Asteğmenler Askerde Ne İş Yapar

24.02.2019
A+
A-
Asteğmenler Askerde Ne İş Yapar

Asteğmenler Askerde Ne İş Yapar?

Asteğmenlik bir askeri rütbe olarak bilinmekle beraber, subaylığın ilk rütbesidir. Kara Kuvvetleri’nde ya da Hava Kuvvetleri’nde takım komutanlığı veya kısım komutanlığı görevini üstlenirler.

Subay alt sınıfı olarak nitelendirilen asteğmenlik, teğmen rütbesi ile astsubay kıdemli başçavuş rütbesi arasındaki rütbe olarak ifade edilir.

Asteğmen Nasıl Olunur?

Asker adaylarının aldıkları eğitimle alakalı olarak belirlenen asteğmenlik, 4 yıllık üniversite eğitimiyle edinilir. Üniversite mezunu asker adayları, kısa dönem askerlik yapabilir veya asteğmen olarak 12 ay, uzun dönem askerlik yapabilirler. Bu hem tercihe bağlı hem askerlik şubesinin atamasına bağlı olarak tayin edilmektedir.

Asteğmenlik ihtiyacına ve ülkedeki asker atanacak birimlere bağlı olarak verilen asteğmenlik rütbesi, lisans durumlarına bağlı olarak belirlenir. Asteğmenlikte atama sıralaması şu şekilde yapılır;

  • Tıp mezunları
  • Hukuk mezunları
  • Psikoloji bölümü mezunları
  • Mühendislik mezunları
  • İktisadi ve İdari Bilimler bölümü mezunları

Ve sonrasında diğer lisans mezunlarına göre asteğmenlik rütbesi verilir. Asteğmenler, askerlikleri süresince maaş alan askeri personel niteliğinde askerliklerini sürdürürler.

Asteğmenler Askerde Ne İş YaparAsteğmenlerin Bölüm ve Görevleri

Tıp fakültelerinden mezun olan askerler, revirlerde görev alırlar. Her mezunun bölümüne göre yerleştirme yapılmakta ve görev dağılımı sağlanmaktadır. Örneğin mühendisler, denizci olabildikleri gibi tankçı veya topçu olarak atanırlar. Üniversite mezunlarının eğitimleri ve donanımlarıyla alakalı birim ataması yapılır.

Üniversitelerin diğer bölümlerinden mezun olan asteğmenler genellikle jandarma asteğmen veya piyade olarak görevlerini tamamlarlar. Asteğmenler iki farklı şekilde görev ataması alırlar. Bunlar;

  • Takım komutanlığı
  • Meslek erbabı

Takım komutanları, askerliğe başlamaları ile birlikte 3 aylık bir eğitim alarak asteğmen adayı olurlar. Kurs sonrasında başarılı olan adaylar, takım komutanı asteğmen olarak atanırlar.

Asteğmenliğin acemi birliği olarak değerlendirilen bu kurs aşaması sonrasında, en başarılı olan %10 içerisinden diğer illere atama yapılır. Kura ile belirlenen görev yerleri şayet Doğu illeri arasındaysa, Isparta’da donanımlı eğitime tabii tutulurlar. Buradaki eğitimleri sonrasında görev yerlerinde takım komutanı olarak başlayan asteğmenler, son 1 ay teğmen rütbesine yükselirler.

Yedek subay olarak nitelendirilen asteğmenler, askerlik süresinin tamamlanması ile yedek olarak askerliklerini tamamlarlar. Herhangi bir seferberlik durumunda tekrar ve aynı rütbede askerliğe başlayabilirler.

 

 

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. Can dedi ki:

    Bu konu hakkında bilgim sıfırdı ama yine sizlerin detaylı ve açıklayıcı olan yazınızı okuduktan sonra artık yeterince ya kadar bilgim olduğunu buradaki herkese bilmek istiyorum ve size herkese tavsiye ediyorum hepinize teşekkür ederim ve kolay gelsin