göz bozukluğu kırmızı, mavi ve yeşil renkleri birbirinden ayırt edememe ile ortaya çıkmaktadır.
Şu günlerde de gündemde olan polis alımlarında renk körlüğünün geçersiz sayılmasının istenmesi Emniyet Genel Müdürlüğü’nün yaptığı açıklamada araştırılmaya başlandığı söylendi.
Yapılan uygulamalı araştırma için ise Almanya, Avusturya ve Çin’inde içinde bulunduğu 27 ülkede polislik için giriş ön sağlık muayenesinde gerçekleştirilen renk körlüğü uygulamaları incelendi. Bu çalışmada ise renk körlüğüne sahip olanların polislik için kabul edilmediği gözlendi.
Farklı gruptaki birkaç ülkede yapılan incelemede ise orada uygulanan yürütmeliğin Türk usul ve geleneklerine uymadığı aynı zamanda güvenlik açığı oluşturması gerekçesi ile kabul edilemeyeceği gözlemlendi. Bu esnada Sağlık Bakanlığı ise çeşitli göz hastalıkları uzmanları ile yaptığı görüşmelerde kısmi olan renk körlüğünün bile polislik için mümkün olamayacağını açıkladı.
Bu süreçte renk körlüğünün kabul edilmesi halinde ciddi bir güvenlik açığı oluşturacağı bilgisi verildi.
RENK KÖRLÜĞÜ BELİRLENMESİ
Adaylarda renk körlüğünü tespit için uygulanan ishihara testinin dünya üzerindeki tüm standartlara uygun olduğu ve araştırma yapılan tüm ülkelerde de aynı olduğu belirtildi. Renk körlüğü için kullanılan tüm cihazların ve lenslerin bir çözüm oluşturmadığı, bu sorunu gidermediği belirtildi.