ABD’den Suudi Arabistan’a AMRAAM füzesi: 3.5 milyar dolarlık anlaşma

03.05.2025
A+
A-
ABD’den Suudi Arabistan’a AMRAAM füzesi: 3.5 milyar dolarlık anlaşma

Suudi Arabistan, AIM-120C-8 Hava-Hava Füzeleri İçin 3.5 Milyar Dolarlık Satışı Onayladı

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı, Suudi Arabistan’a 3.5 milyar dolar değerinde AIM-120C-8 hava-hava füzeleri (AMRAAM) ve ilgili lojistik destek satışını onayladı. Bu kararın ardından Amerika Savunma Güvenlik İşbirliği Ajansı (DSCA), Amerika Kongresi’ni resmi olarak bilgilendirdi.

1.000 Adet Füze ve Teknik Destek Paketi

DSCA’nın açıklamasına göre, Suudi Arabistan 1.000 adet AIM-120C-8 Gelişmiş Orta Menzilli Hava-Hava Füzesi (AMRAAM) ve 50 adet AIM-120C-8 AMRAAM güdüm bölümü satın almayı talep etti. Satış paketi, silah sistemlerine ait yedek parçalar, kontrol bölümü yedekleri, füze konteynerleri, destek ekipmanları, sınıflandırılmış ve sınıflandırılmamış yazılım ve dokümantasyon, teknik incelemeler ve anketler ile mühendislik, teknik ve lojistik destek hizmetlerini içeriyor. Toplam satışın tahmini maliyeti 3.5 milyar dolar olarak açıklandı.

“Bölgesel İstikrarı Destekleyecek”

Yapılan açıklamada, “Bu önerilen satış, ABD’nin dış politika hedeflerini ve ulusal güvenlik çıkarlarını destekleyecek; Körfez Bölgesi’nde siyasi istikrar ve ekonomik ilerlemeye katkı sağlayan bir ortak ülkenin güvenliğini artıracaktır.” ifadeleri kullanıldı.

Ana Yüklenici RTX Corporation

Silah ve destek sistemlerinin ana yüklenicisinin, Arizona eyaletinin Tucson kentinde bulunan RTX Corporation olacağı bildirildi. Amerika hükümeti, satışla ilgili herhangi bir “offset anlaşması” olmadığını belirtirken, varsa bu tür anlaşmaların alıcı ülke ile yüklenici firma arasında yapılacak müzakereler sonucunda belirleneceği vurgulandı.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.