C-130’un düşen karakutusu Ankara’da: Kritik bekleme
Azerbaycan-Gürcistan Sınırında Düşen C-130E Uçağı Kara Kutusu Ankara’ya Getirildi
Türk Hava Kuvvetleri’ne ait C-130E askeri nakliye uçağı, Azerbaycan-Gürcistan sınırında düştükten sonra kara kutusu Ankara’ya getirildi. Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, uçağın kara kutusu olan FDR ve CVDR cihazlarının incelenmeye alındığı belirtildi.
Uçak, Görevini Başarıyla Tamamladıktan Sonra Kaybolmuştu
11 Kasım tarihinde Türk Hava Kuvvetleri’ne ait C-130E tipi uçak, Kayseri’den Azerbaycan’ın Gence iline personel ve malzeme taşıma göreviyle havalanmıştı. Uçak, emniyetli bir şekilde Gence’ye iniş yapmış ve ardından Azerbaycan’da düzenlenen Zafer Günü etkinlikleri kapsamında görevini tamamladıktan sonra tekrar havalandı. Ancak uçak, Gürcistan’a doğru ilerlerken Tiflis Hava Trafik Kontrol Merkezi ile telsiz bağlantısı kesilmiş ve uçaktan bir daha haber alınamamıştı.
Uçağın Enkazına Hızlı Bir Şekilde Ulaşıldı
Uçağın Tiflis’in güneyinde Azerbaycan-Gürcistan sınırında düştüğü haberi alındıktan sonra arama kurtarma çalışmaları hemen başlatıldı. Gürcistan arama kurtarma ekipleri, enkaza ulaşarak kaza kırım incelemelerine başladı ve bölgeyi emniyete aldı. Uçağın daha önce Suudi Arabistan’dan tedarik edilip modernizasyonunun yapıldığı ve düzenli bakımlarının gerçekleştirildiği belirtildi.

Uçak, Bir Ay Önce Son Bakımını Yapmıştı
C-130E uçağının en son bakımının 11 Eylül-12 Ekim 2025 tarihleri arasında yapıldığı ve Erciyes Aviyonik modernizasyonunun uygulandığı açıklandı. Milli Savunma Bakanlığı, uçağın kara kutularının Ankara’ya getirilerek incelendiğini duyurdu.

C-130 Uçuşları Geçici Olarak Durduruldu
Türk Hava Kuvvetleri, C-130 uçaklarının tedbiren uçuşlarını durdurduğunu duyurdu. Teknik incelemeler ve kontroller tamamlandıktan sonra uçuşların tekrar başlayacağı belirtildi. Milli Savunma Bakanlığı, Gürcistan ve Azerbaycan makamlarına hızlı reaksiyonları ve yardımları için teşekkür etti.

