Fas, Çin’den TB-001 İHA’ları tedarik ediyor.

Fas, Çin’den TB-001 SİHA Tedarik Edecek
Fas, askeri modernizasyon sürecinde ilerlemeye devam ediyor ve bu kapsamda savunma sanayii alanında Çin ile iş birliği yapmaya karar verdi. Son olarak, sınır gözetiminde kullanılacak olan TB-001 SİHA’yı Çin’den tedarik etmeye karar verdi. Fas Silahlı Kuvvetleri, halihazırda Bayraktar TB2 SİHA’yı aktif olarak kullanmaktadır.
Çin ile Güçlenen Savunma İşbirliği
Fas’ın TB-001 SİHA’yı tedarik etmesi, Çin ile olan savunma iş birliğindeki artışı yansıtmaktadır. Bu anlaşma, Fas’ın savunma ortaklıklarını çeşitlendirme ve geleneksel Batılı tedarikçilere olan bağımlılığını azaltma amacını taşıyan geniş kapsamlı askeri dönüşümünün bir parçasıdır. Fas Kraliyet Silahlı Kuvvetleri, daha önce de Çin’den çeşitli savunma sistemleri temin etmiştir.
Fas’ın Modernize Olan Askeri Gücü
TB-001 SİHA’nın tedariki, Fas’ın savunma kabiliyetlerini güçlendirmek için stratejik bir adım olarak değerlendirilmektedir. Özellikle bölgesel güvenlik tehditleriyle karşı karşıya olan Fas, son yıllarda silahlı kuvvetlerini modernize etmek için önemli yatırımlar yapmaktadır. Bu yatırımlar, gelişmiş hava savunma sistemleri, savaş uçakları ve İHA’ların tedarikini içermektedir.
TB-001 SİHA’nın Özellikleri
TB-001, Sichuan Tengden Sci-Tech Innovation Co., Ltd. tarafından üretilen çift motorlu ve ikiz kuyruklu bir İHA’dır. 6.000 kilometre menzile sahip olan İHA, 35 saate kadar havada kalabilme kapasitesine sahiptir. Fas’a geniş alanlarda etkili gözetleme ve saldırı yetenekleri sunacak olan TB-001, 20 metrelik kanat açıklığı ve 2.800 kg maksimum kalkış ağırlığına sahiptir.
1.200 kg’a kadar mühimmat taşıma kapasitesi bulunan TB-001, Fas’ın savunma kabiliyetlerini güçlendirecek önemli bir unsurdur. Çin’den yapılan bu tedarik, Fas’ın askeri modernizasyonunda Çin ile olan iş birliğini daha da derinleştirecektir.