2019 POMEM Sözlü Mülakat Süreci
Polis Akademisi Başkanlığı tarafından geçtiğimiz aylarda yapılan açıklama doğrultusunda 24. Dönem POMEM için 3 bin polis alımı başvuruları açılmıştı. Adaylar tarafından gerçekleştirilen başvuruların tamamlanmasıyla birlikte sonuçların açıklanması aşamasına geçilmiş ve seçim aşamasının tarihleri yine aynı kurum tarafından açıklanmıştı.
POMEM Sınav Aşamaları
Güven gibi çeşitli kollarda görev almak üzere yapılan adaylara açılan bu alımlarda, dört farklı aşama bulunmaktadır. Bu aşamaların ilki evrak teslimi aşamasıdır. Bu aşamada başvuruda kurum tarafından istenen evrakları hazırlayarak, teslim etmektedir. İkinci aşama olan ön sağlık testi aşamasında ise adayların, polislik mesleği için gerekli olan sağlık şartlarını taşıyıp, taşımadıkları kontrol edilmektedir. Bu aşamayı geçen adaylar üçüncü aşama olan parkur aşamasına ilerlemektedir. Parkurda adayların fiziki yeterlilikleri ölçülmektedir. Burada minimum 60 puan alan adaylar, 2019 POMEM sözlü mülakat süreci aşamasına geçmektedir.
Sözlü Mülakat Süreci Nasıl İşler?
Gerekli şartları sağlayan adayların katıldığı sözlü mülakat, adaylık sürecinin son aşamasıdır. Bu aşamada ön koşulları yerine getirerek, fiziki yeterlilik parkurunda gerekli puanı alan adayların, kendilerini ifade etme, entelektüel bilgi birikimi başta olmak üzere çeşitli konularda değerlendirilmesine olanak sağlanan mülakat soruları yöneltilmektedir. 2019 POMEM sözlü mülakat süreci kapsamında mülakatlar yaklaşık 150 ila 200 adayın mülakatın gerçekleşeceği binaya getirilerek, bekleme alanına geçmesi ile başlamaktadır. Burada bekleyen adaylar arasından sıra ile bir aday mülakatın gerçekleşeceği yere alınmakta ve kurulun karşısına çıkmaktadır.
Sözlü Mülakat Final Süreci
Burada adaylar kendilerini kısaca tanıtmalarının ardından 2019 POMEM sözlü mülakat süreci aşamasına giriş yapmış bulunmaktadır. Bu aşamada mülakatı gerçekleştiren kurul tarafından, adayın masada bulunan kartlar içerisinden bir kartı seçmesi istenmektedir. Bu kartlarda bir adet mülakat sorusu yer almaktadır. Bu sorulardan bazıları; “İç turizmi canlandırmak için neler yapılmalıdır?”, “Güçler ayrılığı nedir?”, “Organize suç nedir?”, “Batı dünyasında yabancı düşmanlığı hakkında ne düşünüyorsunuz?” gibi sorular yer almaktadır. Soru kendisine yöneltilen adayın, soru hakkında çok uzun olmamak kaydıyla bir veya iki dakikalık açıklama yapması istenmektedir. Bu sayede adayın, kendini ifade becerisi, güncel konuları ne oranda takip ettiği ve entelektüel bilgi birikimi ölçülmektedir. Mülakat sorusuna verilen cevabın ardından, mülakatı gerçekleştirilen kurul tarafından adaya bilgi verilmekte ve mülakat aşamasının sonlandığı bildirilmektedir.
En zor soru “Güçler ayrılığı nedir?” galiba. Osmanlıda tek yeki padişahın elindeydi ve bütün güç sahibi yalnızca padişahtı. Cumhuriyetle birlikte demokratik sisteme geçtiğimizden bu yana güçler ayrılığı (kuvvetler ayrılığı) ilkesi etkin olarak kullanılmıştır. Meşrutiyetle birlikte meclisin açılmasıyla da halk belli bir oranda yasama gücünde söz sahibi olmuştur. Düşünsenize yasama, yürütme, yargı tamamen demokrasinin temsili..
Bu sözlü mülakat konusu beni çok ürkütüyor. Sırf bu durumdan başvurmaya çekiniyorum.
Mülakat nasıl yapılmakta acaba ?
heyecan yapmadıktan sonra gerisi olur diye düşünüyorum
sakin olmak gerekir ama insanın elinde değil sonuçta mesleğini seçiyor ama yinede sakin olmaya çalışın
Sözlü mülakatı biraz abartıyorlar çok kaba ve sıkı saramıyorlar nedense ama bence çok iyi oluyor en iyi insan ağır insandır
Sabırlı ve heyecan yapmazsan herşeyi başarabilirsin herşeyin başı sabır ve sakin olmak.