KOBİ’ler Artık Kolayca Bir Ar-Ge Merkezine Sahip Olabilecek
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Avrupa Birliği tarafından desteklenen İleri Prototip İstasyonu için Teknik Destek Projesi, KOBİ’lerin Ar-Ge çalışmalarına kolay erişim sağlamayı hedefliyor. Proje kapsamında, Eskişehir Teknik Üniversitesi tarafından Ankara’da İnovasyon Fabrikası Bilgilendirme Günü düzenlendi. Proje bütçesi, yapılan katkılarla birlikte 5 milyon Euro’ya ulaştı.
Eskişehir Teknik Üniversitesi’nde yürütülen proje, Avrupa Birliği’ne katılım öncesi ekonominin itici gücü olan KOBİ’ler, startup’lar ve yeni girişimcilerin yolculuğunda desteklemeyi ve hayatlarını kolaylaştırmayı amaçlamaktadır. Bununla birlikte, projenin büyük sanayi kuruluşlarını ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından belirlenen sanayi bölgelerini de kapsadığı belirtilmiştir.
Proje takım lideri Özcan Kahramangil, KOBİ’lerin, startup’ların ve girişimcilerin Ar-Ge merkezine erişmek için ayrı bir çaba sarfetmelerinin zor olduğunu ifade etmiştir. Bu nedenle, İleri Prototip İstasyonu projesi ile KOBİ’lere bir Ar-Ge merkezi hizmeti sunmayı hedeflediklerini belirtmiştir.
Eskişehir Teknik Üniversitesi Proje Operasyon Koordinasyon Birimi Direktörü Prof. Dr. Hikmet Karakoç, proje kapsamında üniversitede dört adet istasyon kurduklarını söylemiştir. Bu istasyonlar aracılığıyla KOBİ’lerin Ar-Ge ihtiyaçlarına en iyi şekilde cevap verebileceklerini belirtmiştir.
OSTİM Teknopark Genel Müdürü Dr. Derya Çağlar, Ankara’nın sanayi potansiyelinin hala tam olarak fark edilmediğini ve bu potansiyelin büyük bir kısmının Ankara’daki KOBİ’ler tarafından değerlendirilebileceğini ifade etmiştir. Çağlar, prototipleme imkanlarının KOBİ’ler için büyük önem taşıdığını ve İleri Prototip İstasyonu projesinin bu ihtiyaca hizmet ettiğini belirtmiştir.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Avrupa Birliği Mali Programları Dairesi Başkanı Ahmet Alperen Sağkaya ise projenin KOBİ’lerle etkileşim, filiz işletmelerle tanışma ve merkezin tanıtılması açısından önemli adımlar attığını belirtmiştir.
Etkinlikte ESTÜ öğretim üyeleri Barış Kök ve Selim Hikmet Şahin, mekanik prototipleme ve dijital prototipleme hizmetleriyle ilgili sunumlar yapmışlardır.