Askerlik Sağlık Muayenesi Nasıl Yapılır ?

04.09.2019
A+
A-
Askerlik Sağlık Muayenesi Nasıl Yapılır ?

Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliği Nedir ?

Türk Silahlı Kuvvetleri çatısı altında askerlik görevini yerine getirecek olan herkesin sağlık muayeneleri “Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliği” hükümlerine göre yapılır. Bu hükümler adayın, askerlik için uygun olup olmadığı, üst rütbelerde görev yapıp yapamacağı, yedek subay, bordo bereli komando vb. gibi statülerde görev alıp alamayacağını yönetmelikte yer alan hükümlere göre belirler.

Askerlik Sağlık Muayenesi Nasıl Yapılır ?

Yükümlülerin önce  fiziki muayeneleriyle birlikte kan basıncı ve nabız ölçümü yapılır. Bu muayene sırasında boy ve kiloları belirlenir. Soluk alıp verme dinlenerek göğüs boşluğunda problem olup olmadığı kontrol edilir. Yükümlünün mevcut hastalıklarını paylaşması zorunludur. İçeriği askere alma yönergesinde belirlenmiş olan, yoklamada uygulanacak sağlık durumuyla ilgili bilgi formu doldurulup imzalanır. “Aile Hekimi/Tek Tabip  Değerlendirmesi” bölümü ise muayeneyi yapan tek doktor tarafından doldurulur.

Askerlik yapmasında herhangi bir engel olmayan yükümlülere “Askerliğe elverişlidir” kararı verilir. Askerlik şubesinde dosya teslim edilirken, yönetmelikte belirtilmiş muafiyete neden olacak bir hastalık tespit edilmesi durumunda ise yükümlü detaylı inceleme için hastaneye sevk edilir.

Askerlik İçin Kaç Defa Muayene Yapılır ?

Kişi ilk sağlık muayenesinden sonra, askere alındığı ilk hafta içerisinde ve terhis olmadan önce tekrar muayene edilir. Askerliğin ilk haftasında muayene olmasının sebebi , kişinin askere sağlam ve sağlıklı başladığını belgelemek içindir. Terhis olurken muayene yapılmasının nedeni, hastalığı var ise tespit edilmesi içindir. Kişi sağlıklı ve sağlamsa bu durum belgelenir. Bu belgelerin önemi çok yüksektir. Kişi askere sağlam gelip hasta olarak geri dönüyorsa bununla ilgili yasal işlemler gerçekleştirilir. Hastalıkla ilgili belgeler kişinin dosyasına eklenir. Aynı şekilde sağlık sorunu yoksa bunu ispatlayan belge de dosyaya eklenir. Bu belgeler, askere ait dosyaların imhası sırasında yok edilir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 33 YORUM
  1. Göksenin Akıncı dedi ki:

    Aynen resimdeki gibi yapılır. Ama bir çok genç arkadaş bu durumdan korkmaktadır. Hayat zaten burda başlıyor.

  2. ender aslan dedi ki:

    muayene artık eskiye göre daha sade yapılıyor diyebilirim öyle çok detaylı olmuyor.

    1. yuteka dedi ki:

      Detay hala devam ediyor 🙂 Eskide neyse şimdi de öyle

    2. Furkan Dikyol dedi ki:

      Eskiden çok kötüydü şimdi çok iyi olmuş eskiden teknoloji bu kadar gelişmemişti

  3. İlhan dedi ki:

    Askeri hekimler çok güzel muayene ediyor fakat yoğun zamanda askerler ile ilgilenmiyorlar. Bronşit olduğum halde ağrı kesici verilip gönderilmiştim. Sonra gata ya kadar gönderdiler.

  4. Can Bakım dedi ki:

    Çoğu erkeğin korkulu rüyası

  5. Ali Can dedi ki:

    Sağlıklı olsanız bile o muayene esnasında sanki bir şey çıkacakmış gibi hissetme korkusu… 🙂

  6. can uyar dedi ki:

    Resimdeki gibi yapıldığını duymuştum 😀 Çoğu insan da muayeneye girerken korku ve utanç duygusu hissedermiş.

  7. Recep Solmaz dedi ki:

    Askerlik sağlık muayenesi bildiğim kadarıyla artık eskisi kadar karmaşık değil. Aile hekiminizden bile askerlik muayenenizi olabiliyorsunuz.

  8. Ufuk dedi ki:

    Muayene sırasında gerçekten her detaya önem verildiğini duymuştum. Tabi yoğun muayene zamanları da olmuyor değilmiş. Çoğu erkek gerçekten zor bir süreç oluyormuş.

  9. Bülent dedi ki:

    Askerliğe elverişli ancak Komando olamaz diye yazılmasına rağmen benim dönemimde düz tabanlı arkadaşları bile komando olarak kısa dönem aldıklarını görmüştüm muhtemelen şimdi bu konular aşılmış ve düzelmiştir diye düşünüyorum.

