Bayraktar Akıncı SİHA: Türk Savunma Sanayinin En Gelişmiş SİHA’sı ve İleri Operasyon Kabiliyeti

Bayraktar Akıncı SİHA: Türk Savunma Sanayinin En Gelişmiş SİHA’sı ve İleri Operasyon Kabiliyeti

Bayraktar Akıncı Türk savunma sanayinin en gelişmiş SİHA (Silahlı İnsansız Hava Aracı) olmayı başarmaktadır. Kendinden önce üretilen TB2’den daha geniş ve uzundur. Bükümlü kanat yapısı onu rakiplerine göre daha gösterişli yaparken dikkatleri üzerine çekmektedir. Yapay zekaya sahip olarak üretilen Bayraktar Akıncı SİHA daha zor hava şartlarında ve coğrafi koşullarda da hiç sorunsuz operasyonlarda kullanılabilmektedir. Adeta bir savaş uçağı gibi görev yapabilmesi amaçlanmaktadır. Bu sayede operasyonlar sırasında insan gücü kullanılmaması ile de askeri personelin can güvenliğinin tehlikeye düşmesinin önüne geçilmektedir.

https://twitter.com/AskeriyeCom/status/1660717127987240981

Akıncı SİHA mühimmat taşıyabilmesi ve taarruz yapabilmesi ile emsallerinin arasında farklı bir yere sahiptir. Sahip olduğu uydu haberleşme sistemleri, radar tespit etme aynı zamanda radar tarafından tespit edilmesini önleyen sistemi ile öne çıkar. Kullanıldığı bütün operasyonlardan başarı ile çıkan Bayraktar Akıncı Türk Silahlı Kuvvetlerinin gözdeleri arasında yer almaktadır. 29 Ağustos 2021 tarihinden bu yana Türk ordusu tarafından aktif olarak kullanılmaktadır. Siha geliştirilmeye devam edilmekte ve yeni modelleri çıkartılmaya devam edilmektedir.

Bayraktar Akıncı Nasıl Başladı ve Gelişimi

bayraktar akıncı siha uçuşta
bayraktar akıncı siha uçuşta

Türk Savunma sanayinin gelişiminde önemli yere sahip olan Baykar şirketi tarafından geliştirilen SİHA’lar arasında adeta savaş uçağı görevlerini yerine getiriyor olması ile öne çıkmaktadır. Ürünün projelendirme aşamasının ardından 2018 yılında ilk olarak tanıtımları yapılmaya başlandı. Motoru için anlaşmanın Ukrayna’nın Ivchenko-Progress firması ile AI-450C serisi için anlaşma yapıldı. 2019 yılında ise ilk motor testleri yapılan Bayraktar Akıncı bu testlerden başarı ile çıktı.

Ardından geliştirme çalışmaları devam eden Akıncı 2021 yılında mühimmatlı uçuş ve hedef vurma talimlerini başarı ile gerçekleştirdi. Yapılan denemelerde hedefleri tam isabet olacak şekilde vurması ile göz doldurmuştur. 2 Mart 2022 tarihinde Akıncı 2 geliştirilmiş ve Türk Silahlı Kuvetleri tarafından kullanılmaya başlanmıştır. Son teknolojiye sahip olan Akıncı Türk ordusunun yanında ihraç edilerek Pakistan, Azerbaycan ve Kırgızistan orduları tarafından da kullanılmaya başlanmıştır. Baykar tarafından üretilen iha ve sihalar Türkiye’nin ihracatında önemli bir yere sahiptir.

Bayraktar Akıncı SİHA Neleri Hedefliyor?

akıncı siha
akıncı siha

Bayraktar Akıncı teknolojinin getirdiği her yeniliği kullanmaya ve geliştirdiği yeni modellerine eklemeye devam etmektedir. Baykar şirketi tarafından geliştirilen bu sistem ile yerli ve milli olarak üretilen mühimmat, füze ve bombaları taşıyabilmekte ve bunları tam hedefe atabilmektedir. 40.000 Feete kadar çıkabilme özelliği ile göz doldurmaktadır. 24 saat boyunca havada kalabilmekte ve bu süre boyunca verilen bütün görevleri yerine getirebilmektedir.

akıncı siha filosu
akıncı siha filosu

Tam otomatik uçuş kontrol sistemi bulunur. Olası sorunları bertaraf edebilmek için ayrıca 3 yedekli otopilot sistemine sahiptir. Yerden kontrol edilebilmesine karşın buna ihtiyaç duymadan otomatik olarak iniş ve kalkış yapabilmektedir. GPS bağımlılığı olmadan dahili sensör füzyonu ile seyrüsefer yapmaktadır. Bu sayede olası olumsuz hava şartlarından, yer kontrolde yapılacak hatalardan etkilenmeden görevini tamamlayabilmektedir. Çift yedekli satcom ve yine çift yedekli los ile hatasız olarak görevlerini yerine getirmektedir.

