Aselsan, 2024 Yılına Ait Mali Sonuçlarını Duyurdu.

26.02.2025
A+
A-
Aselsan, 2024 Yılına Ait Mali Sonuçlarını Duyurdu.

ASELSAN’ın 2024 Yılına Ait Finansal Sonuçları

ASELSAN, enflasyon muhasebesi uygulanmış 2024 yılına ait finansal sonuçlarını açıkladı. Kamuyu Aydınlatma Platformuna (KAP) yapılan açıklamaya göre ASELSAN’ın 2024 yılında Cirosu bir önceki yıla göre reel olarak %13 büyüyerek 120 Milyar TL’ye ulaştı. 2023’e göre, FAVÖK marjı %22’den %25 seviyesine yükselen ASELSAN’ın net kâr marjı ise %10’dan %13’e yükseldi.

2024 Yılının Önemli Satırbaşları:

  • İmzalanan Yeni Sözleşmeler: 6,5 Milyar ABD Doları ( %32 artış)
  • İhracat Sözleşmeleri: 1,017 Milyon ABD Doları (%70 artış)
  • Bakiye Siparişler: 14 Milyar ABD Doları ( %28 artış)
  • Hasılat: 120 Milyar TL ( %13 artış)
  • İhracat: 508 Milyon ABD Doları ( %67 artış)
  • FAVÖK Marjı: %25 (3 baz puan artış)
  • Net Kâr Marjı: %13 (3 baz puan artış)
  • Alınan İş / Satışlar: 2
  • Bakiye Sipariş / Satışlar: 4,1

İstikrarlı ve Sürdürülebilir Büyüme

ASELSAN, 2024 yılı hasılatı geçen yıla göre reel olarak %13 büyüyerek 120 Milyar TL’ye ulaştı. 2024 yılı hasılatında Hava Savunma, Radar, Elektronik Harp, Güdüm, Aviyonik, Elektro-Optik, Deniz Sistemleri ve Askeri Haberleşme Sistemlerine yönelik teslimatlar önemli pay oluşturdu. Yurt dışı satışlarda hem tutar hem de oransal bazda kuvvetli büyüme sağlandı.

Operasyonel Verimlilik

ASELSAN, son yıllarda önemli başarılar elde etti. Bu başarıları daha da hızlandırmak amacıyla 2024 yılında aselsaneXt programını devreye alan ASELSAN; insan, süreç, teknoloji, üretim ve iş geliştirme odaklı 5 ana proje yürütmeye başladı. Bu dönüşüm programının verimlilik artışına etkileri henüz ilk yılında gözlemlenebilir hale geldi. 2024 yılında ASELSAN’ın Kişi Başına Cirosu %9 oranında artış gösterdi.

ASELSAN, sahip olduğu stoğun daha etkin yönetilmesi amacıyla önemli dijital dönüşüm projeleri hayata geçirdi. Yıllık sonuçlara göre; Şirket Aktiflerinde yaşanan %12 artışa rağmen Stok/Aktif oranında 3 baz puanlık iyileşme sağlanması, verimlilik artışının bir başka yansıması oldu.

Millileştirme faaliyetleri neticesinde, ürün ve sistemlerde girdi olarak yerli ürünlerin daha fazla kullanılması ilave katkılar sağladı. Millileştirilen ürünler, yabancı muadillerine göre ortalama %22 maliyet avantajı getirdi.

Ürün ve Müşteri Portföyündeki Gelişmeler

ASELSAN, 2024 yılında hem ürün hem de müşteri portföyünü geliştirmeye devam etti. 2024 yılında 29 yeni ürün envantere girdi. Şirket; orta ve uzun menzilli hava savunma sistemleri, erken ihbar radarları, sualtı sistemleri, geniş bant haberleşme, gimballi elektro-optik sistemler, raylı sistem sinyalizasyonu gibi yüksek katma değerli teknolojilerde yeni ürünlerini son kullanıcılarla buluşturmayı başardı.

ASELSAN müşteri çeşitlendirme stratejisini başarıyla sürdürdü. 2020 yılı ile mukayese edildiğinde, sözleşme imzalanan yurt içi müşteri sayısı 180’den 394’e; yurtdışı müşteri sayısı 47’den 76’ya ulaştı. Söz konusu stratejiyle alınan işlerde artış sağlandı.

2024 yılında, 7 ülke ile ilk defa ihracat sözleşmesi imzalayan ASELSAN, 31 ürünü için de ilk defa ihracat sözleşmesi imzalamayı başardı. Özellikle yeni ürünlerin de katkısıyla yurtiçindeki platform üreticileriyle ilişkilerini güçlendirirken yurtdışında 6 platform üreticisiyle de ilk defa ihracat sözleşmesi imzaladı.

ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol 2024 yılı finansal sonuçlarını değerlendirdi

ASELSAN olarak, 2024 yılında ortaya koyduğumuz yüksek performansın finansal sonuçlarımıza yansımış olmasından dolayı çok mutluyuz. Söz konusu gelişmeler aselsaneXt vizyonu ile ortaya koyduğumuz ihracat odaklı büyüme stratejimizin ilk somut çıktıları arasında yer almaktadır. Finansal sonuçlarımızın da ortaya koyduğu gibi, istikrarlı bir şekilde büyüyoruz. Gelirlerimiz istikrarlı bir şekilde artıyor. Yüksek teknoloji ürünlerle artan bu gelirleri ASELSAN’ın ve Türkiye’nin geleceği için kritik projelere aktarıyoruz. Bu büyümeyi sürdürülebilir hale getirme noktasında Ar-Ge ve seri üretim altyapılarımızı güçlendirecek yeni yatırımları hayata geçiriyoruz.

