ABD’den Avustralya’ya 705 milyon dolarlık HIMARS satışı için onay verildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan Avustralya’ya Yüksek Hareket Kabiliyetli Topçu Roket Sistemi Onayı
ABD Dışişleri Bakanlığı, Avustralya Hükümeti’ne yaklaşık 705 milyon dolar değerinde M142 Yüksek Hareket Kabiliyetli Topçu Roket Sistemi (HIMARS) ve ilgili ekipmanların olası bir Yabancı Askeri Satışını (FMS) onayladı. Avustralya, 48 adet HIMARS tedarik etmek üzere talepte bulunmuştu.
Satış Detayları
Satış kapsamında, ana savunma teçhizatı sınıfına girmeyen unsurlar da bulunmaktadır. Bu unsurlar arasında M1084A2 HIMARS ikmal araçları, M1095 römorkları, dahili haberleşme sistemleri, radyo ve iletişim montajları, yedek parçalar ve hizmetler yer almaktadır. Ayrıca ABD hükümeti ve yüklenici firmalar tarafından mühendislik, teknik ve lojistik desteği de sağlanacaktır.
Ana Yükleniciler
Satışın ana yüklenicileri arasında ABD’nin Texas eyaletinde Grand Prairie’de bulunan Lockheed Martin, Florida eyaletinde Melbourne’da bulunan L3Harris Corporation, Virginia eyaletinde Arlington’da bulunan Leonardo DRS ve yine Virginia eyaletinde Stafford’da bulunan Oshkosh Corporation yer almaktadır.
Talisman Sabre 2025 Tatbikatı
2025 yılı Temmuz ayı sonunda düzenlenen Talisman Sabre 2025 (TS 2025) Tatbikatı kapsamında Avustralya Savunma Kuvvetleri, Avustralya Ordusuna ait bir HIMARS’tan Hassas Taarruz Füzesi (PrSM) ateşledi. Tatbikata, Avustralya Savunma Sanayii Bakanı Pat Conroy, ABD Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Randy George ve Avustralya Kara Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Simon Stuart katıldı ve faaliyeti yerinde izledi.
TS 2025 kapsamında ayrıca Avustralya Ordusuna ait HIMARS araçlarından ilk kez Avustralya topraklarında GMLRS füzeleri ateşlendi.