Bangladeş, İtalyan Üretimi İHA olan Falco Astore’yı Türk Füzesi CİRİT ile Silahlandırıyor

22.08.2023
A+
A-
Bangladeş, İtalyan Üretimi İHA olan Falco Astore’yı Türk Füzesi CİRİT ile Silahlandırıyor

Bangladeş Hava Kuvvetleri, envanterinde bulunan Falco Astore İnsansız Hava Aracı’na Roketsan tarafından üretilen CİRİT Füzesi’ni entegre etme planları yapıyor.

İtalyan Leonardo şirketi tarafından geliştirilen Falco Astore İnsansız Hava Aracı, Roketsan üretimi CİRİT Füzesi ile donatılacak. Bangladeş Hava Kuvvetleri, geçmişte tedarik ettiği diğer İHA’lar için de CİRİT Füzesi temin etmeyi planlamaktadır.

CİRİT, lazer arayıcı başlıkla donatılmış 70 mm çapında bir füzedir ve 8 kilometre menziliyle sınıfının en uzun menzilli mühimmatlarından biridir. CİRİT Füzesi genellikle atıcı platformun elektro-optik sistemi içerisinde yer alan lazer işaretleyici sayesinde hedefine yönlendirilir ve bu sayede birçok platforma kolaylıkla entegre edilebilir.

Falco Astore İHA’nın yaklaşık 215 kilogram faydalı yük kapasitesi bulunmaktadır. Bangladeş, ARGOS II Elektro-Optik Sistemi’ni kullanmaktadır. İHA, maksimum 20 saat havada kalabilme süresine ve 30.000ft servis irtifasına sahip olup 200 kilometreden kontrol edilebilir.

Roketsan, bugüne kadar Bangladeş’e TRG-300 ve TRG-230 Karadan Karaya Füze Sistemleri ile TEBER Güdüm Kiti ihraç etmiştir.

KMC-Roketsan

CİRİT Füzesinin Özellikleri

CİRİT, taarruz helikopterlerinden hafif zırhlı/zırhsız, sabit ve hareketli hedeflere karşı kullanılan yüksek hassasiyetli ve maliyet etkin bir çözümdür. Roketsan tarafından geliştirilen CİRİT, 2.75″ güdümsüz roketler ile güdümlü tanksavar füzeleri arasındaki taktiksel boşluğu doldurmak amacıyla üretilmiştir. Şu anda T-129 ATAK Taarruz Helikopteri tarafından kullanılmaktadır.

Teknik Özellikler

Çap 2.75″ (70 mm)
Boy 1.9 m
Ağırlık 15 kg (Tüp Kompleksi Haricinde)
Menzil 1.5 (Minimum) – 8 km (Maksimum)
Harp Başlığı Çok Maksatlı Başlık (Zırh Delici, Personel, Yangın Çıkarıcı)
Yüksek İnfilaklı Başlık
güdüm MEMS-AÖB ile Ara Safha Güdüm, Yarı Aktif Lazer Arayıcılı Başlık ile Terminal Güdüm
Motor HTPB Bazlı Az Dumanlı Kompozit Katı Yakıt
Platformlar AH-1W, T-129 ATAK, HÜRKUŞ, C295, KMC, AT-802 ve MIL-STD-1760 Arayüzüne Sahip Tüm Platformlar
Hedef Tipleri Hafif Zırhlı/Zırhsız Araçlar, Silahlı Birlikler
Lazer İşaretleme STANAG 3733 ile Uyumlu Lazer İşaretleyiciler

Yapılan son haberlere göre, Bangladeş Hava Kuvvetleri, envanterindeki Falco Astore İnsansız Hava Aracı’na Türk yapımı CİRİT füzelerini entegre etme planları yapıyor. Bu entegrasyon, Bangladeş’in askeri kapasitesini güçlendirmek ve savunma sistemlerini geliştirmek amacıyla gerçekleştiriliyor.

CİRİT füzesi, lazer arayıcı başlığa sahip 70 mm çapında bir füzedir ve 8 kilometre menziliyle dikkat çekmektedir. Bu menziliyle sınıfının en uzun menzilli mühimmatlarından biri olarak öne çıkan CİRİT, atıcı platformdaki elektro-optik sistemin lazer işaretleyicisi sayesinde hedefine yönlendirilebilmektedir. Bu özelliği sayesinde füze, birçok platforma kolaylıkla entegre edilebilir.

Falco Astore İHA’nın ise yaklaşık 215 kilogram faydalı yük kapasitesi bulunmaktadır. Bangladeş, ARGOS II Elektro-Optik Sistemi’ni kullanarak İHA’yı kontrol etmektedir. İHA, maksimum 20 saat havada kalabilme süresine ve 30.000ft servis irtifasına sahiptir.

Roketsan firması, Bangladeş’e daha önce TRG-300 ve TRG-230 Karadan Karaya Füze Sistemleri ile TEBER Güdüm Kiti ihraç etmiştir. Bu yeni anlaşma ile birlikte Bangladeş’teki Türk savunma sistemlerinin varlığı daha da güçlenecektir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.