AKINCI TİHA yeni AESA radarıyla uçuşa hazır
ASELSAN, Türkiye Teknoloji Ekibi Vakfı (T3 Vakfı) ile Endüstri ve Teknoloji Bakanlığı yürütücülüğünde meydana gelen TEKNOFEST İzmir’de örneksiz mühendisliğin gücüyle geliştirilen yerli sistemler sergiledi.
AA’nın haberine gore ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, Türkiye’nin insansız hava araçlarında dünyanın önde gelen ülkeleri içinde yer aldığını söylemiş oldu.
ASELSAN’ın yararlı yükleriyle araçlara katma kıymet, güç kattığını vurgulayan Akyol, bu kapsamda İHA’lar için radarlar, elektro-optikler, güdümlü cephaneler, komünikasyon sistemleri geliştirdiklerini beyan etti.
Bu kapsamda etken elektronik taramalı radarın mühim bir yetkinlik olduğuna işaret eden Akyol, ASELSAN ve BAYKAR tarafınca bu mevzuda yürütülen iş birliğine ilişkin şöyleki konuştu:
“Azca sayıda ülkenin geliştirdiği, İHA’larımıza kabiliyet olarak mühim katma kıymet elde eden bir ürünümüz. MURAD adını verdik. Bu radarımızı AKINCI TİHA’ya entegre etmiş durumdayız. Yazılım entegrasyonu yapılmış oldu. Gelecek günlerde uçuşunu ve havadaki denemelerini beraber yaşayacağız. Bu radar çoklu hedef takip edeni yapabilen, uzun menzilde hedef ayrıştırabilen, deniz modlarından hareketli hedef takibine, SAR/ISAR modlarından değişik bir ekip özelliklere İHA’ların havadaki farkındalığında fark yaratacak bir ürün. İçinde binlerce elektronik kompenentin olduğu, tamamen yerli tasarım ve üretim bir sistem. Uçuş için gün saydığımızı söyleyebilirim.”
Ambargoya cevap 150’nci CATS gökyüzünde
Bunun yanında İHA’larla beraber kullanılan elektro-optik bulgu, gözetleme ve hedefleme sistemleri bulunduğuna değinen Akyol, şu detayları verdi:
“Ambargoya karşı geliştirdiğimiz CATS’te bugün 150’nci ürün uçuyor, 12 ülkeye de ihraç edilmiş durumda. Daha iyisini yapma hedefiyle yola çıktığımızda ASELFLIR-500’ü başlattık. Sahadan aldığımız geri bildirimler ve edindiğimiz tecrübelerle tasarladık. Son uçuşları yapılıyor, hatta arkadaşlarımız şu anda uçuştalar. Gelecek günlerde kendi sınıfında gerek görüntüleme gerek değişik bantlarda elde etmiş olduğu görüntü kalitesinde alanında dünyada fark yaratan bir kamerayı tamamladık diyebilirim. Uçması, testleri bitmek suretiyle, envantere girmesine de gün sayıyoruz.”
TOLUN envantere girdi, ihracat için fazla beklemedi
İHA’ların radarını, kamerasını yaparken tüm bu farkındalığın üstüne tespit edilen unsurların uzun mesafeden duyarlı şekilde tesir altına alınmasını sağlamak için duyarlı güdümlü cephaneler geliştirdiklerini belirten Akyol, TOLUN cephanesinin da uzun mesafede hedefe angaje olan, beton delici özellikte, oldukca duyarlı şekilde, oldukca uzun menzile gidebilen bir ürün olarak envantere girdiğini dile getirdi. Akyol, kısa sürede TOLUN’un ihracat sözleşmesini de imzaladıklarını söylemiş oldu.
Akyol, geliştirdikleri değişik sistemlerle tüm ulusal İHA’ları ASELSAN sistemleriyle donattıklarını, güçlerine güç kattıklarını, bu çalışmalara devam edeceklerini belirterek, “Bu sistemlerin her biri değişik kabiliyetlerle harekat alanında oyun değiştirici yetkinlikleri İHA’larımıza kazandırıyor.” dedi.