Japon denizaltı üreticisinde yeni skandalın ortaya çıkmasıyla ilgili yolsuzluk soruşturması
Kawasaki Heavy Industries’e Faaliyet Askıya Alma Cezası
Japonya Savunma Bakanlığı, denizaltılarda kullanılan dizel jeneratörlerin denetimlerinde uzun süreli usulsüzlüklerin tespit edilmesi üzerine Kawasaki Heavy Industries’e 2,5 aylık faaliyet askıya alma cezası verdi. Bu kararın ardından şirketin belirli devlet ihalelerine katılımı geçici olarak durduruldu.
Devlet İhalelerine Katılım Yasaklandı
26 Aralık’ta yayımlanan açıklamaya göre, Japonya Savunma Bakanlığı, Kawasaki Heavy Industries’in 26 Aralık’tan 11 Mart 2026’ya kadar belirli devlet ihalelerine katılımını yasaklayacak. Kararın, denizaltılarda elektrik üretimi için kullanılan dizel motorların denetim süreçlerinde düzensizlikler tespit edilmesi üzerine alındığı belirtildi.
Yakıt Tüketim Kriterleri Karşılanmadı
Japonya Savunma Bakanlığı, yapılan inceleme sonucunda çok sayıda motorun resmi şartnamelerde belirtilen yakıt tüketim oranlarını karşılamadığını belirtti.
Usulsüzlük İddiaları Bakım Sözleşmelerine Uzandı
Japonya Savunma Bakanlığı, olayın sadece motor denetimleriyle sınırlı kalmadığını belirtti. Denizaltı bakım sözleşmelerini kapsayan ayrı bir skandal çerçevesinde Japon Deniz Öz Savunma Kuvvetleri personeline disiplin cezaları uygulandığını duyurdu.

Personellere Disiplin Cezaları
Açıklamada, belirli eşyaları alan 11 Japon Deniz Öz Savunma Kuvvetleri personeline disiplin cezası verildiği, her bir eşyanın değerinin 10 bin ile 400 bin yen arasında olduğu ve toplam tutarın yaklaşık 1,16 milyon yen (yaklaşık 7.800 dolar) olduğu kaydedildi. Üç personele görevden uzaklaştırma, sekiz personele ise maaş kesintisi cezası uygulandı.
Amirler de Cezalandırıldı
Görevden uzaklaştırılanlar arasında, gemi inşa şirketleriyle yapılan sözleşmelerin denetiminde görevli üç amirin de yer aldığı bildirildi. Kure Gemi Onarım ve İkmal Tesisi’nde görev yapan kıdemli bir astsubayın, denizaltı mürettebatı olarak görev yaptığı dönemde kişisel eşyalar kabul ettiği ve amir olduktan sonra da bu uygulamayı sürdürdüğü gerekçesiyle 15 gün süreyle görevden uzaklaştırıldığı açıklandı. Yaşları 50’li yaşlarda olan iki diğer personelin ise beşer gün görevden uzaklaştırma cezası aldığı belirtildi.

Maaş kesintisi cezası verilen sekiz personelin, halen görevde olan ya da eski denizaltı mürettebatı üyelerinden oluştuğu aktarıldı.
Temmuz ayında yayımlanan özel savunma denetimi nihai raporunda başlangıçta 13 personelin kişisel eşyalar aldığı tespit edilmişti. Ancak sonraki soruşturmada bazı eşyaların resmi görevlerle doğrudan bağlantılı olmadığı değerlendirilerek disiplin cezası uygulanan personel sayısının 11’e düşürüldüğü bildirildi.
