TSK Profesyonel Ordu Nedir
Profesyonel ordu nedir? Adından anlayacağımız üzere orduda tamamı ile profesyonel kollu kuvvetlerden oluşan orduya verilen addır. Profesyonel ordunun amacı ise terörle mücadele ve benzeri konularda Türkiye Cumhuriyeti ve benzeri ülkelerde er ya da çaylak statüsünde bulunan askeri personel sayısını minimum seviyeye indirip donanımlı askeri personel sayısını arttırarak askeri personel zayiatını minimum seviyeye indirgeyerek uzman asker eğitimli asker sayısını arttırmak temel amaçlarından birisidir.
Profesyonel orduya geçen ülkeler hangileri?
Güncel olarak çoğu Avrupa Birliği ülkesinde bu sistem uygulanmaktadır. Zorunlu askerlik uygulamasının bulunmadığı çok sayıda ülke vardır bunlara örnekler Almanya, İspanya, İtalya, Slovenya, Suudi Arabistan, Portekiz, ABD, Belçika, İsveç, Hollanda, Hindistan, Pakistan, Fransa, İngiltere, Bulgaristan, Hırvatistan, Kanada, Japonya gibi çoğu ülkede zorunlu askerlik hizmeti tercih edilmemektedir bu ülkelerdeki temel amaç belirttiğimiz gibi askeri personel zayiatını minimum seviyeye çekerek donanımlı uzman askeri birliklerden yararlanmaktır.
Profesyonel orduya ne zaman geçilecek, ne zaman hizmete girecek?
Ülkemizde son zamanlarda gündemde olan profesyonel askerlik ordunun profesyonelleşmesi adına şu ana kadar pek çok önemli adımlar atıldı. Ancak henüz profesyonel ordunun Türkiye Cumhuriyetinin politik şartları güncel durumlar baz alınarak yeterli olunmadığı düşünülmektedir. Önümüzdeki yıllarda ise rütbeli asker sayısında artış yapılarak, tamamı ile profesyonel orduya geçişin ilk adımları atılması planlanmaktadır. Fakat bu süreç uzun bir süreç olduğu için yakın zamanda gerçekleştirilmesi ön görülmemektedir.
Ordumuzun tamamiyle profesyonelleşmesinin olumsuz yanları neler?
Profesyonel orduya geçiş esasında olumlu yönleri olduğu kadar olumsuz yönlerini de es geçmemek ve görmezden gelmememiz gerekmektedir. Sefer Kadrosunun tamamını profesyonel yapmak mümkün değildir.(1,5-2 milyon Zorunlu askerlik olmaz ise seferde, sefer kadrolarının tamamlanması mümkün olamayacak veya seferberliğin ilanını müteakip, çok kısa süreli bir eğitim ile ihtiyaç karşılanmaya çalışılacaktır.
Eğitimsiz birliklerle savaşın ihtiyaçlarını karşılamak mümkün değildir. Derleme-toparlama personelden oluşacak birliklerde, birlik ruhu da gelişmemiş olur. Dolayısıyla muharebe gücü zafiyete uğrar. Profesyonel ordularla emperyalist görevler yapılmıştır ama, vatan savunmasının büyük bir öz veri ile yapıldığının örnekleri yoktur.