Kalp Ritim Bozukluğu Asker Olmaya Engel Olur Mu?

06.09.2020
A+
A-
Kalp Ritim Bozukluğu Asker Olmaya Engel Olur Mu?

Ülkemizde yaşayan askerlik yaşına gelmiş olan her erkek vatandaş için askerlik görevi zorunludur. Türk Silahlı Kuvvetleri asker alımları yaparken bu görev sürekli hareket gerektiren ve aktif olmayı esas alan bir görev olduğu için adayların fiziki ve psikolojik sağlığına oldukça dikkat etmektedir. Yazımızda sıkça kalbinde ritim bozukluğu olan adaylar tarafından merak edilen askerlikten muaf olup olmama durumunu ele alacağız.

 

KALBİNDE RİTİM BOZUKLUĞU OLAN ADAYLAR ASKERLİKTEN MUAF MIDIR?

  

Kalp ritim bozukluğu genel olarak kalbin daha yavaş ya da daha hızlı çalışması durumudur. Normal kabul edilen bir yetişkinde kalp atış hızı bir dakikada 60 ve 100 arasında değişirken, bu tür rahatsızlığı olan vatandaşlarda ise kalp atış hızı ya 60’dan küçüktür ya da 100’den büyüktür. Böyle bir rahatsızlığa ise kalp ritim bozukluğu adı verilmektedir. Bu hastalığın belirtileri arasında ise nefes alırken ve verirken yaşanan daralma hissi, kalp çarpıntıları, aşırı terleme ve gözlerde kararma örnek gösterilebilir. Kalp ritim bozukluğunun nedenleri arasında ise aşırı stres hali, alkol ve sigara tüketimi, uyuşturucu kullanımı ve vitamin eksikleri gösterilir. Her hastalıkta olduğu gibi bazı vatandaşlarda da bu rahatsızlık genetik olarak görülmektedir. Bu tür bir hastalığın tedavisi oldukça zordur ama bu hastalığı tetikleyen unsurları hayatınızdan çıkarmanız hastalığın ileri gitmesini ve ciddi zararlar vermesini engeller niteliktedir.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin bu gibi durumlar için oluşturmuş olduğu Sağlık Yönetmeliği’ne bakıldığına ise kalp ritim bozukluğunun asker olmaya engel bir maddesi bulunmamaktadır. Fakat hastalığı ileri seviyeye gelmiş ve ağırlaşmış durumdaki vatandaşlar askeri bir hastanedeki sağlık kontrolünden sonra çürük raporu alabilmektedir. Bazı vatandaşların ise bu raporu almasına rağmen askerlik yaptıkları ama rapor sayesinde ağır sporlardan ve eğitimlerden muaf oldukları da görülmektedir.

Askeri bir hastanede yapılacak olan ön sağlık muayenesinden sonra bu konuda en kesin sonuçlara ulaşmak mümkündür.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.