Bekçilik Diskromotopsi – Renk Körlüğü Muayenesinde Lens Kullanılır Mı
Renk körlüğü çeşitli renkleri ayırmada yaşanılan zorluğu belirtilen hastalıktır. Bu hastalığın asıl nedeni göz retinasında bazı renk pigmentlerinin eksik ya da hiç olmamasıdır. Renk körlüğü belirli bir rengin tonlarını ayıramama gibi hafif seyredebilmekle birlikte hiçbir rengi ayıramayacak kadar şiddetli bir hastalık olabilir. Çok nadir görülen durumlarda hiçbir renk ayırt edilemez, dünya siyah-beyaz olarak görülür.
Renk körlüğünün yaygın olarak görülen cinsinde yeşil, sarı, turuncu ve kırmızı, aynı şekilde görülür ve farklı renkler ancak yoğunlukları sebebi ile ayırt edilebilir. Renk körlüğü günlük olarak sıkıntı çıkarmasa da renklerle ilgili olan işlerde kişiler çalışmakta güçlük çekerler.
Renk körlüğünün tedavisinde gelişen teknoloji ile üretilmiş ve yaygınlaşmakta olan lensler kullanılmaktadır. Özel bir yöntem kullanılarak haloskopik filtrelerin lense eklenmesiyle üretilir. Bu lensler göze giden renklerin seviyelerini değiştirerek rengin algılanmasını ve ayırt edilebilmesini sağlıyor. Bu şekilde renkler farklı ve canlı olarak seçilebiliyor.
Kişilere uygun olan lenslerin seçilebilmesi için belirli renklerle bir test yapılması gerekmektedir. Bu şekilde kişinin rahatsızlığı ve kullanması gereken lens belirlenmektedir. Kişiler uzman hekimlerden yardım alarak bu testi yaptırıp kendilerine özel lens reçetelerini alabilirler.
Bu şekilde rahatsızlığı olan kişiler revaçta olan bekçilik mesleğine aday olmak isteyebilirler. Bu durumda bu rahatsızlıkları kişiler için belirli sıkıntılar oluşturabilir. Bekçilik için adayların işlemleri yapılırken fiziksel olarak durumları Sağlık Yönetmeliği maddeleri baz alınarak kontrol edilir. Kişiler eğer A bendi içerisinde geçen durumları sağlıyorlarsa adaylıkları kabul edilir. Ancak kişiler A bendi dışında kalan B, C ve D bendi içerisinde geçen durumları sağlıyorlarsa adaylıkları reddedilir. Sağlık Yönetmeliğine göre renk körlüğü muayenesinde lens kullanılır mı?
Sağlık Yönetmeliğine Göre Bekçilik Diskromotopsi – Renk Körlüğü Muayenesinde Lens Kullanılır Mı?
Sağlık Yönetmeliği içerisinde bu rahatsızlık ile alakalı olarak geçen madde şu şekildedir:
- Görme ve diskromotopsi tedavisinde lens kullanımı öğrenciliğe engeldir.
Sağlık Yönetmeliğinden alınan maddede de açıkça belirtildiği gibi bu rahatsızlığın tedavisi için kullanılan lensler kişilerin bekçilik mesleğinden faydalanmalarında engel olacaktır.