İnstagram Takipçi Satın Al

Uzman Çavuş Özlük Hakları Nelerdir ?

09.03.2019
A+
A-
Uzman Çavuş Özlük Hakları Nelerdir ?

Uzman Çavuşların Sözleşme Süreleri Ne Kadardır ?

Uzman erbaşlar; iki yıldan az, beş yıldan fazla olmamak şartıyla sözleşme yaparak göreve başlar. Uzman erbaşlar, sözleşme süresinin bitiminde terhis edilirler. Bunlardan görev yeterliliklerini karşılayan ve sözleşmelerinin yenilenmesini isteyenlerin istekleri, müteakip sözleşme süreleri bir yıldan az, beş yıldan fazla olmamak kaydıyla kabul edilebilir. Uzman çavuş ve uzman onbaşıların sözleşmeleri azamî 45 yaşına girdikleri yıla kadar uzatılabilir.

Uzman Çavuşların Mali Hakları Nelerdir ?

Uzman erbaşlara, göreve başlamış olmak kaydıyla sözleşmenin onaylandığı tarihten geçerli olarak 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanununa Ek’li “1 Sayılı Aylık Gösterge Tablosu” üzerinden aylık ödenir.

Uzman erbaşlara; yan ödemeleri, Silahlı Kuvvetler hizmet tazminatı, aile yardımı ödeneği, doğum yardımı ödeneği ve ölüm yardımı ödeneği, 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu esaslarına göre ödenir.

Kendi kusurları olmaksızın hizmet sürelerinin uzatılmaması sebebiyle veya sözleşme süresini bitirip ayrılanlardan; hizmet süresi beş yılı geçmeyenlere, ayrıldıkları tarihte almakta oldukları net maaşları tutarının iki katının toplam hizmet yılı ile çarpımından bulunacak miktarda ikramiye verilir. Hizmet süresi beş yılı geçenlere ise, beş yıllık hizmetleri için yukarıdaki esasa göre hesaplanacak tutara; ayrıldıkları tarihte almakta oldukları net maaşlarının beş yıldan fazla olan hizmet yılı toplamı ile çarpımı sonucu bulunacak miktarın ayrıca ilâve edilmesi suretiyle tespit edilecek miktarda ikramiye verilir.

Uzman Çavuşların Konuttan Yararlanma Hakları Nelerdir ?

Uzman erbaşlar mevcut hükümler dâhilinde, Millî Savunma Bakanlığına, Jandarma Genel Komutanlığına ve Sahil Güvenlik Komutanlığına ait konutlardan, kiralama sisteminden ve lojman tazminatından da istifade ederler.

Uzman Çavuşların İzin Hakları Nelerdir ?

Yıllık İzin: Türk Silâhlı Kuvvetlerine mensup subay ve astsubayların barışta her yıl 45 gün izin almaya hakları vardır. Bu iznin (30) günü plânlı, geriye kalan kısmı ise mazeret izni olarak kullandırılır. Mazeret izinleri zorunluluk olmadıkça yıllık izinle birlikte ve onun devamı olarak kullanılmaz.

Mazeret İzni: Türk Silâhlı Kuvvetleri personeline sene içindeki mazeretlerini karşılamak üzere (15) gün süre ile mazeret izni verilir. Bu iznin dışında;

Eşinin doğum yapması, eşinin ölümü, çocuğunun ölümü, kendisinin veya eşinin ana, baba veya kardeşinin ölümü hallerinin her birinde isteği üzerine on güne kadar; kendisinin veya çocuğunun evlenmesi halinde isteği üzerine yedi güne kadar,

Doğumda veya doğum sonrası aylıklı izin veya analık izni süresi içerisinde eşinin ölümü halinde, isteği üzerine uzman erbaşa anne için öngörülen süre kadar,

Yangın, deprem, su baskını gibi olağanüstü bir mazeret dolayısıyla bir yıl içerisinde otuz güne kadar, mazeret izni verilebilir. Verilen mazeret izinleri yıllık izne mahsup edilmez.

