Rusya, 1991’de Kuzey Kore füzesini sahaya sürdü.

26.04.2025
A+
A-
Rusya, 1991’de Kuzey Kore füzesini sahaya sürdü.

Rusya’nın Ukrayna’da Kuzey Kore Üretimi M1991 240 mm Çok Namlulu Roketatar Sistemlerini Kullanması

Rusya’nın Ukrayna’da Kuzey Kore’ye ait M1991 240 mm çok namlulu roketatar sistemlerini konuşlandırdığına dair yeni görüntüler ortaya çıktı. Ukraynalı savunma gazetecisi Yuriy Butusov’un paylaştığı görsellerde, bir Rus mühimmat deposunda M1991 sistemine ait bir fırlatıcı görülebiliyor.

Ukrayna’dan Teslimat Bilgileri

Ukrayna tarafı, 2025 yılının Ocak ayına kadar 100’den fazla sistemin Rusya’ya teslim edildiğini ve yeni sevkiyatların beklendiğini duyurdu.

“Koreli Uragan” Adlı Sistem

Askeri analist Joost Oliemans, “Silahın Kuzey Kore’ye ait 240 mm çok namlulu roketatar olduğu açıkça anlaşılıyor.” dedi. Oliemans, bu sistemin 2024 yılının Mayıs ayında Kuzey Kore’nin Pyeonghwa Motor Fabrikası’nda sergilenen M1991 modelinin daha gelişmiş bir versiyonu olduğunu belirtti.

Oliemans’a göre, “Gösterilen yaklaşık 100 örneğin Rusya için özel olarak üretildiği ve tamamının oraya gönderildiği oldukça muhtemel.” Analist, daha önce de bu sistemlerin Rusya’ya gönderildiğine dair istihbarat bulunduğunu, ancak bu görüntülerin ilk doğrulanmış kanıt olduğunu ifade etti.

Yeni yayımlanan görüntülerde, sistemin yakınında bulunan bir kişinin Kuzey Kore yapımı fırlatıcıyı “Koreli Uragan” olarak adlandırdığı duyuluyor.

Teknik Özellikler ve Güncellemeler

Uzmanlar, M1991 modelinin Sovyet yapımı BM-27 Uragan sisteminden geliştirildiğini ve 22 namlulu yapısıyla benzerlik gösterdiğini belirtiyor. Ancak yeni versiyonun menzil ve hassasiyet bakımından geliştirildiği vurgulanıyor.

Oliemans, “Maksimum 67 kilometre menzile sahip olması ile hassas vuruşlar yapabiliyor.” açıklamasında bulundu.

Kuzey Kore’nin geçmişte bu tür sistemleri başka ülkelere de ihraç ettiği biliniyor. Oliemans, “Kuzey Kore Silahlı Kuvvetleri” adlı kitabında, 1980’lerden 2000’lere kadar İran, Angola ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelere 240 mm M-1985 ve M-1989 modellerinin satıldığını aktarıyor. Myanmar ise 2008 yılında M1991 modelini tedarik etmişti.

İddialar ve Resmi Açıklamaların Çelişkisi

Rusya ve Kuzey Kore, Pyongyang’ın Ukrayna savaşına doğrudan asker gönderdiği iddialarını reddediyor. Her iki taraf da 2024 yılının Haziran ayında imzalanan ve Kasım ayında onaylanan savunma anlaşması çerçevesinde iş birliği yaptıklarını savunuyor.

Ancak Ukrayna ve Batılı müttefikleri, 2024 yılının Ekim ayından bu yana Kuzey Kore’nin savaşa binlerce asker gönderdiğini ve Rusya’ya büyük miktarda mühimmat sağladığını iddia ediyor. Bu desteğin karşılığında Pyongyang’ın yaklaşık 20 milyar dolarlık ekonomik kazanç elde ettiği öne sürülüyor.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.