TF-2000 Hava Savunma Muhribi ile ilgili beklenen açıklama yapıldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, TF-2000 Hava Savunma Harbi Muhribi (HSHM) ile ilgili kritik bir açıklama yaptı. TF-2000’in inşası için çalışmaların yakında başlayacağı belirtiliyor.
Aksaz Tersanesi Komutanlığı Açılışı ve Deniz Platformları Teslimat Töreni’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, deniz projelerine dair önemli bilgiler paylaştı. Kritik tasarım çalışmaları süren TF-2000 HSHM’nin inşaatının, kısa zamanda İstanbul Tersanesi Komutanlığı’nda başlaması bekleniyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Deniz Kuvvetlerimizde devrim yaratacak TF-2000 Hava Savunma Harbi Muhribi’nin tasarım çalışmaları devam ediyor. İstanbul Tersanesi Komutanlığı’nda, yakın bir tarihte inşasına başlanacak TF-2000 ile ülkemizin hava savunmasını denizden kademeli olarak gerçekleştireceğiz.
Uçak gemimizde; HÜRJET, KIZILELMA, Bayraktar TB3 ve ANKA-3 hava araçlarımız ile denizaşırı hak ve menfaatlerimizi koruma görevini üstlenecek. Yerli ve milli imkânlarla geliştirilen MİDLAS Milli Dikey Atım Lançer Sistemi ile donatılan milli gemilerimiz, ATMACA, SAPAN ve GEZGİN gibi güdümlü mermileri kendi lançerlerinden atabilme yeteneği kazanacak. Deniz Kuvvetlerimizin tüm yüzer, hava, dalgıç ve karada konuşlu platformlarını ADVENT Savaş Yönetim Sistemi ile donatıyoruz.” ifadelerini kullandı.
2030’da Envantere Girmesi Bekleniyor
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından sürdürülen tasarım çalışmaları sonucunda TF-2000 HSHM’nin, MİLGEM Projesi’nin 9, 10, 11 ve 12’nci gemileri olarak inşa edilmesi planlanmıştı. Ancak son Savunma Sanayii İcra Komitesi (SSİK) toplantısında bu gemilerin İSTİF Sınıfı Firkateyni olarak üretilmesi kararlaştırıldı. Böylece TF-2000’ler, MİLGEM Projesi’nin 13, 14, 15 ve 16’ncı gemileri olacak.
MİLGEM-5 TCG İSTANBUL Firkateyni kısa süre önce envantere girdi. MİLGEM 6, 7, 8, 9, 10, 11 ve 12’nci gemilerin yapım çalışmaları devam ediyor. İlk TF-2000 Sınıfı Hava Savunma Harbi Firkateyni’nin 2030 yılına kadar hizmete girmesi bekleniyor.
Hizmete girecek TF-2000’lerin tüm silah ve sensör sistemleri, Türk savunma sanayii tarafından üretilecek.
Editörden: Libya Örneği Üzerinden TF-2000 HSHM’nin Önemi
Son derece gelişmiş sensör ve silah sistemleriyle donatılan TF-2000’in ana görevi hava savunması yapmaktır. Diğer gemilere kıyasla (MİLGEM ADA Sınıfı Korvet ve İSTİF Sınıfı Firkateyn) daha uzun menzilli radarlara, daha fazla personel ve daha geniş füze kapasitesine sahip olacaktır.
TF-2000’in Gözü: ÇAFRAD
TF-2000’de kullanılacak radar, başlıca bir savunma sanayi projesidir. ASELSAN tarafından geliştirilen bu radar, ÇAFRAD (Çok Amaçlı Faz Dizinli Radar) olarak adlandırılmaktadır.
Daha önce bir prototipi, GABYA Sınıfı Firkateynin helikopter pistine entegre edilerek çeşitli testler gerçekleştirilmiştir.
Bu radar sistemi, birden fazla radar içerir. Hedeflerin 450+ kilometreden tespitini yapacak Uzun Menzilli Radar, tespit edilen hedefin hava savunma füzeleri ile aydınlatılmasını sağlayacak 150+ kilometre menzilli Aydınlatma Radarı, daha küçük hedeflerin hassas tespit ve takibini yapacak 150+ kilometre menzilli Çok Fonksiyonlu Radar ve IFF-Dost Düşman Tanıma Sistemi ÇAFRAD’ın içinde yer alacaktır.
TF-2000’deki Hava Savunma Silah Sistemleri
MİLGEM ADA Sınıfı Korvetlerde hava savunma silah sistemi olarak 10 km menzilli ABD yapımı RAM (mühimmatında ambargo var) ve 76mm Ana Batarya Topu bulunmaktadır.
MİLGEM İSTİF Sınıfı Firkateynlerde ise 16’lı MİDLAS hücresinden atılabilen 40 km menzilli HİSAR-RF Füzeleri, 4 km menzilli GÖKDENİZ Hava Savunma Topu-CIWS ve 76mm Ana Batarya Topu mevcuttur.
MİLGEM TF-2000’de muhtemelen 64’lü MİDLAS bulunacak ve ayrıca bu MİDLAS taarruz konfigürasyonunda olacak. Yani yalnızca 40 km menzilli HİSAR-RF değil, ayrıca 100 km menzilli SİPER Blok-1 ve 150 km menzilli SİPER Blok-2 Hava Savunma Füzelerini de kullanabilecektir. Bu hücrelerden; ATMACA, GEZGİN ve diğer kara/deniz hedeflerine yönelik füzeler de atılabilecektir.
Libya Örneği Üzerinden TF-2000
Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Libya’daki faaliyetleri sırasında önemli bir hava tehdidi mevcuttu. Karadaki durum stabil olmadığı için kara birliklerimizin hava savunmasını, denizden GABYA Sınıfı Firkateynlerimiz sağladı.
Azami 40 km menzilli SM-1/ESSM füzeleri ile GABYA Sınıfı Firkateynler bu görevi başarıyla yerine getirdi ve birçok SİHA’yı düşürdü.
Ancak firkateynlerdeki füzelerin menzillerinin kısa olması, onların kıyıya yaklaşmasını zorunlu kıldı ve karadaki birliklere sınırlı bir hava savunma desteği sağlanabildi. Kıyıya yaklaşan firkateynler, yerlerde nispeten uzun menzilli taktik füzelerin elden ele dolaştığı mücadele sahasında büyük bir riske maruz kaldı. Eğer TF-2000 orada olsaydı, Libya topraklarındaki hava araçlarını yaklaşık 1.5 kat daha uzaktan tespit edebilirdik.
Ek olarak, 100-150 kilometre menzilindeki hava savunma füzeleri ile çok daha etkili bir hava savunma kabiliyeti gösterecektik. Ayrıca kara hedeflerini GEZGİN ve ATMACA ile hedef alabilecektik. Üstelik 8300 tonluk TF-2000, bir lojistik üs rolü de üstlenecekti.
Son olarak, 4 adet TF-2000 = Mavi Vatan’ın Hava Savunma Şemsiyesi’nin Tamamına Dâhil Olması anlamına geliyor.