Uzman erbaşlara, bakmakla yükümlü olduğu veya refakat etmediği takdirde hayatı tehlikeye girecek ana, baba, eş ve çocukları ile kardeşlerinden birinin ağır bir kaza geçirmesi veya tedavisi uzun süren önemli bir hastalığa tutulmuş olması hallerinde, bu hallerin sağlık kurulu raporuyla belgelendirilmesi şartıyla, istekleri üzerine, aylık ve özlük hakları korunarak üç aya kadar izin verilebilir. Bu sürenin bitimini müteakip istekleri üzerine ayrıca altı aya kadar aylıksız izin verilebilir. Bu şekilde aylıksız izinli olarak geçirilen süreler sözleşme süresinden sayılmaz.

Sıhhi İzin: Barış ve seferde hizmet yapamayacak şekilde hastalanan uzman erbaşlara toplam 30 güne kadar sıhhi izin verilebilir.

Uzman Çavuşların Mesai Saatleri ve İkamet Hakları Nelerdir ?

Nöbetçi olanlar hariç olmak üzere uzman erbaşlardan isteyenler, 211 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanununun bu konudaki hükümleri saklı kalmak şartıyla, gece evlerine gidebilirler. Evlerine gidenler, subay ve astsubay servislerinden istifade edebilirler. Mesai başlangıcında görevleri başında bulunurlar.

Uzman Çavuşların Kıyafet ve Silah Hakları Nelerdir ?

Uzman erbaşlar rütbe işareti olarak, uzman onbaşı ve uzman çavuş rütbe işaretini ve bulundukları rütbede her üç hizmet yılını müteakip de bir kıdem işaretini takarlar. Kışlık ve yazlık olarak haricî kıyafetleri, astsubay günlük elbisesinin; eğitim kıyafetleri ise, yaka ve rütbe işaretleri hariç astsubay eğitim elbisesinin aynısıdır.

Uzman erbaşlar, ilk sözleşmelerini müteakip bedeli karşılığında zatî tabanca edinebilirler ve görevli olmadıkları zamanlarda da resmî veya sivil elbise ile zatî tabancalarını göze görünmeyecek şekilde taşıyabilirler. En az on yıl görev yapıp Türk Silahlı Kuvvetlerinden ayrılanlara, istifa veya istifa etmiş sayılmak suretiyle Türk Silahlı Kuvvetlerinden ayrılan subay ve astsubaylar gibi; emeklilik durumunda ise, emekli subay ve astsubaylar gibi silah taşıma ruhsatı verilir.

Uzman Çavuşların Emeklilik Hakları Nelerdir ?

YENİ MADDE

“MADDE 64- 18/3/1986 tarihli ve 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanununun 5 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “kırkbeş” ibaresi “elliiki” şeklinde değiştirilmiştir.”

Uzman Çavuşların OYAK (ORDU YARDIMLAŞMA KURUMU)’tan Yararlanma Hakları Nelerdir ?

Uzman erbaşlar istedikleri takdirde OYAK’a üye olabilirler. OYAK üyesi olan uzman erbaşlar; her ay maaşlarından kesilen OYAK aidatı karşılığında OYAK tarafından sunulan aşağıdaki hizmetlerden yararlanırlar:

Emeklilik Yardımı :OYAK üyeliğinde 10 yılını doldurduktan sonra, herhangi bir sebeple ayrılarak, daimi üyeliği sona erenler Emeklilik Yardımına hak kazanır.

Ölüm Yardımı : Görevde olan OYAK üyeleri ile Emekli Maaşı Sistemi’nde (EMS) bulunan üyelerin vefatları halinde (EMS’ye devam eden vefat eden üye eşleri hariç), yasal mirasçılarına bir defaya mahsus ölüm yardımı gerçekleştirilir.

Ölüm yardımı, üyenin ölüm tarihindeki; aidata esas maaşı albayın aidata esas (Harp Okulu mezunu bir yıllık albay) maaşından düşük ise albayın aidata esas maaşının 20 katı; aidata esas maaşı albayın aidata esas maaşından yüksek ise kendisinin aidata esas maaşının 20 katı olarak ödenir.

EMS kapsamındaki üyelerin vefatları halinde kanuni mirasçılarına vefat eden üyenin en son hak ettiği aylık maaşının 10 katı tutarında ölüm yardımı ödenir.

