İnstagram Takipçi Satın Al

S-400 Hava Savunma Sistemi

06.10.2019
A+
A-
S-400 Hava Savunma Sistemi

Rusya tarafından üretilen dünyanın en iyi uzun menzilli hava savunma füzesi olarak sayılan S-400 nedir? Özellikleri nelerdir ?

Şu anda dünyada kullanımda olan en iyi uzun menzilli hava savunma sistemlerinden biri olarak gösterilen S-400, Rusya’nın Soğuk Savaş döneminde geliştirmeye başladığı füze savunma sistemlerinden dördüncü neslini temsil etmektedir.

S-400’ün geliştirilmesine 1993 yılında başlandı. Ancak, özellikle Soğuk Savaş sonrası savunma sanayine uygulanan bütçe kesintileri nedeniyle tamamlanması oldukça uzun zaman aldı ve yeni bir teknoloji olarak değil, eski sistemin devamı olarak geliştirilebildi. Bundan dolayı mevcut sistemde kullanılan teknolojinin yüzde 70 ile 80’i bir önceki model olan S-300’den alındı. Bunlar arasında füze depolama sandıkları, fırlatma rampaları ve radarlarda bulunmaktadır.

s-400

Testlere 1999 sonunda başlanan sistem sonunda 2007 yılında faaliyete alındı. Bu sistem, insanlı veya insansız her türlü hareketli aracın yanı sıra hem seyir hem de balistik füze ile desteklenerek imha etme özelliğine sahip olarak geliştirildi. Ulaşabildiği en yüksek irtifa da 30 kilometre olarak ölçülmüştür. Ayrıca sistemde her hedefe iki füze kitlenerek, eş zamanlı olarak 80 hedef vurabilmektedir.

Sistemin içinde bulunan bir füzenin ağırlığı 1,8 ton, uzunluğu sekiz metre ve çapı ise yaklaşık 50 santimetredir. Ayrıca bu sistem 145 kilograma kadar savaş başlığı taşıyabilmekte. S-400, 600 kilometre uzaklıktaki hedefi algılama özelliğine sahip ve saniyede 4,8 kilometre hızla füze gönderilebiliyor. Sistem, hedefe 10 saniyeden daha az sürede tepki veriyor.

S-400’ün teknik özellikleri neler?

Dünyadaki en iyi hava savunma sistemlerinden biri olarak nitelendirilen S-400, savaş uçakları, radar tespit ve kontrol uçakları, keşif uçakları, stratejik ve taktik uçaklar, taktik, operasyonel, balistik füzeler, orta menzilli balistik füzeler, hipersonik hedefler ve diğer gelişmiş hava saldırısı araçlarını imha etmek üzere tasarlandı.

Sistem nasıl çalışmaktadır ?

  1. Uzun menzilli izleme radarı, havadaki nesneleri takip ediyor ve gelen bilgiyi komuta aracına gönderiyor. Potansiyel hedefler, komuta arasında değerlendiriliyor.
  2. Hedef tanımlandıktan sonra komuta aracı füzenin fırlatılmasına karar veriyor.
  3. Fırlatmayla ilgili veriler, hedefe göre en iyi konumda bulunan fırlatma aracına gönderiliyor ve buradan karadan havaya füzeler gönderiliyor.
  4. Angajman radarı, füzenin hedefine ulaşmasına yardımcı oluyor.

S-400 sistemleri nerelerde kullanılmaktadır ?

S-400 sistemi ilk olarak 2007 yılında başkent Moskova’nın savunulması için kullanılması üzere devreye alındı. Ancak daha sonra, özellikle Rusya’nın uyguladığı dış politikaya paralel olarak, bazı kritik noktalarda konuşlandırılmıştır.

Bunların başında ise Suriye’nin Tartus kentinde bulunan Rusya Hava Üssü gelmektedir. Rusya, 2015 yılında hem kendi hem de Suriye hükümetine ait donanma ve hava unsurlarını korumak amacı ile S-400 füze savunma sistemlerini yerleştirdi.

Rusya’nın ayrıca Ukrayna’dan ilhak ettiği Kırımda S-400 Hava Savunma Sistemleri bulunmaktadır. Moskova yönetimi, Kasım 2016’da Baltık Denizi kıyısında Rusya’ya ait olan ancak anakarayla bağlantısı bulunmayan Kaliningrad’a füze savunma sistemi ve İskender füzeleri konuşlandırdı. ABD o dönem bu kararı, “Avrupa’yı istikrarsızlaştırmaya dönük bir adım” olarak eleştirdi.

Son dönemde Rusya, çeşitli ülkelerle bu füze savunma sistemini satmak üzere anlaşmalar da yapmaya başladı. Rusya, 2015 yılında Çin’e altı tabur, 2016’da da Hindistan’a 6 milyar dolar karşılığında beş tabur satılması konusunda anlaşma imzaladı. Bir tabur, sekiz fırlatıcıdan oluşuyor.

S-400 Hava Savunma Sisteminin Künyesi:

  • Üreticisi : Almaz-Antey silah şirketi
  • Konuşlandığı yer : Moskova, Suriye, Kaliningrad, Kırım
  • Kullanılmaya Başlama Tarihi : 2007
  • Menzil : 700 kilometre
  • Hız : Saniyede 4,8 km
  • Eşzamanlı Takip : 80 hedef
  • Hedef Türü : Uçak, seyir füzesi, orta menzilli füzeler, İnsansız hava araçları, ve diğer havadan izleme sistemleri.

Peki S-400’ün Türkiye’ye teslimatı ne zaman gerçekleşecek ?

S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi‘nin teslimatı üç parti şeklinde yapılacak. Rus TASS haber ajansının askeri diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberine göre, S-400 hava savunma sisteminin Türkiye’ye teslimatı, üç parti şeklinde gerçekleştirilecek. İlk partisi geçtiğimiz aylarda gerçekleşmişti.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.