Uzman Çavuş Kaç Senede Rütbe Alır?
Uzman Çavuş Kaç Senede Rütbe Alır?
Uzman çavuşlar, Türk Silahlı Kuvvetleri’nde sözleşmeli personel olarak görev alırlar. Sözleşmeleriyse 2 yıl ile 5 yıl arasında değişmektedir. Uzman çavuşlar; piyade veya komando olarak görevlendirilmektedir. Bu görevlendirme is ülkenin Doğu ve Batı illerindeki görev yerlerine göre belirlenir.
Uzman Çavuş Rütbesinin İçerikleri
Türkiye’nin batı bölgelerinde görev alan uzman çavuşlar, piyade uzman çavuş olarak değerlendirilirler. Doğu bölgelerinde faaliyet gösterenler ise komanda uzman çavuş rütbesiyle, sözleşmeli askeri personel olarak görevlerini sürdürürler.
Uzman çavuşlarda kıdem, Doğu ve Batı ayrımı yapmaksızın aynı sürelerde edinilir. 3 hizmet yılı, uzman çavuşlarda rütbe alınmasını sağlar. 3 yıl uzman çavuş olarak görev sürdürenlere, kıdem rütbesi verilir.
Uzman çavuşlar, maksimum 50 yaşına kadar görev alabilirler. Sözleşmeli personel olarak sürdürülen askeri görev, sözleşmelerin bitim süresinden 3 ay önce başvuru yapılarak yenilenir.
Uzman Çavuşlar Nelerden Yararlanabilir?
Barınma hakkı dahilinde konut ve lojman haklarından yararlanabilen uzman çavuşlar, beslenme ve kıyafet donanımlarını da TSK’dan karşılayabilmektedirler. Astsubay üniforması kullanan uzman çavuşların atamaları, kuralara göre yapılır. Ayrıca;
- Yılda 30 gün izin hakları bulunur
- 15 gün mazeret izinleri hakları vardır
- Doğum veya çeşitli vefat durumlarında, 10 gün ekstra mazeret izinleri bulunmaktadır.
- Emeklilik sonrasında silah taşıma ruhsatına sahi olurlar
- Kendileri ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler sağlık hizmetlerinden yararlanabilirler.
- Sözleşmeleri dahilinde uzman çavuş maaşı ve emeklilik ikramiyesi ve emeklilik maaşı alırlar.
Uzman çavuşlar, 50 yaşından sonra sivil atama yapabilmektedirler. Uzman çavuş emekliliği içinse, minimum 10 senenin doldurulması gereklidir.
Uzman Çavuşların Rütbeleri Nelerdir?
Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Jandarma Kuvvetleri Komutanlığı dahilinde görev alabilen uzman çavuşlar, görev sürdürülen kuvvet komutanlığına göre farklı dönemlerde rütbe alırlar.
Uzman çavuş olabilmek için öncelikle uzman onbaşı eğitiminin alınması gereklidir. Yaklaşık 1 sene süren uzman onbaşı eğitimlerinde başarılı olan adaylar, uzman çavuş olabilirler. Askerlik yapmamış kişilerde, doğrudan uzman çavuş olabilirler. Gerekli eğitimler ve donanımlar sonrasında uzman çavuş olanlara, her 3 hizmet yılında rütbe işareti verilmektedir.