İnstagram Takipçi Satın Al

Astım Uzman Çavuşluğa Engel mi?

16.05.2019
A+
A-
Astım Uzman Çavuşluğa Engel mi?

Uzman çavuşluk, iş garantili bir meslek olduğu için askerliğini yapan gençlerin rağbet gösterdiği meslek dallarından biridir ve bazı rahatsızlıkları olanlar, örneğin astım uzman çavuşluğa engel mi sorusunu sorarak kendi durumları hakkında bilgi almak istemektedir. Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde hizmet vermek isteyen gençlerin uzman çavuş olabilmeleri için öncelikle bazı şartları yerine getirmelidir. Uzman çavuş olabilmek için öncelikle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olunması gereklidir. Bunun yanı sıra başvurunun yapıldığı tarihte terhisin üzerinden 3 yıldan fazla sürenin geçmemesi de önemlidir. Uzman çavuş olabilmek için askerliğin er ya da erbaş olarak yapılması da şarttır. Bunların yanı sıra uzman erbaş alınacak sınıflar ve branşlar için aranan vasıflarda olunması da önemli bir ayrıntıdır. Uzman çavuş olmak için başvuru yapılan yılın 1 Ocak günü itibarıyla 25 yaşından gün almamış olmak gereklidir. Askeri öğrencilikten ilişiğinin kesilmemesi de uzman çavuş olmanın şartlarının arasında yer almaktadır.

Astım Hastaları Uzman Çavuş Olabilir mi?

Türk Silahlı Kuvvetlerinde subay, yedek subay, astsubay, uzman erbaş olarak görev yapanların uzman çavuşluğa başvurmaları söz konusu değildir. Taksirle işlenen suçların haricinde aftan yararlanmış; cezası ertelenmiş, cezası para cezasına çevrilmiş, aldığı ceza zaman aşımına uğramış olsa ya da adli sicil kaydından çıkarılsa bile ne tür olursa olsun herhangi bir suçtan hüküm verilenlerin uzman çavuş olma hakları yoktur. Uzman çavuş olmak isteyenlerin asker olmayı engelleyecek sakıncalı durumunun olmaması da gereklidir. Sakıncalı duruma astım hastalığı da girmektedir. Dolayısıyla astım uzman çavuşluğa engel mi denildiğinde verilen cevap evet olmaktadır. Başvuru yapılırken halen fiili olarak asker olanların birlik komutanınca düzenlenen nitelik belgesinde en az 80 not alınması da gereklidir. Uzman çavuş olmak isteyenlerin terör örgütü ya da suç örgütü bağlantılarının olmaması da önemli bir ayrıntıdır.

Kronik Astım Hastaları Uzman Çavuş Nasıl Olur?

Astım hastalığının kronikleşmesi, nefes darlığını beraberinde getirmekte, kronik astım hastaları ilaç kullanmak zorunda kalmaktadır. Böyle durumda olanlar, astım uzman çavuşluğa engel mi sorusunu sormaktadır. Sürekli astım ilacı kullanmak zorunda olanlar, sağlık kontrolü sırasında anında elenmektedir.

 

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 8 YORUM
  1. Mustafa Okur dedi ki:

    Değerli bilgileriniz için teşekkür ediyorum. Şimdi düşündüm de en çok perişan olanlar Uzman Erbaşlar. Sabah içtimasından tutun sporuna tatbikatına denetlemesine kadar çok yüksek efor sarf ediyorlar. Dolayısıyla astım hastalarının silahlı kuvvetlerin hiç bir alanında hizmeti beklenmez. Benim asıl merak ettiğim sonradan astıma yakalanırsa ne olur. Masa başı bir göreve mi çekerler erken emekli mi yaparlar?

  2. Metin Topraklı dedi ki:

    Astım hastasıyım ve bu konu benim çok kafamı karıştırmaktaydı. Herkes ayrı telden çalıyor. KOnu benim adıma çok aydınlatıcı oldu. Teşekkürler.

  3. Mehmet Ali dedi ki:

    Açıklayıcı ve aydınlatıcı olmuş sağolun.

  4. Çağrı dedi ki:

    Kronik astımdım alerjik astıma geçti ve yaklaşık 7 senedir hiçbir astım ilacı kullanmıyorum bir sorunum yok. Bu şekilde de elenir miyim sağlıkta?

  5. Ramazan Turung dedi ki:

    Bencede astım hastası olan biri Uzamn Çavuş olmamalı hem kendisi için hemde ordu için en doğrusu bu

  6. Alper dedi ki:

    Uzman çavuş olmak isteyenlerin astım hastalığı var ise gerçekten işleri zor, meslek bu hastalık için hiç uygun değil.

  7. Gökhan dedi ki:

    Bende astım var ama hafif durumda jöh olabilirmiyim

    1. admin dedi ki:

      Maalesef engel teşkil etmekte.