Orta Vadeli Program’ın Savunma Sanayii Açısından Önemi

07.09.2023
A+
A-
Orta Vadeli Program’ın Savunma Sanayii Açısından Önemi

Türk ekonomisinin gelecek 3 yıldaki yol haritasını belirleyen Orta Vadeli Program (OVP), bugün açıklandı. Savunma sanayiine de ayrıntılı bir şekilde yer verilmiştir.

Bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in katılımıyla Beştepe’de bir toplantı düzenlendi. Bu toplantıda Orta Vadeli Program, kamuoyuna sunuldu.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, OVP’nin ilk yılında uygulanacak politikalara ve somut tedbirlere ayrıntılı olarak 2024 yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda yer verileceğini duyurdu. Savunma sanayiine OVP kapsamında geniş bir yer ayrılmıştır.

İşte OVP’de savunma sanayiine yer verilen maddeler:

  • Yerli ve milli savunma sanayinden elde edilen kazanımların sivil alanlara teknoloji transferini sağlayacak mekanizmalar kurularak, sağlanan katma değer daha da artırılacaktır.
  • Savunma sanayiinde geliştirilen teknoloji ve ürünlerin tarım, lojistik, hasar tespiti, afet müdahale süreçleri gibi toplumsal fayda sağlayacak sivil alanlarda kullanımı yaygınlaştırılacaktır.
  • Yarı iletken, elektrikli araç, batarya ve bunların değer zincirindeki kritik teknoloji ürünlerine yönelik yatırımlar teşvik edilecek, elektronik, havacılık, savunma ve biyomedikal gibi stratejik sektörlerde ihtiyaç duyulan kritik malzeme ve bileşenlere yönelik çalışmalar desteklenecektir.

GÖKBEY

  • Savunma sanayii, yapay zeka, siber güvenlik, temiz ve sürdürülebilir enerji ile uzay teknolojileri gibi stratejik alanlarda nitelikli işgücü yetiştirmeye yönelik kamu-üniversite-özel sektör işbirliği programları uygulamaya konulacaktır.
  • Yerli ve milli gözlem uydusu İMECE’nin savunma, afet yönetimi, çevre, şehircilik, tarım ve ormancılık gibi alanlarda etkin şekilde kullanımı sağlanacak, yer gözlem uydusu geliştirme kapasitesinin artırılmasına yönelik çalışmalar sürdürülecektir.

Yorumlar:
– Orta Vadeli Program, gelecek üç yıl boyunca Türk ekonomisinin yol haritasını belirlemektedir.
– Savunma sanayiine büyük bir önem verilerek, yerli ve milli savunma teknolojilerinin sivil alanlara aktarılması hedeflenmektedir.
– OVP’nin ilk yılında uygulanacak politika ve tedbirler, 2024 yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda ayrıntılı olarak açıklanacaktır.
– Savunma sanayiindeki teknolojik gelişmeler, tarım, lojistik, hasar tespiti ve afet müdahale süreçleri gibi sivil alanlarda da kullanılacaktır.
– Yarı iletken, elektrikli araç ve batarya gibi kritik teknoloji ürünlerine yönelik yatırımlar teşvik edilecektir.
– Savunma sanayii, yapay zeka, siber güvenlik, temiz ve sürdürülebilir enerji gibi stratejik alanlarda nitelikli işgücü yetiştirmek amacıyla kamu-üniversite-özel sektör işbirliği programları hayata geçirilecektir.
– Yerli ve milli gözlem uydusu İMECE’nin kullanım alanları artırılacak ve yer gözlem uydusu geliştirme kapasitesi güçlendirilecektir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.