FCAS krizi: Fransa’nın yüksek pay talebi Almanya’yı kızdırdı.

FCAS Krizi: Fransa’nın Almanya’yı Kızdıran Yüksek Pay Talebi

08.07.2025
A+
A-
FCAS krizi: Fransa’nın yüksek pay talebi Almanya’yı kızdırdı. <br />
<br />
FCAS Krizi: Fransa’nın Almanya’yı Kızdıran Yüksek Pay Talebi

Fransa ve Almanya’nın FCAS Savaş Uçağı Programındaki İş Payı Gerilimi

Fransa’nın, Almanya ile birlikte yürüttüğü FCAS savaş uçağı programında %80 iş payı talep ettiği ortaya çıktı. Bu talebin, Avrupa savunma iş birliğinin sembolü olarak başlatılan projede yeni bir gerilime neden olabileceği belirtiliyor.

İş Payı Talebi ve Programdaki Ertelenmeler

Kaynaklara göre, Fransa’nın bu talebi Almanya’ya iletilmiş durumda. Dassault (Fransa), Airbus (Almanya) ve Indra (İspanya) gibi şirketlerin yer aldığı proje, yaklaşık 100 milyar avro değerinde bulunuyor. Ancak program, iş paylaşımı ve fikri mülkiyet konularındaki anlaşmazlıklar nedeniyle bugüne kadar birçok kez ertelendi.

Yıl Sonu Takvimi Tehlikede

Fransa’nın bu talebini ısrarla sürdürmesi durumunda, daha önce varılan anlaşmaları altüst edebilir ve yıl sonuna kadar tamamlanması planlanan bir sonraki aşamanın gecikmesine neden olabilir.

Projenin Başlangıcı ve Gelişimi

Fransız Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve dönemin Almanya Şansölyesi Angela Merkel, FCAS projesini 2017 yılında Avrupa savunma birliğinin sembolü olarak başlatmıştı. Ancak şu an geldiği noktada proje, taraflar arasında gerilimin kaynağı haline gelmiş durumda.


FCAS Programı En Az 10 Yıl Daha Gecikecek

Bir Alman milletvekili, Fransa’nın bu tutumunun proje için “tabuta çakılan son çivi” olabileceği uyarısında bulundu.

Avrupa’nın 6. Nesil Programları

Şu anda Avrupa’da 2 farklı 6. nesil savaş uçağı geliştirme programı yürütülüyor. FCAS ve GCAP olarak adlandırılan projelerin ikisinin de 2030’ların sonları ile 2040’ların başında hizmete girmesi hedefleniyor.

FCAS Projesi ve Hedefleri

FCAS (Future Combat Air System); Fransa, İspanya ve Almanya tarafından ortaklaşa geliştiriliyor. 2027 yılında ilk prototipin çıkması hedeflenen projede, uçağın 2035-2040 yılları arasında hizmete girmesi planlanıyor. Proje, manned-unmanned teaming çerçevesinde geliştiriliyor ve 6. nesil bir savaş uçağı ile ona eşlik edecek insansız hava araçlarını içeriyor.

GCAP programı: AB, altıncı nesil savaş uçağı için İngiltere-İtalya-Japonya ortak girişimini onayladı
GCAP programı AB, altıncı nesil savaş uçağı için İngiltere-İtalya-Japonya ortak girişimini onayladı

GCAP Projesi ve Olası Birleşme

Son gelişmeler, FCAS’in rakibi konumundaki İngiltere-İtalya-Japonya ortaklığıyla yürütülen GCAP (Global Combat Air Programme) stealth jet projesiyle birleşme olasılığı hakkındaki spekülasyonları da gündeme getirdi.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.