İnstagram Takipçi Satın Al

Dövmesi Olan Uzman Çavuş Olabilir mi?

19.04.2019
A+
A-
Dövmesi Olan Uzman Çavuş Olabilir mi?

Dövmeler bazı insanlar için birer hatıra bazı insanlar için ise tutkudur. Ancak bazı mesleklerde dövmeler sorun yaratabilmektedir. Özellikle devletin bazı birimlerinde çalışmak istemeniz halinde dövme ile ilgili oldukça katı kurallar olduğunu görebilirsiniz. Kuralların katı olduğu yerlerin başında da askerlik kurumu gelmektedir. Uzman çavuşlar için kontenjanların açıldığı bu dönemde birçok kişinin aklında dövmesi olan uzman çavuş olabilir mi sorusu vardır. Dövmeler bu gibi meslekler için birer tabudur denebilir. Dövmenin sizi diğerler askerler arasında seçilebilir bir özelliğe kavuşturuyor olması size engel dahi olabilir.

Uzmanlıkta Dövmeye Bakılıyor mu?

Askerlik Türk toprakları için oldukça özel bir görevdir. Asırlardır askeri bir toplum yapısına sahip olan ve bu mesleği özel gören TSK; her koşulu her etnik gurubu ele alarak kurallarını belirlemiş ve her toplumun savaş koşullarını ele almıştır. Bu durum nedeniyle askerlerde belirgin izler ve dövmeler konusunda da dikkatli davranmaktadır. Bu nedenden dolayı dövmesi olan uzman çavuş olabilir mi dendiği zaman yönetmelikte belirtilen kurallar ön plana çıkmaktadır. TSK; yönetmeliğinin sağlık bölümünde, izler ve dövmeler ile ilgili gerekli açıklamaları yapmıştır.

Dövmesi olan uzman çavuş olabilir mi sorusunun cevabını arayanlar için TSK yönetmelikleri son derece yeterlidir. Uzman çavuş olmak isteyen yani TSK ile çalışmak isteyen kişiler; yazın, yazlık üniformaya geçilmesi halinde vücutlarında görünen bir dövme ya da iz varsa bu iz 20 cm’den büyük olmamalıdır. Kişinin görünmeyen bir yerinde dövme varsa bu iz de 50 cm’i geçmemelidir. Bu durum yara izleri için de geçerlidir.

Karar üzerinde sadece dövme değil aynı zamanda dövmenin yapısı da önem taşır. Dövmenizin; herhangi bir dini inancı, siyasi görüşü, cinselliği, şiddet barındıran ögeleri içerisinde barındırmaması bu konuda dikkat edilmesi gerekenlerdendir.

Bu duruma ek olarak sağlık kontrolü sırasında 5 metre kadar ilerden bakıldığında dövmenizin dikkat çektiğine karar verilirse bu durumda; elenmenize karar verilebilir. Özellikle açık yerlerinizde olan dövmelerinizin bu konuda 20 cm kuralını sağlıyor olması çok da önem taşımayabilir. Başvuru öncesinde dövmenizi sildirmeniz çok daha rahat etmenize yardımcı olacaktır.

 

TSK Sağlık Yönetmeliği Dövme İçin Ne Diyor?

Askerlik yapabilecek kişiler ile ilgili tüm bilgiler TSK’nın Sağlık yönetmeliğinde belirtilmektedir. Yönetmelikte daha önce bazı sorunlar olsa da kısa süre öncesi bu sorunları kaldıracak maddeler değiştirildi. Günümüzde ki TSK sağlık yönetmeliğinde her şey çok açık ve net bir şekilde ifade edilmiş.

Yönetmelikte şu ifadeler yer alıyor. ’ Yaz elbisesi giyildiğinde vücutta görünen bölgelerde 20 cm kare den büyük iz, yara ve dövme bulunmamalıdır. Görünmeyen yerlerde ise 50 cm kareden büyük yara, iz ve dövme bulunmamalıdır. Ayrıca bir dini, siyasi, cinsellik yâda şiddet içeren ideolojik iz dövme yâda belirtilmeyen dikkat çekici vücuda eklenen şeyler bulunmamalıdır. ‘

Uzman Çavuş Olacaklar İçin Dövme Sorunu

Hemen yukarı da 2. Paragrafta yer alan TSK sağlık yönetmeliğinde uzman çavuş olmak isteyenler için açıklama yapılmıştır. Askeri üniformalarda yaz kıyafetine göre 20 cm’den büyük iz yara ya da dövme olması fark etmeden sizlerde var ise uzman çavuş olamazsınız.

Ayrıca görünmeyen yerlerde de aynı unsurlardan 50 cm’den büyükleri bulunuyorsa yine uzman çavuş olamıyorsunuz. TSK yönetmeliği dövmeye özel bir kural getirmemiştir. Her türlü iz ve yara ile dövme de aynı statüye girmektedir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 8 YORUM
  1. Alper dedi ki:

    Uzman çavuşluk için dövme sınırları koyulmuş ancak benim tavsiyem dövme hiç yaptırılmamalı.

  2. Ali dedi ki:

    Ben sınava girmeden sildirsem gecermiyim ?

    1. alpagu dedi ki:

      ali dövmeyi sildirirsen tabi ki sıkıntı olmayacaktır.

  3. Mertcan dedi ki:

    Merhaba sozleşmeli er olmaya hakkazandım saglik sorunum kaldı sözlü mulakatta kolunda dovme varmi diye sordular yok dedim fakat gogsumde var bi sorun olurmu?

  4. cevher dedi ki:

    Kral dövmesi uygunmu acaba

    1. admin dedi ki:

      Dövmenin her türlüsü yasak. Dövme kral dövmesiymiş kelebekmiş farketmeksizin direk elenirsiniz. Tek çözüm yolu dövmeyi sildirmek.

      1. Sedat dedi ki:

        Yönetmelikte izini var yalniz karari veren insna oldugu icin insafa kalmis bir durum kesinlik yok yonetmelige uygunsa gecebilir

        1. Emin karalar dedi ki:

          Aynen kardeşim