  10. Ömer Çelik dedi ki:

    E-devlet üzerinden asal yoklamanizi tamamladıktan sonra sıradaki işlem, sağlık ocağı doktorunuza gidip muayene olmaktır. Korkulacak bir şey yok. Muayene genelde 10 veyahut 15 dakika sürer.

  11. Abdullah Öter dedi ki:

    Zorlu askerlik sürecindeki ilk dert edilen sorunlardan birisi 🙂

  12. Mervetufan dedi ki:

    Abim yaptırdiginda çok sıkılmıs anlatır durur. Ne bu boyle derdi :):)

  13. Uğur Aktaş dedi ki:

    Eskisi kadar zor değil artık e-devletten yoklama tamamladıktan sonra sağlık ocağında muayene oluyorsunuz. Askeriyede de tekrar o muayene raporu üzerinden kontrol edip gerekli aşıları yapıyorlar sadece.

  14. ilker durmuş dedi ki:

    evet biraz korkutucu yaşadım çünkü ama çok detaya inmemişti pek bir sorun olmadı sizede tavsiyem korkmayın 😀

  15. Gürkan Bozok dedi ki:

    Ahh gözden korkuyorum ben 😀 Çok ayrıntılı muayene yapılıyor 🙂 Ve bu çok iyi bir şey her detaya önem veriliyor.

  16. Tamay Melih Çınar dedi ki:

    Sağlık yönetmeliğinin detaylı halini okumuştum, aklımda hiçbir şey kalmamıştı. Ciddi olmak gerekirse gerçekten aklımda kaldı fakat bu makaleyi okuyunca her şeyi kavradım. Teşekkürler askeriye.com

  17. İlker durmus dedi ki:

    Eskiden bilgisiz biri kontrol ediyordu artik doktor ediyor daha iyi olmus

  18. Ramazan Turung dedi ki:

    Bu muayeneye veya başka muayeneye girerken sanki bir terslik olacak hissine sadece benmi kapılıyorum? neyseki bir terslik çıkmadı.

  19. Lucifer dedi ki:

    İlk muayene olduğumda üstünde don hariç her şeyi çıkaran 100’e yakın grup, doktorun önünde sırada bekliyordu. O an bu işte bir gariplik olduğunu ve bu işin daha anlaşılabilir hale getirilmesi gerektiğini düşünmüştüm. İkinci muayenemde ise sağlık ocağında aile hekiminin yanına gittim, gerekli kontrolleri sağladı ve muayeneyi tamamladı.

  20. Diyar Türk dedi ki:

    Bence ilk hafta muayne yapılması manktıklı bir durum bulaşıcı bir hastalığı var ise diğer askerlere bulaşabilir.

  21. İlker TR dedi ki:

    Tamda göründüğü gibi oluyor ilk başta biraz tırs ma oluyor tabi ama sonra düzeliyor

  22. Muzaffer Güney Kılıç dedi ki:

    Çürük olanlar sakın üzülmesin.Elinizde olan bir şey olmadığı için kafanıza takmayın hayatı akışına göre bırakın.Kimse sizi sağlık konusunda yargılayamaz.

  23. Hakkı dedi ki:

    Çoğu askere gidecek kişinin korktuğu bir durum 😀

  24. Alper dedi ki:

    Askerlik muayenesine girerken bir şey çıkacakmış korkusu ve utanç olabiliyor ama eskisi kadar karışık değil, korkulacak bir şey yok.

  25. Umut dedi ki:

    Daha askere gitmemiş biei olarak hep merak ettiğim bir konuydu açıkçası bir kaç yere baktım ama böyle bir anlatma ile karşı karşıya kalmadım. Güzel anlatmamışlardı sizden çok teşekkür ederim butun merakımı giderdiginiz icin, iyi günler.

  26. Abdullah Yakar dedi ki:

    Askerlik için Sağlık Muayenesinden korkan arkadaşlar için son derece güzel bir bilgi olmuş.

  27. Mehmet Karasoy dedi ki:

    Çok yararli bir makale olmuş cok tesekkur ederim hicbir sorum kalmadi harikasiniz

  28. Yusuf ŞAKAR dedi ki:

    Askerlik sağlık muayenesi hakkında kafamda artık her hangi bir soru işareti kalmadı hepsini öğrenmiş oldum.

  29. Fatih Keskin dedi ki:

    İzmit şubesinde muayne oldum resimdeki gibi sıra sıra dizmişlerdi bizi hey gidi günler.

  30. Kreus dedi ki:

    Bu konu hakkında çok fazla spekülasyon dönüyor. Herkesin doğruları bilmesi ve netleşmesi açısından iyi bir kaynak olmuş.

  31. emravsr dedi ki:

    Askerlik görevini yapmamış biri olarak ilgimi çeke bir yazı. Bir çok kişi çekiniyor ve ya korkuyor. Sağlık her şeyin başında geliyor tabi. Binlerce kişi aynı yerde belli bir zaman geçirmek zorunda kalıyor. Önemli bir hastalığın yayılmaması için bu kontroller şart.