Rusya havacılığına darbe: Uçuşlar risk altında

15.07.2025
A+
A-
Rusya havacılığına darbe: Uçuşlar risk altında

Rusya’da Havacılık Sektöründe Yaptırımların Etkisi

Rusya’da, Ukrayna’nın İnsansız Hava Araçları (İHA) ile gerçekleştirdiği saldırılar nedeniyle hava yolu taşımacılığında sorunlar artmaya devam ederken, yaptırımlar Rus havacılık şirketlerini zorlu bir durumda bırakıyor. 2022 yılında başlayan Ukrayna savaşı, ülkedeki havacılık sektörünü en çok etkileyen alanlardan biri haline geldi.

Amerika ve Avrupa’nın Yaptırımları

ABD ve Avrupa Birliği, savaşın ardından Rus havacılık sektörüne yönelik geniş kapsamlı yaptırımlar uygulamaya başladı. Rusya’ya uçak ve uçak parçaları sevkiyatını yasaklayan bu yaptırımlar, Rus havayolu şirketlerini olumsuz etkiliyor. Airbus ve Boeing gibi şirketler, Rusya’ya satışları durdururken, ülkedeki uçaklara bakım hizmeti vermekten vazgeçtiler. Ayrıca, Rus şirketlerine uçak kiralayan şirketlerden söz konusu uçakları geri almaları talep edildi.

Rusya’nın Batı Yapımı Uçak Filosu Sorunu

Rus savunma sanayii şirketi Rostec’in Başkanı Sergey Çemezov, Rus şirketlerin en az 200 Batı yapımı uçağı 2030’a kadar değiştirmesi gerektiğini belirtti. Çemezov, yaptırımlar nedeniyle bu uçakların bakımının imkansız hale geldiğini vurguladı. Rusya’da faaliyet gösteren yaklaşık 700 ila 800 arasında Boeing ve Airbus bulunduğu tahmin ediliyor.

Geçen yıl Rusya’da 111 milyon yolcu taşındı. Ancak, yeterli sivil uçak temin edilemediği için yolcu hacmi kısıtlandı. Uçak parçalarına erişim sıkıntısı yaşayan Rus şirketleri, eski uçakları sökerek parçalarını yenilerinde kullanmaya başladı. Rus hükümeti de bu yöntemi savaş sonrasında yasallaştırdı.

İHA Saldırıları ve Uçuş Aksaklıkları

Son dönemde Ukrayna’nın Rusya’ya yönelik artan İHA saldırıları da hava yolu ulaşımını olumsuz etkiledi. Rusya Federal Hava Taşımacılığı Ajansı (Rosaviatsiya), sadece 5-7 Temmuz tarihlerinde gerçekleşen saldırılar nedeniyle Moskova, St. Petersburg ve Nijniy Novgorod gibi şehirlerde 485 uçuşun iptal edildiğini ve yaklaşık 1900 uçuşun da ertelendiğini bildirdi.

Ukraynadan-İha

Rus basınında yer alan haberlere göre, söz konusu günlerde yaşanan aksaklıkların toplam maliyetinin 40 milyar rubleyi (yaklaşık 500 milyon dolar) aştığı tahmin ediliyor. Kommersant gazetesinde yer alan habere göre, 2025’in ilk 6 ayında yaşanan uçuş rötarları, 2023 yılındaki toplam rötar sayısını aşmış durumda.

İHA saldırılarının ardından uçuşların aksaması sonucunda zarar gören hava yolu şirketlerine vergi muafiyetleri, sübvansiyonlar ve yolculara konaklama imkanı gibi desteklerin sağlanması gibi düzenlemelerin gündemde olduğu belirtiliyor.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.