“Ajandamız İhracat”

İhracatı, ASELSAN’da herkesin bir numaralı gündemi olarak belirlemiş durumdayız. Yurt dışında faaliyet gösterdiğimiz ülke sayısını 20’ye çıkardık. 7 ülke ile ilk defa ihracat sözleşmesi imzaladık.

“ÇELİKKUBBE’nin Bileşenleri Envantere Girmeye Devam Ediyor”

2024 yılında 29 yeni ürünümüz envantere girdi. Envantere giren her biri ürünümüz, nitelik ve konsept açısından büyük bir yenilik anlamına geliyor. Yakın hava savunmada KORKUT’un seri üretimini gerçekleştiriyorduk. HİSAR ve SİPER’in seri üretimine başlayarak orta ve uzun menzil ligine de geçiş yapmış olduk. ALP 300-G ve ALP 100-G ile AESA tabanlı erken ihbar radarını ordumuzun kullanımına sunduk. Bu dört ürün, geçtiğimiz yıl tanıttığımız ÇELİKKUBBE katmanlı hava savunma konseptimizi oluşturacak önemli sistemler arasında yer alıyor.

MARLİN, donanmamızın envanterine giren ilk SİDA oldu. Elektronik harp yeteneklerimizi insansız araçlara da kazandırmaya başladık. Oyun değiştirici ufuk ötesi sonar DÜFAS ile ordumuzun denizaltı tehditlerini tespit mesafesini yaklaşık 4 kat artırdık. Böylece su üstü sistemlerdeki gücümüzü çok daha zor bir alan olan sualtına da taşımış olduk. Bir uçaktan tek sortide 8 hedefe atış yapabilen oyun değiştirici mühimmatımız TOLUN, geçen yıl envantere giren bir başka önemli ürünümüz oldu.

Envantere giren ürünlerimizde yapay zekayı da etkin bir şekilde kullanıyoruz. Geçtiğimiz yıl, ASELSAN Yapay Zeka Stratejisini devreye aldık. Sadece ürünlerde değil, tasarım, satış, insan kaynakları, üretim, satış sonrası, tedarik gibi tüm süreçlerimizde yapay zekayı etkin bir şekilde kullanmaya, süreçlerimizi dijitalleştirmeye önem veriyoruz.

“Gelirlerimizi Yeni Yatırımlara Dönüştürüyoruz”

Avrupa’da üretim kapasiteleri ve altyapı yetersizlikleriyle ilgili tartışmaların yapıldığı bir dönemde şirket olarak yatırım harcamalarımızı kararlılıkla artırıyoruz.

Gelirlerimizin önemli bir kısmını seri üretim kapasitemizi artıracak yatırımlara aktarıyoruz. Bu kapsamda yaklaşık 40 Milyon ABD Doları tutarındaki Elektro-Optik Flir Üretim Tesisi Yatırımı ile 50 Milyon ABD Doları tutarlı Radar Entegrasyon Merkezini devreye almış ve önemli bir kapasite artışı sağlamış durumdayız.

Seri üretim altyapısına yönelik yatırımlarımızın yanı sıra Ar-Ge yatırımlarımız da büyümeye devam ediyor. Türkiye’nin en fazla Ar-Ge projesi yürüten şirketiyiz.

“Hedefimiz 2030’da İlk 30’a Girmek”

Geçtiğimiz yıl, dünyanın en büyük savunma sanayi şirketlerinin yer aldığı listede 5 sıra birden atlayarak 42’nci sıraya yükseldik. Dünyanın en hızlı büyüyen 10 savunma sanayi şirketinden biri olduk. Dünya savunma liginde daha da önemli bir oyuncu olmak adına kapsamlı bir Dönüşüm Programı yürütüyoruz. aselsaneXt ismini verdiğimiz bu programın altında insan, süreç, teknoloji, üretim ve iş geliştirme odaklı 5 ana proje yürütüyoruz.

aselsaneXt’in olumlu etkilerini ilk yılında görmeye başladık. Vizyonumuz, 2030 sonunda dünyanın en büyük 30 savunma sanayi şirketinden biri olmak. 2024 finansal sonuçlarımız, bu vizyonu hayata geçireceğimizin işaretlerini fazlasıyla vermiştir.”

İmzalanan Sözleşmeler

Yeni sözleşme imzalama noktasında rekorlarla dolu bir yılı geride bırakan ASELSAN, 2024 yılında geçen yıla göre %32 artışla toplam 6,5 Milyar ABD Doları tutarında sözleşme imzaladı. Böylelikle 2023 yıl sonunda 11 Milyar ABD Doları olan ASELSAN’ın Bakiye Siparişleri %28 oranında artarak 14 Milyar ABD Doları seviyesine yükseldi. ASELSAN’ın 2024 yılında imzaladığı yurt dışı sözleşme tutarı geçen yılın aynı dönemine göre %70 oranında artarak, 1.017 Milyar Doları ile tarihinin en yüksek seviyesinde gerçekleşti.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.