Akciğerde Hava Kaçağı – Pnömotoraks Bekçiliğe Engel Mi

05.11.2019
A+
A-
Akciğerde Hava Kaçağı – Pnömotoraks Bekçiliğe Engel Mi

Akciğerde Hava Kaçağı – Pnömotoraks

 

Akciğerler içerisinde bulunan havanın göğüs kafesinin içine dolması sonucunda akciğerin çökmesi ve işlevini yerine getirememesi durumuna, akciğerde hava kaçağı ya da tıp dilinde bilinen adıyla pnömotoraks denmektedir. Nedenleri değişiklik göstermekle birlikte özellikle sigara içen genç kişilerde sık gözlemlenir. Bu kişilerde akciğer üst dokusu tam olarak gelişemez ve akciğerde gelişen hava kabarcıklarının basıncının artması ile birlikte yırtılmalar gözlemlenir. Erkeklerde kadınlardan daha fazla oranda gözlemlenmektedir. Hastalığın belirtileri şu şekildedir:

  • Göğüste ya da kürek kemiğinin altında çok ani gerçekleşen batma benzeri ağrılar
  • Göğüste darlık hissi
  • Aniden gelişen nefes darlığı
  • Baygınlık hissi ya da bilinç bulanıklığı

Hastalığın tedavi yöntemi tespit edilen serbest havanın miktarına göre değişiklik gösterir. Hafif olan rahatsızlıklarda hastaya oksijen verilerek belirli aralıklarda çekilen kontrol filmleri ile hastalığın durumu izlenebilir. Havanın daha fazla olduğu durumlarda bir iğne vakum sistemi ile hava dışarı alınabilir. Hava bu yöntemlerle giderilemeyecek kadar küçükse cerrahi olarak geçirilecek kapalı bir hortum sistemi ile havanın kendiliğinden çıkması beklenir. Daha sonra şişen akciğer plevra yapraklarının daha iyi yapışması için bir takım ilaç tedavisi uygulanır.

Bu hastalığı geçirmekte olan ya da tedavisini olmuş adaylar bekçilik mesleğinden faydalanmak isteyebilir. Emniyet Teşkilatı Sağlık Yönetmeliği içerisinde bulunan maddeler incelenerek akciğerde hava kaçağı – pnömotoraks bekçiliğe engel mi, sorusunun cevabı bulunabilir.

Akciğerde Hava Kaçağı – Pnömotoraks

Sağlık Yönetmeliğine Göre Pnömotoraks Bekçiliğe Engel Mi?

 

Sağlık Yönetmeliğinin A bendi içerisinde bulunan madde şu şekildedir:

  • Komplikasyonsuz şekilde iyileşmiş, anatomik ya da fonksiyonel bozukluğa sebebiyet vermemiş pnömotoraks rahatsızlıkları sağlam kabul edilir.

İlgili madde incelendiğinde hava kaçağı – pnömotoraks bekçiliğe engel misorusunun cevabı ‘’hayır’’ olarak gözlemlenmektedir. Ancak dikkat edilmesi gereken nokta kişinin hastalığın tedavisini gerçekleştirmiş olsa bile hastalığa yatkınlığının geçmemiş olmasıdır. Bu hastalığı bir kez yaşayan kişilerin tekrar hastalığa yakalanma oranları oldukça yüksektir. Özellikle tedavi sonrası sigara kullanımı hastalığı tekrar tetikleyebilmektedir. Bu sebebiyetle hastalığın tedavisini gerçekleştiren uzman doktor ile görüşülmeli ve hastalık sonrasında nelere dikkat edilmesi gerektiği ile alakalı bilgiler alınmalıdır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.