SİHA’lar İçin Özel Hava-Hava Füzeleri Geliyor

16.10.2023
A+
A-
SİHA’lar İçin Özel Hava-Hava Füzeleri Geliyor

Türkiye, Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA) platformlarına hava-hava füzeleri entegre etmek için çalışmalara başladı. Bu amaçla, yeni hava-hava füzeleri geliştiriliyor.

TÜBİTAK-SAGE tarafından Türkiye’nin ilk hava-hava füzeleri olan GÖKDOĞAN ve BOZDOĞAN Füzeleri için seri üretim kararı alındı. GÖKDOĞAN Görüş Ötesi Hava-Hava Füzesi ve BOZDOĞAN Görüş İçi Hava-Hava Füzesi, F-16 platformunda kullanıldıkları gibi başka platformlarda da kullanılabilecek.

Ayrıca, ASELSAN tarafından geliştirilen Milli AESA Radar MURAD da AKINCI TİHA (Taarruzi İnsansız Hava Aracı) üzerinde test edildi. Testler başarıyla tamamlanıp AKINCI, MURAD AESA Radarı ile tespit ettiği hava hedeflerine GÖKDOĞAN ve BOZDOĞAN Füzeleri ile saldırabilecek.

Çalışmalar, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda ASELSAN, BAYKAR ve TÜBİTAK-SAGE tarafından gerçekleştiriliyor. Ayrıca, Roketsan’ın da hava-hava füze çalışmaları olduğu biliniyor.

Şu anda dünyada hava-hava füze kullanabilen bir SİHA platformu bulunmamaktadır. ABD, kısa bir süre önce MQ-9 Reaper SİHA üzerinde AIM-9 Sidewinder (BOZDOĞAN muadili) Hava-Hava Füzesi’nin test atışını gerçekleştirdi.

BOZDOĞAN Görüş İçi Hava-Hava Füzesi (WVRAAM)

BOZDOĞAN, ABD yapımı AIM-9X füzesinin muadili olan Görüş İçi Hava-Hava Füzesi’dir. Yüksek çözünürlüklü İnfrared (IR) arayıcı başlığa sahip olan BOZDOĞAN, mükemmel bir iz sürme açısı sağlar ve elektronik harp ile mücadele yetenekleriyle donatılmıştır.

Bu füze yaklaşık 25 kilometre menzile sahiptir ve Mach 3 hıza ulaşabilir. Vektör kontrollü olması sayesinde yüksek manevra kabiliyetine sahiptir. İR başlığı sayesinde seyir füzelerine karşı etkili bir şekilde kullanılabilir.

BOZDOĞAN Füzesi
Füze Adı: BOZDOĞAN AIM-9X Sidewinder
Ağırlık: 140 kilogram 84 kilogram
Uzunluk: 3.3 metre 3 metre
Çap: 160 milimetre 127 milimetre
Menzil: 25+ kilometre 30+ kilometre
Hız: 4+ Mach 2.5+ Mach
Tipi: Görüş İçi Görüş İçi

BOZDOĞAN füzesi, TÜBİTAK-SAGE ve 401’inci Test Filo Komutanlığı iş birliğiyle Nisan 2019’da çırpıntı (flutter) testlerine başlamıştır. Kasım 2019’da F-16 uçağından yapılan yer test atışı, 4 kilometre yükseklikteki hızlı insansız hava aracını başarıyla imha etmiştir. BOZDOĞAN füzesi, Türk Hava Kuvvetleri envanterindeki AIM-9 Sidewinder füzelerinin yerini alacak şekilde planlanmaktadır.

GÖKTUĞ-Hava-Hava-Füzesi

GÖKDOĞAN Görüş Ötesi Hava-Hava Füzesi (BVRAAM)

GÖKDOĞAN, ABD yapımı AIM-120 AMRAAM füzesinin muadili olan Görüş Ötesi Hava-Hava Füzesi’dir. GÖKDOĞAN, katı hal tasarımlı Aktif Radar (AR) arayıcı başlığına sahip olup, at ve unut özelliği, çoklu hedef kilitleme, atış sonrası kilitleme ve her açıdan atış yetenekleri gibi özelliklere sahiptir. Elektronik harp ile mücadeleye dayanıklı olması sebebiyle karıştırma kaynağına yönlendirilebilir. Bu füze yaklaşık 65 kilometre menzile sahip olup, veri bağı sayesinde hedef güncellemesi yapabilir.


Türkiye, SİHA’larına özel olarak havadan havaya füzeler geliştirmektedir. Bu füzelerle SİHA’lar daha etkili bir şekilde hedefleri vurabilecektir. GÖKDOĞAN Görüş Ötesi Hava-Hava Füzesi ve BOZDOĞAN Görüş İçi Hava-Hava Füzesi gibi füzeler, sadece F-16 platformunda değil, diğer platformlarda da kullanılabilecektir.

ASELSAN tarafından geliştirilen Milli AESA Radar MURAD, AKINCI TİHA’ya entegre edilmiştir. Bu sayede AKINCI, MURAD AESA Radarı ile hava hedeflerini tespit edip GÖKDOĞAN ve BOZDOĞAN Füzeleri ile saldırı yapabilecektir.

Türk Savunma Sanayii Başkanlığı’nın koordinasyonunda TÜBİTAK-SAGE, ASELSAN, BAYKAR ve Roketsan gibi kuruluşlar tarafından çalışmalar sürdürülmektedir. Bu çalışmalar, Türkiye’nin savunma sanayiindeki ilerlemesine katkı sağlayacaktır.

Türkiye’nin bu çalışmalarıyla dünyada hava-hava füze kullanabilen bir SİHA platformuna sahip olacağı belirtilmektedir. ABD, MQ-9 Reaper SİHA üzerinde AIM-9 Sidewinder Hava-Hava Füzesi’nin test atışlarını gerçekleştirmiştir.

BOZDOĞAN Görüş İçi Hava-Hava Füzesi, mükemmel bir iz sürme açısı sağlaması ve elektronik harp ile mücadele yetenekleriyle dikkat çekiyor. BOZDOĞAN’ın yaklaşık 25 kilometre menzili bulunuyor ve hızı Mach 3’e ulaşabiliyor.

GÖKDOĞAN Görüş Ötesi Hava-Hava Füzesi ise at-unut, çoklu hedef kilitleme ve atış sonrası kilitleme gibi özelliklere sahip. Füze, yaklaşık 65 kilometre menzile sahip olup veri bağı sayesinde hedef güncellemesi yapabiliyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.