Milli KBRN Sistemi Türkiye’deki Savaş Gemilerinde Başarılı Bir Şekilde Kullanılıyor

04.11.2023
A+
A-
Milli KBRN Sistemi Türkiye’deki Savaş Gemilerinde Başarılı Bir Şekilde Kullanılıyor

STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş., Türkiye’nin “tam bağımsız savunma sanayii” hedeflerini gerçekleştirmede önemli bir rol oynayan bir şirkettir. Şirket, yerlileştirme adımlarını hız kesmeden atmaya devam etmektedir.

STM, güçlü ekosistemini kullanarak askeri denizcilik alanında işbirliği yapmaktadır. Bu sayede, yurt dışından tedarik edilen kritik bir sistemi milli imkanlarla üretmeyi başarmıştır. STM ve MAKEL Teknoloji A.Ş. arasındaki işbirliğiyle, suüstü savaş platformlarında kullanılan ve gemileri kimyasal, biyolojik, radyoaktif ve nükleer tehditlere karşı koruyan KBRN TT Sistemi 2014 yılında geliştirilmeye başlanmıştır.

Geliştirilen Türkiye’nin ilk KBRN Tespit ve Teşhis Sistemi, savaş gemilerini kimyasal, biyolojik, radyoaktif ve nükleer tehditlere karşı 7/24 korumaktadır. Milli KBRN TT sistemi, şu ana kadar Türk savaş gemileri ve yurt dışı askeri gemi projeleri dahil 10’dan fazla platformda görev yapmaktadır.

Milli Gemilerde Kullanıldı İhracat Başarısı Getirdi

Türk Deniz Kuvvetleri’nin desteğiyle geliştirilen sistem, 2015 yılından itibaren öncelikle Türkiye’nin ilk mili korvet projesi olan MİLGEM Ada Sınıfı korvetlere entegre edildi. MİLGEM’in 3. ve 4. gemisi olan TCG BURGAZADA ve TCG KINALIADA korvetleri, milli KBRN TT sisteminin ilk kullanıcıları olmuştur. Sistem daha sonra, STM tarafından ana yüklenicilik yapılan Test ve Eğitim Gemisi TCG UFUK ile Türkiye’nin ilk milli fırkateyni olan TCG İSTANBUL’a da başarıyla entegre edilmiştir.

Türk Donanması’na ait TCG ALEMDAR ve TCG BAYRAKTAR gemilerinde de tercih edilen milli KBRN sistemi, ihracat başarılarına imza atarak Pakistan MİLGEM Projesine entegre edilmiş ve STM’nin ana yüklenicisi olduğu ihracat projesi kapsamında iki korvette de kullanılacaktır.

Güleryüz: Görünmeyen Tehditleri Yakalıyor

STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, MİLGEM Projesi ve yurt dışı ihracat projelerinde birçok kritik sistemin yerlileştirildiğini belirtmiştir. Güleryüz, “Geçtiğimiz haftalarda Türkiye’de ilk defa, Helikopter Görsel İniş Destek Aydınlatma Sistemi (HEGİDAS) ve Yalpa Sönümlendirme Sistemini geliştirdiğimizi duyurmuştuk. Ülkemizin ilk yerli ve milli KBRN TT Sistemi ise 2015 yılından beri çeşitli platformlarda son derece başarılı şekilde görev yapmaktadır. Yerli kalibrasyon ve hızlı bakım imkanına eriştiğimiz yerli KBRN TT Sistemi ile alandaki dışa bağımlılığı azaltarak ihracat başarısı elde ettik. Ülkemize yüksek katma değerli bir ürün kazandırmaktan gurur duyuyoruz.” demiştir.

thumbs_b_c_c92e1f254231bfa916870e4854fb1479

KBRN Tehditlerine Üst Düzey Koruma

Konvansiyonel KBRN silahları ve zehirli endüstriyel tehlikeler sürekli gelişen bir tehdit oluşturur ve savaş gemileri için öncelikli tehlikeler arasındadır. Yerli olarak geliştirilen KBRN Tespit ve Teşhis Sistemi, kimyasal, biyolojik, radyoaktif ve nükleer tehdit unsurlarını tespit etmektedir. Sistem; KBRN Tespit ve Teşhis Sistemi Ana Konsolu, Biyolojik Ajan Tespit Cihazı, Biyolojik Örnekleme Cihazı, Radyoaktif Tespit Sensörü, Yarı Seyyar Kimyasal Harp Maddeleri ve Zehirli Endüstriyel Ajan Tespit ve Teşhis Cihazı olmak üzere 5 ayrı donanım ve özgün yazılım içermektedir.

Sistem, kimyasal, biyolojik ve radyoaktif tehditlerin varlığını hızlı ve güvenilir bir şekilde tespit ederek gemi personelinin gerekli savunma tedbirlerini almasını sağlamaktadır. Son teknoloji sensörlerle donatılan sistem, tehditlere karşı erken uyarı yapmaktadır. Yerli KBRN TT sistemi, her türlü zorlu hava koşulunda 7/24 görev yaparken çeşitli kimyasal maddelerin, biyolojik varlıkların ve toksik endüstriyel malzemelerin tespitini eş zamanlı olarak gerçekleştirmektedir. Sistem, sıvı, katı veya gaz formundaki tüm tehditleri tespit edip numune alabilmekte ve geniş algılama aralığı ve sürekli veri kaydı özelliklerine sahiptir. KBRN sisteminde tespit edilen tehditler, sistem ana konsolu ve geminin Entegre Platform Kontrol ve İzleme Sistemi (EPKİS) üzerinden izlenebilmektedir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.