Maluliyet Yardımı : Herhangi bir kaza, hastalık gibi nedenlerle görevlerini tam ya da kısmi olarak yerine getiremeyecek duruma gelen görevdeki OYAK üyeleri 205 sayılı Yasa’nın gerektirdiği şartları sağlaması durumunda tam ve kısmi maluliyet yardımından yararlanabilirler. Tam ve Daimi Maluliyet Yardımı; aidata esas maaşı albayın aidata esas (Harp Okulu mezunu bir yıllık albay) maaşından düşük ise albayın aidata esas maaşının 20 katı, aidata esas maaşı albayın aidata esas maaşından yüksek ise kendilerinin aidata esas maaşının 20 katı olarak ödenmektedir.

Kısmi maluliyet yardımından; herhangi bir kaza dolayısıyla 205 sayılı Kanun’a ekli Maluliyet Tablosu’nda belirtilen uzuvlarında kayba uğrayan OYAK üyeleri bu tabloda belirtilen oranlar doğrultusunda yararlanabilir.

Emekli Maaşı Sistemi: OYAK üyeliğinde 10 yılını doldurduktan sonra, herhangi bir sebeple ayrılarak emeklilik yardımı alan uzman erbaşlar istedikleri takdirde OYAK sisteminde biriken rezervlerinin tamamını veya belirli bir kısmını (1/4, 2/4 veya 3/4) OYAK’ta bırakarak OYAK iştirakleri tarafından elde edilen gelir oranında emekli maaşlarına ilave bir gelir elde edebilirler.

Sistemde bırakılan rezerv üzerinden elde edilen gelirin üyenin tercihine göre belirli bir miktarıkendisine maaş olarak ödenirken, kalan kısmı rezerv tutarına ilave edilir. Üyeler birikmiş rezerv tutarlarını çekmek suretiyle sistemden ayrılabilirler. Konut Ön Biriktirim Fonu (KÖBF): OYAK üyesi olan uzman erbaşlar istedikleri takdirde maaşlarının belirli bir miktarının kesilmesi karşılığında KÖBF üyesi olarak OYAK güvencesinde birikimlerini değerlendirebilirler.

Borç Verme Hizmeti: Üyeler, maaşlarının 4 katına kadar OYAK kaynaklı borç verme hizmetlerinden yararlanabilirler. Ayrıca yangın, deprem ve su baskını gibi tabii afetlerde kendisine ait evi veya ev eşyasının hasar görmesi durumunda üyelere Albay maaşının 10 katına kadar borç verilebilir.

Konut Edindirme Hizmetleri: Üyelikte 15 yılını dolduran uzman erbaşlar bireysel konut kredisi veya kooperatif kredisi kullanabilecekleri gibi; OYAK tarafından üretilen toplu konutlardan da istifade edebilirler.

Bağışa Dayalı Emekli Geliri Sistemi: İsteyen uzman erbaşlar, Emekli Maaşı Sistemine ilave olarak brüt emeklilik yardımını geçmeyecek şekilde, istedikleri kadar tutarı OYAK’a bağış olarak yatırmak suretiyle OYAK iştirakleri tarafından elde edilen gelir oranında emekli maaşlarına ilave bir gelir elde edebilirler.

Sistemde bırakılan rezerv üzerinden elde edilen gelirin üyenin tercihine göre belirli bir miktarı kendisine maaş olarak ödenirken, kalan kısmı rezerv tutarına ilave edilir. Bu sistemden ayrılarak ödenen bağışı geri almak mümkün olmamakla birlikte; bu uzman erbaşların ölümleri halinde sistemdeki rezerv tutarları mirasçılarına geri ödenir.

Uzman Çavuşların Zorunlu Hizmet Yükümlülüğü Nedir ?

Uzman erbaşlar; iki yıldan az, beş yıldan fazla olmamak şartıyla sözleşme yaparak göreve başlar ve SGK ile ilişkilendirilirler.

Sözleşmenin imzalanmasından sonra ilk beş aylık intibak dönemi içerisinde göreve intibak edemeyenler ile ayrılmak isteyen uzman erbaşların sözleşmeleri feshedilerek, Türk Silâhlı Kuvvetleri ile ilişikleri kesilir. Kanunda belirtilen haller haricinde uzman erbaşlar sözleşmelerini tek taraflı olarak fesh edememektedir.

Her ne sebeple olursa olsun, sözleşmesi feshedilerek Türk Silâhlı Kuvvetleri ile ilişiği kesilen uzman erbaşlar, tekrar Türk Silâhlı Kuvvetlerine alınmazlar.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.