Kalp Ritim Bozukluğu Askerliğe Engel Mi?
Askerlik görevi ülkemizde yaşayan erkek vatandaşlar için zorunlu bir görevdir. Bu görev bedelli bir şekilde olsa bile en az 21 gün yapılması gerekmektedir ve ülkemizdeki erkek vatandaşlar bu görevi yapmışlar yada yapacaklardır. Askerlik görevi hareketin çok olduğu bir görev olduğu için ve acil durumlarda ülke savunmasında askerlerin önemli bir rol oynayacağı için Türk Silahlı Kuvvetleri asker alımlarında asker adaylarının fiziksel ve psikolojik sağlığına oldukça dikkat etmektedir. Bu yazımızda sizlerde kalp hastalıkları ve kalp ritim bozukluğu hastalığının askerlik görevini nasıl etkilediği ve bu hastalıklara sahip olan kişilerin askerlik görevinden muaf olup olmamaları hakkında bilgilendirmeler yapacağız.
Kalp Ritim Bozukluğu Olanlar Askerden Muaf Mı?
Genel bir tabirle kalp ritim bozukluğu kalbin normalden daha hızlı veya daha yavaş atmasıdır. Normal bir yetişkin insanın kalbi bir dakikada 60 ile 100 arasında atarken bazı vatandaşlarda bu sayı 60’dan küçüktür veya 100’den büyüktür. Bu rahatsızlığa kalp ritim bozukluğu adı verilir. Bu hastalığın belirtilerinden bazıları nefes alırken yaşanan daralma hissi, göğüste yaşanan sıkışma, kalp çarpıntıları, gözlerin kararması veya bayılacak duruma gelme, aşırı yorgunluk hissi ve aşırı terleme gibi belirtilerdir ve bu hastalığa aşırı alkol tüketimi, sigara tüketimi, uyuşturucu tüketimi, aşırı stres, vitamin eksiklikleri, ve aşırı kilo bu hastalığa neden olabilmektedir. Bazı durumlarda bu hastalık genetik olarak vatandaşlarda görülebilmektedir. Bu hastalığın tedavisi oldukça zor bir tedavi yöntemidir ancak hastalık aşırı kilodan meydana gelmişse kilo vermek hastalığı bastırabilir yada sigara kullanımından meydana gelmişse sigarayı bırakmak hastalığı bastırabilir.
Türk Silahlı Kuvvetleri’nin asker alımı için oluşturmuş olduğu yönetmeliğe göre kalp ritim bozukluğuna sahip insanların rahatsızlıkları askerlik görevine engel oluşturmamaktadır. Ancak bu rahatsızlığa sahip ve rahatsızlığı önemli ölçüde ağırlaşmış hastalar askeri hastaneler tarafından çürük raporu alabilmektedirler. Ancak genel olarak bu rahatsızlığa sahip kişilerin rapor alarak askerlik görevlerini yaptıkları ve rapor sayesinde ağır eğitim ve sporlardan muaf tutuldukları görülmüştür. Sonuç olarak bu rahatsızlığa sahip olan kişilerin askerlik görevini yapmadan önce askeri hastanelere gidip muayene olmaları gerekmektedir ve oradaki doktorun talimatlarına göre hareket etmeleri gerekmektedir.
Asteğmen olmak istiyorum, peki buna engel bi hastalık mı ?