MSB, Ebu Zuhur Hava Üssü ile ilgili Açıklama Yaptı
Suriye’deki Ebu Ez-Zuhur Hava Üssüne İsrail Saldırısı
Türk askeri heyetinin bulunmadığı açıklandı.
Millî Savunma Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri ve Bakanlık Sözcüsü Tuğamiral Zeki Aktürk, haftalık basın bilgilendirme toplantısında İsrail’in Suriye’nin kuzeybatısındaki Ebu Ez-Zuhur Hava Üssü’ne yönelik saldırısına ilişkin açıklamada bulundu.
İsrail’in Saldırısı
Aktürk, saldırının Suriye’nin istikrarı, güvenliği, birlik ve bütünlüğü ile altyapısına zarar vermeyi amaçladığını belirtti. “İsrail’in Ebu Ez-Zuhur Hava Üssü’ne gerçekleştirdiği saldırı, Suriye’nin istikrarına, güvenliğine, ülkenin birlik ve bütünlüğüne, aynı zamanda altyapısına zarar vermeye yönelik bir eylemdir. Suriye’nin egemenliğini ve toprak bütünlüğünü ihlal eden saldırıların kabul edilemez olduğunu her fırsatta vurguluyoruz.” dedi.
Türk Askerî Heyeti Bulunmuyordu
Açıklamada ayrıca, saldırı öncesinde veya saldırı sırasında hava üssünde herhangi bir Türk askeri heyetinin bulunmadığı belirtildi. “İsrail’in Suriye’deki Ebu Ez-Zuhur hava üssüne gerçekleştirdiği saldırısı öncesinde veya saldırı esnasında üste herhangi bir Türk askeri heyeti bulunmadığını ifade ediyoruz. Hem Suriye’nin hem de bölgenin huzur ve istikrarı için, İsrail’in bu tür pervasız saldırılarına son vermesi ve uluslararası hukukun gereklerini yerine getirmesi elzemdir.” ifadelerine yer verildi.
Bakanlık, Türkiye’nin Suriye’ye yönelik desteğinin süreceğini de belirterek, “Suriye’ye ‘tek ordu’ ilkesi çerçevesinde kendi altyapı ve askerî kapasite inşası faaliyetlerine destek vermeye devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.
Türk Askerî Yığınağı Yoktu
Suriye Dışişleri Bakanı Esad Şeybani, Ebu Ez-Zuhur Hava Üssü’nde kalıcı Türk askeri varlığı oluşturulmasına yönelik bir plan bulunmadığını söyledi.
Üste İsrail’in değerlendirmelerini destekleyecek bir Türk askerî yığınağı olmadığını belirten Şeybani, “Üs gerçekte büyük ölçüde boştu. Henüz tamamen yeniden inşa edilmemiş veya tam anlamıyla faaliyete geçmemişti. Dolayısıyla saldırının üste Türk askeri varlığı bulunduğu iddiasıyla ilişkilendirilmesi, o sırada sahadaki durumla desteklenmiyor.” İfadelerini kullandı.
Türkiye İsrail Uçaklarını Tespit Etmişti
ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi ve Ankara Büyükelçisi Tom Barrack, Türkiye’nin saldırı konusunda önceden bilgilendirilmediğini açıkladı.
Barrack, Türkiye’nin Ebu Ez-Zuhur Hava Üssü’ne saldıran İsrail uçaklarının kuzeye, Türk topraklarına doğru ilerlediğini tespit ettiğini ve askerî karşılık vermeye hazırlanmış olabileceğini belirtti.
Türkiye ile İsrail arasında doğrudan bir askerî gerilim yaşanmasının önüne geçildiğini aktaran Barrack, ABD’nin Türkiye, Suriye ve İsrail’i kapsayan bir çatışma önleme mekanizması kurulması için çalıştığını bildirdi.
Üs Sekiz Hava Saldırısıyla Hedef Alındı
İsrail, 18 Ağustos sabahı Türkiye sınırının yaklaşık 70 kilometre doğusunda bulunan Ebu Ez-Zuhur Hava Üssü’ne sekiz hava saldırısı düzenledi.
Saldırılarda üssün pisti ile depolama tesisleri hedef alınmıştı. Suriye ordusu tarafından eğitim merkezi olarak kullanılan üsse yönelik saldırı, ülkenin hava kuvvetlerini yeniden yapılandırma çalışmalarının yürütüldüğü dönemde gerçekleştirilmişti.
