Grafen nokta teknolojisiyle mermilerin izlenmesi kolaylaşacak
Türkiye merkezli Nanografi Nanoteknoloji AŞ, Ahlatcı Holding’in bir iştiraki olarak, savunma sanayisinde kullanılmak üzere geliştirdiği “grafen nokta” teknolojisini sunmaktadır. Grafen nokta, gözle görülmeyen ve UV ışık altında parlayan bir nano malzemedir. İlk olarak “altın” üzerinde kullanılan grafen nokta, mermiler gibi mühimmatlardan plastik ve metale, elektronikten araç yedek parçalarına, kozmetikten medikal ürünlere kadar birçok farklı uygulama alanına sahiptir.
Grafen nokta, üretici şirketin istediği şekil ve boyutta kolaylıkla fişeğe uygulanabilmektedir. Ürünün yüzeyinden çıkarılması mümkün olmayan grafen nokta, sadece bir UV cihazı yardımıyla her alıcı tarafından kolaylıkla tespit edilebilmektedir. Böylece, ürünün üretici firma tarafından mı üretildiği hızlı ve pratik bir şekilde anlaşılabilmektedir.
Nanografi İş Geliştirme Direktörü Yunus Emre Deli, grafen ile geliştirdikleri yeni teknolojik ürünlere ilişkin olarak şunları söyledi: “Grafen, kaşiflerine Nobel Fizik Ödülü kazandırmış bir malzemedir ve Türkiye’de en yüksek seviyede ve kalitede üretimini gerçekleştirmekteyiz. Geçtiğimiz yıl, 80’den fazla ülkeye ihracat gerçekleştirdik ve bu ülkeler arasında rekabetçi piyasalar da bulunmaktadır.”
Yunus Emre Deli, üretim kadar korumanın da önemli olduğunu belirterek şunları ekledi: “Bu durum tüm ürünler için geçerlidir ve kağıttan büyük hava araçlarına kadar birçok alanda kullanılmaktadır. Öncelikle Ahlatcı Holding olarak, grafen noktayı altınlarımızın üzerine uygulayarak kuyumculara gönderdik ve piyasaya sunduk. Milyonlarca ürünümüz grafen nokta ile işaretlenmiştir. Bu sayede muhtemel suiistimallerin önüne geçmiş olduk. Şu anda test ettiğimiz ve başarıyla uyguladığımız bu teknolojiyi fişekler üzerinde de denedik. Savunma sanayisindeki mühimmatlarda ciddi bir kontrol ve denetime tabidir. Grafen nokta teknolojisiyle bu denetimi kolaylaştırdık ve fişekleri basit bir UV ışığıyla görülebilir ve anında doğrulanabilir hale getirdik.”
Deli, gözle görülemeyen bir uygulama gerçekleştirdiklerini belirterek şu açıklamayı yaptı: “Üreticilerin fişek üzerine yapılan markalamaları kopyalanabiliyordu. Biz ise UV ışık altında parlayan, gözle görülmeyen ve silinmeyen bir işaretleme yaparak kopyalanması zor olan bir işaretleme yaptık. Bu sayede hem marka koruması sağlanmakta, hem de genellikle gümrüklerde sorun olabilen ürünlerin menşeini güvence altına almaktayız. Bu hizmet, Türkiye’de üretilen ürünlerin yurt dışına güvenli bir şekilde satılmasını, iç piyasada hareketliliğini sağlamasını ve yurt dışı pazar hareketlerinin daha iyi takip edilmesini sağlayacaktır. Şirketlerin kendi seri üretim hatlarına bu teknolojiyi entegre etmeyi ve yakın gelecekte piyasaya sürmeyi planlıyoruz. Bu teknoloji, Türkiye’nin ürettiği tüm boyut ve yüzeylerde, fişeklerden mühimmatlara kadar her alanda uygulanabilir bir çözümdür. Yakın bir zamanda bu teknolojiyi seri üretim süreçlerine dahil etmeye başlayacağız.”