Kanat açıklığı 20 metre uzunluğu 12.2 metre, yüksekliği 4.1 metere olan siha gösterişli yapısı ile çok beğenilmektedir. İniş ve kalkışları için pist kullanmaktadır. Kalkış sırasında maksimum 6.000 kilogram kapasitesi olabilmektedir. Faydalı yük kapasitesi ise 1.500 kilogramdır. Seyir hızı 150-195 knotstur. Türk Hava Kuvvetlerinin bombardıman yapan gücünü arttırmaktadır. Sahip olduğu radar tespitini engelleme özelliği ile de düşman radarlarına yakalanmadan uçabilmektedir.

Bayraktar Akıncı Gelişmiş Özellikleri

akıncı bayraktar siha mühimmatları
akıncı bayraktar siha mühimmatları

Türk Hava Kuvvetleri, Türk Kara Kuvvetleri yanında Türk Milli İstihbarat Teşkilatı tarafından da Bayraktar Akıncı aktif olarak kullanılmaktadır. Türkiye’nin sahip olduğu iha ve sihaların caydırıcı özelliğinin yanında özellikle Güneydoğu Anadolu’da ve sınır ötesi operasyonlarda başarı oranının artması sağlanmaktadır. Terörle mücadelede önemli ilerleme sağlanmıştır. Havadan havaya, havadan karaya füzeler ve bombaları atabilmektedir. Savunma sanayinde kullanılan iha ve sihaların yerli olarak üretilmesi teknolojilerine sahip olunması gibi önemli bir avantajı da beraberinde getirmektedir. Bayraktar Akıncı gelişmiş özellikleri arasında şunlar bulunmaktadır.

  • Tam otomatik seyir ve rota takibi özelliği: Sihanın kontrolü için yerden işlem yapılmasına gerek yoktur. Operasyon için belirlenen hedeflerin girilmesi ile birlikte siha otomatik seyir ve rota takibini sahip olduğu yapay zeka ile yapmaktadır.
  • Tam otomatik taksi ve park özelliği: Sihanın iniş yapmasının ardından ayrıca komut verilmesine gerek olmadan otomatik olarak park etmektedir.
  • Dahili sensör füzyonu destekli hassas otomatik kalkış ve iniş: Olumsuz hava şartlarında ve olabilecek farklı olumsuzluklarda sihanın zarar görmesini önleyen hassas otomatik kalkış ve iniş yapmasını sağlayan sensör füzyonu bulunmaktadır.
  • Yarı otonom uçuş modları desteği: Bayraktar Akıncıyı yerden kontrol etmek mümkün olduğu gibi aynı zamanda yapay zekası ile uçuş modları yarı otomatik olarak araçta bulunmaktadır.
  • Hata toleranslı ve 3 yedekli sensör füzyonu uygulaması: ortaya çıkabilecek hataların operasyonu tehlikeye sokmaması adına bunları tolere edecek 3 yedekli sensör füzyonu bulunur. Bu şekilde şimdiye kadar başarısız olduğu bir görev olmamıştır.
  • Çapraz yedekli YKİ sistemi: Yerden kontrol sırasında gerekli durumlarda kullanılmak üzere çapraz yedekli olarak yerden kontrol sistemine sahiptir.
  • Özgün yedekli serve aküatör birimleri: Sihada olabilecek arızalara karşı yedekli olarak aküatör birimleri bulunur. Bu sayede motor arızasından kaynaklı olarak sihanın etkisiz kalması ya da düşmesi sorunları yaşanmamaktadır.
  • Özgün yedekli lityum tabanlı batarya birimleri: Sihanın uzun süre havada kalması ve operasyonları başarı ile yerine getirmesini sağlayan bataryalarının her zaman dolu olmasını sağlayan lityum tabanlı batarya birimleri bulunur.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.