ChatGPT, 17 doktorun teşhis koyamadığı bir hastalığı çözdü

16.09.2023
A+
A-
ChatGPT, 17 doktorun teşhis koyamadığı bir hastalığı çözdü

Euronews’in haberine göre, Michigan eyaleti, Amerika Birleşik Devletleri’nde bir çocuğa yapay zeka uygulaması ChatGPT doğru bir teşhis koyarak, 17 farklı doktor tarafından teşhis edilemeyen bir hastalığı tespit etti.

ChatGPT’nin teşhisi, daha sonra doktorlar tarafından da onaylandı ve çocuğun tedavisi başlatıldı.

Dört yaşındaki Alex (soyadı mahremiyet sebebiyle verilemiyor), yaklaşık üç yıl boyunca yoğun kronik vücut ağrıları ve büyüme geriliği yaşadı. Ancak bir yaşından beri hastaneye gidip gelen çocuğun hastalığı bir türlü tanımlanamadı.

Alex’in ailesi, sorunu çözemedi ve çocuğun ağrılarını hafifletmek için Motrin adlı bir ağrı kesici kullanmayı denedi. Ancak, bu ilaç kullanıldığında Alex birçok yan etkiyle karşılaştı ve ilacın etkisi azalınca ağrıları daha da arttı.

Ayrıca, Alex ilginç nesneleri de ısırmaya başladı. Doktorlar, Alex’in rahatsızlığını teşhis edemedi ve anne Courtney, son çare olarak yapay zeka uygulaması ChatGPT’yi denemeye karar verdi.

Anne Courtney, ChatGPT’ye Alex’in hastalık belirtilerini ve MR sonuçlarını kısaca yazarak “enter” tuşuna bastı. ChatGPT, saniyeler içinde “bağlı kordon sendromu” (tethered cord syndrome) teşhisi koydu.

Bu teşhis daha sonra birkaç doktor tarafından da onaylandı ve Alex’in tedavisi başlatıldı.

ChatGPT, doğru teşhisi nasıl koyabildi?

Harvard Üniversitesi Epidemiyoloji Profesörü Andrew Beam, ChatGPT’nin internetteki mevcut metin verilerine dayanarak bir cümle veya kelime dizisindeki “sonraki kelimeyi tahmin ederek” çalıştığını söylüyor.

Prof. Beam, ChatGPT’nin, programa girilen verileri tarayarak çalışan bir yapay zeka programı olduğunu da vurgulayarak, “Size okunduğu bir pasaja benzeyen bir metin vermek için elinden geleni yapacak. Bu uygulamanın ücretli versiyonu çok daha iyi sonuçlar veriyor. Hatta Google’dan daha iyi sonuçlar verdiğini söyleyebiliriz. Kısacası, bu yapay zeka ürünü bir ‘süper güçlü tıbbi arama motoru’ olarak tanımlanabilir.”

Prof. Beam, ChatGPT’nin, teşhis koyması zor olan, tanımlanması güç ve karmaşık rahatsızlıkları olan hastalar için faydalı olabileceğini de ekliyor.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.