DENİZKURDU-2025’te TB3 sürprizi | Savunma Sanayii ST

DENİZKURDU-2025 Tatbikatı: Bayraktar TB3 SİHA’ların TCG Anadolu’ya Konuşlandırılması
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından yürütülen DENİZKURDU-2025 Tatbikatı kapsamında, Keşan’dan havalanan PT-3 ve PT-4 kuyruk numaralı iki adet Bayraktar TB3 SİHA, TCG Anadolu gemisine başarıyla konuşlandırıldı. 9 Mayıs 2025 tarihinde gerçekleşen bu olayın ardından gemi üzerinde mühimmat yükleme testleri icra edildi ve her iki SİHA da gemiden art arda kalkış ve iniş yaparak başarılı bir performans sergiledi. Kontrol faaliyetleri ise TCG Anadolu üzerindeki Yer Kontrol İstasyonu (YKİ) aracılığıyla eş zamanlı olarak gerçekleştirildi.
Görevler Yapay Zekâ Destekli Sistemle Yürütülüyor
Bu tatbikatta, PT-3 ve PT-4 kuyruk numaralı Bayraktar TB3 SİHA’lar, Baykar tarafından geliştirilen yapay zekâ destekli görev algoritmalarıyla tam otonom olarak görevlerini yerine getiriyor. SİHA’lar, kara hedeflerine salvo atışı yapmak üzere ikişer adet MAM-L ile donatılmış durumda. Atışların ardından ise TCG Anadolu çevresinde kol uçuşu ve selamlama geçişi gerçekleştirecekler.
Seçkin Gözlemci Günü’nde Sahne Alacaklar
PT-3 ve PT-4 kuyruk numaralı Bayraktar TB3 SİHA’ların gerçekleştirdiği görevler, 14 Mayıs 2025 tarihinde düzenlenecek olan Seçkin Gözlemci Günü’nde tatbikat senaryosunun bir parçası olarak izlenecek. Bu sayede SİHA’lar, gemi konuşlu operasyon yeteneklerini en üst seviyede sergilemiş olacaklar.
İlk Otonom Kalkış ve İniş Deneyimi
Bayraktar TB3 SİHA, dünya havacılık tarihinde kısa pistli bir gemiden tam otonom kalkış ve iniş gerçekleştiren ilk SİHA olarak önemli bir başarıya imza attı. TCG Anadolu’da gerçekleştirilen testlerde, toplam 24 sorti yaparak başarılı bir performans sergileyen SİHA, 25 Nisan 2025 tarihinde Keşan’dan kalkan 4. prototip TB3 (PT-4) ile ilk kez gemiye iniş yaparak test sürecine katıldı. Bu gelişmeyle birlikte TCG Anadolu’da ilk kez iki milli SİHA aynı anda konuşlandırılmış oldu.