Erdoğan: ABD’ye ANKA SİHA göndermeyi düşünüyoruz, gereği yapılacak

10.10.2023
A+
A-
Erdoğan: ABD’ye ANKA SİHA göndermeyi düşünüyoruz, gereği yapılacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye’de ABD tarafından düşürülen ANKA SİHA hakkında açıklamalarda bulundu. Erdoğan, “vakti geldiğinde, gereği yapılacaktır.” dedi.

Geçtiğimiz günlerde Türk güvenlik birimleri tarafından Suriye’de gerçekleştirilen harekatlarda, PKK/YPG terör örgütüne ait çok sayıda hedef imha edilmişti. Hedefleri imha eden SİHA’lardan bir tanesi ise ABD Ordusu tarafından vurulmuştu. Bu vurulmaya sebep olarak, SİHA’nın ‘bölgedeki ABD unsurlarına 500 metre mesafeye kadar yaklaştığı’ gerekçesi gösterilmiştir.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün gerçekleştirilen Kabine Toplantısı’nın ardından yaptığı açıklamalarda bu olaya değindi ve gerekli adımların atılacağını ifade etti. Yaptığı açıklamada, “Sadece terör örgütü mensuplarını, teröristlerce kullanılan tesisleri, terörün gelir kaynaklarını ve yeteneklerini hedef aldığımız operasyonumuzun ilk safhası, başarıyla sonuçlandı. Ancak DEAŞ bahanesiyle terörist örgüte destek veren müttefikimizle yaşadığımız sorunlar devam ediyor.” dedi.

Erdoğan ayrıca, diğer ülkelerden bu tür olayları engellemek için askeri ve istihbari unsurlarını teröristlerden uzak tutmalarını istedi.

Son harekattan önce de Dışişleri, Milli Savunma Bakanlıkları ve MİT Başkanlığı tarafından benzer uyarılar yapılmıştı. Teröristler dışında kimseye zarar vermeden operasyonun gerçekleştirildiğine vurgu yaptı. Ancak, üzücü bir olayın yaşanmasının önlenemediğini belirtti. Bu olayın milli hafızaya kaydedildiğini söyleyen Erdoğan, gerekenin zamanı geldiğinde yapılacağını ifade etti.

ANKA SİHA ve ihracatı

TUSAŞ tarafından geliştirilen ANKA SİHA, 200 bin saat uçuş gerçekleştirirken, bugüne kadar en az 6 ülkeye ihraç edildi. Ayrıca ANKA’nın çift motorlu bir versiyonu olan AKSUNGUR da bulunmaktadır. AKSUNGUR, 750+ kilogram faydalı yük kapasitesine sahiptir ve ihracat başarısı elde etmiştir.

ANKA ise 350+ kilogram faydalı yük kapasitesine sahiptir. Bugüne kadar 100 adet ANKA üretildiği değerlendirilmektedir. ANKA SİHA’yı tedarik eden ülkeler arasında Tunus, Kazakistan, Cezayir, Endonezya, Malezya ve Çad yer almaktadır.


BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.