Ameliyat İzi Astsubay Olmaya Engel Mi?

28.04.2020
A+
A-
Ameliyat İzi Astsubay Olmaya Engel Mi?

Türk Silahlı Kuvvetleri’nde çalışmak isteyen vatandaşlarımızın merak ettiği ameliyat izi asker olmaya engel mi sorusunu TSK’nın sağlık yönetmeliğini inceleyerek araştırdık.

Türk boylarından beri gelen askerlik bizler için kutsal bir görevdir. Her Türk genci askerlik vazifesini yerine getirmesi gerekir. Yaşı gelip askere giden bireylerin yanı sıra ücretli olarak astsubay, uzman erbaş gibi vazifelerde de görev almanız mümkündür. Askere alınmadan önce genel sağlık testlerinden geçerek en ufak bir sağlık probleminiz varsa bu tespit edilir. Sonrasında size tedavi süreci başlatırlır. Eğer kalıcı ve askerlik yapmaya engel bir sağlık sorununuz varsa askerlikten muaf tutulursunuz.

TSK bünyesinden astsubay olarak görev almak istiyorsanız dönem dönem açılan başvuruları kaçırmamalısınız. Başvuru yapmak isteyen adayların başvuru şartları hakkında çeşitli soruları olmaktadır. Bu kutsal görevi yapmadan önce geçirdiğiniz bir ameliyat varsa ve vücudunuzda iz kaldıysa birçok bireyin aklında askere alırlar mı sorusu gelmektedir.

Ameliyat İzi Astsubay Olmaya Engel Mi?

Türk vatandaşı olan ve yaşı gelmiş her genç erkeğin askerliğe giderken bu izler veya yaralar dikkate alınmamaktadır. Ancak ameliyat izi astsubaylığa engel mi sorusuna gelecek olursak bazı şartların sağlanması gerekmektedir. TSK’nın  sağlık yönetmeliğinde askerliğe gelen kişilerin sağlık kontrolünde vücuduna bakılmakta ve dövme, yara izi, ameliyat izi gibi farklı izlerin olması durumda, yaz üniformaları dikkate alınarak vücudun görünmeyecek yerlerinde olması gerekmektedir. Yapılan sağlık denetiminde yaz üniformalarına göre ameliyat izinin görünen kısımları en fazla 20 cm olabilmektedir. Vücudun görünmeyen yerlerinde ise maksimum yara izi 50 cm olmalıdır. Bu şartların aşılması durumunda astsubaylık başvurunuz kabul edilmemektedir. Bu maddenin amacı çalışan personelin güvenliği ve sağlığı içindir. Görünen yara izleri görev sırasında terör örgütü mensupları tarafından askerin kolayca deşifre olmasına neden olabilir. Bu sebeple TSK bu duruma büyük önem vermektedir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. Atgm dedi ki:

    20 cm sınırı nerede yazıyor? Sağlık yönetmeliğinde bulamadım.