Slovakya, Son F-16 Blok 70 Savaş Uçağını Teslim Aldı.

19.04.2026
A+
A-
Slovakya, Son F-16 Blok 70 Savaş Uçağını Teslim Aldı.

F-16 Blok 70 Savaş Uçakları Slovakya’ya Teslim Edildi

Slovakya, hava kuvvetlerini modernize etme programı kapsamında tüm F-16 Blok 70 savaş uçaklarını teslim aldı. Lockheed Martin tarafından Slovak Hava Kuvvetleri için üretilen son uçak, ABD’deki bir hava üssünde Slovakya’ya teslim edildi.

Sipariş ve Teslimat Süreci

Aralık 2018’de Slovakya, tek ve çift koltuklu C/D konfigürasyonlarını kapsayan toplam 14 adet F-16 Blok 70 savaş uçağı için 1,58 milyar euro değerinde bir sözleşme imzaladı. Bu kapsamda Slovak Hava Kuvvetleri için üretilen son uçak da ABD’de düzenlenen törenle teslim edildi.

Eğitim ve İntikal Süreci

F-16’ların eğitim süreci tamamlandıktan sonra kademeli olarak Slovakya’ya intikal edeceği belirtildi. Program kapsamında sadece platform teslimatı değil, aynı zamanda 22 pilot ve 160 bakım personelinin eğitimi de gerçekleştirildi.

MiG-29’ların Yerini Alacak

Slovak Hava Kuvvetleri envanterinde uzun yıllar görev yapan ve 2023 yılında Ukrayna’ya devredilen MiG-29 savaş uçaklarının yerini almak amacıyla bu tedarik gerçekleştirildi.

İlk Teslimatlar ve Konuşlanma

İlk iki F-16 Blok 70 uçağı Ocak 2024’te Slovakya’ya teslim edildi, ancak pilot eğitimi nedeniyle ABD’de tutulmuştu. Bu uçaklar Temmuz 2024’te Slovakya’ya intikal etti.

Yeni nesil savaş uçakları, Sliač Hava Üssü’nde konuşlu 81. Hava Kanadı’na bağlı 1. Avcı Filosu envanterine dahil edildi. Lockheed Martin, Aralık 2025 itibarıyla Slovakya için üretilen tüm F-16 Blok 70 uçaklarının üretiminin tamamlandığını açıkladı.

Bakım ve Lojistik Altyapısı Kuruluyor

Programın sürdürülebilirliği açısından kritik bir diğer adım, yerli bakım altyapısının oluşturulması oldu. Slovak şirketi Letecké opravovne Trenčín ile Norveç merkezli Kongsberg Aviation Maintenance Services arasında F-16’ların bakım ve onarımına yönelik iş birliği anlaşması imzalandı.

Bu kapsamda uçakların bakım faaliyetleri, Slovakya Savunma Bakanlığı’na ait Trenčín’deki LOTN tesislerinde gerçekleştirilecek.

Ek F-16 Tedariki Gündemde

Slovakya, hava sahası savunmasında tam operasyonel bağımsızlık hedefi doğrultusunda filosunu genişletmeyi de gündemine aldı. Şubat 2026 itibarıyla ABD ile 4 adet ilave F-16 savaş uçağı tedariki için görüşmelere başlandığı bildirildi.

Yeni tedarikin, mevcut filonun operasyonel sürekliliğini artırması ve hava polisliği görevlerinde dışa bağımlılığı azaltması hedefleniyor.

F-16 Blok 70 Savaş Uçağı

F-16 Blok 70/72 modernizasyonuna uğrayan jetler, diğer F-16’lara göre donanımsal ve yapısal açıdan yükseltmeye maruz kalacakları için genellikle 4++ nesil olarak sınıflandırılmaktadırlar. Viper modernizasyonunda en önemli adım ise mevcut radar sisteminin, Northrop Grumman üretimi APG-83 Aktif Faz Dizinli (AESA) radar ile değiştirilmesidir.

APG-83 radarının entegrasyonu ile birlikte F-16’ların hedef tespit, takip ve angajman kabiliyetleri ile durumsal farkındalığı önemli ölçüde artırılmıştır. Link-16 veribağı sistemi sayesinde platform, hava ve kara unsurlarıyla gerçek zamanlı veri paylaşımı yapabilen ağ merkezli harp kabiliyeti kazanmıştır.

F-16 Blok 70/72 konfigürasyonunda; AESA radarının etkin kullanımını destekleyen 6×8 inç boyutlarında CPD (yüksek çözünürlüklü ekran), Otomatik Zemin Çarpışma Önleme Sistemi (GCAS) ve daha teknolojik silah istasyonları yer almaktadır.

Bunun yanında uçak; modernize edilmiş kokpit yapısı ve gelişmiş elektronik harp sistemleri ile daha yüksek görev etkinliği sunmaktadır. Platform, AIM-120 AMRAAM, AIM-9X Sidewinder, JDAM serisi mühimmatlar ve AGM-88E HARM başta olmak üzere geniş bir mühimmat yelpazesiyle uyumlu hale getirilmiştir.

Ayrıca F-16 Blok 70/72, gelişmiş hedefleme podları ve kullanıcı tercihine bağlı olarak entegre edilebilen IRST (Infrared Search and Track) podları ile desteklenebilmektedir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.