Yerli motor “Yeni ALTAY Tankı”nı yürütmeye hazırlanıyor
Türk ordusu, yerli motorla üretilen milli ana muharebe tankını envanterine katmak için gün sayıyor.
BMC Savunma Genel Müdürü Mehmet Karaaslan, Türk Silahlı Kuvvetleri için geliştirilen Yeni ALTAY Tankı, Altuğ 8X8 ve Yeni Nesil FIRTINA Obüsü projeleri hakkında bilgi verdi.
Karaaslan, son olarak katılımcıların tedarik ihtiyaçları için görüşmelerin yapıldığı 16. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nda tanıttıkları araçlarının büyük ilgi gördüğünü belirtti.
Yeni ALTAY Tankı’nın bir süre önce Türk Silahlı Kuvvetleri’ne testler için teslim edildiğini söyleyen Karaaslan, tankın eski versiyona göre çeşitli yenilikler ve geliştirmeler içerdiğini ifade etti. Karaaslan, “Muharebe sahasının ihtiyaçları, yerli olarak geliştirilen alt sistemler ve bunların testleri bizim için bir süreç. Bu süreç 2024 yılında devam edecek. Türk Silahlı Kuvvetleri ve Savunma Sanayii Başkanlığı’nın katılımıyla test süreçleri devam ediyor. Seri üretime geçiş aşamasında şu anda yapmamız gereken bir ara aşama bu. Sergilediğimiz mühendislik tankımız, testlerdeki 2 tanktan biri değil. Bu tank ve diğer tanklarımızda tüm testler tamamlanmış durumda. Kullanıcıyla da bu testleri yapmamız gerekiyor, şu anda bu süreçteyiz.” dedi.
Seri üretime hazırlık aşamasının ikinci adımının fabrika kurulumu olduğunu belirten Karaaslan, Ankara’da yüksek teknolojiye sahip bir fabrikanın tankın üretimi için kurulum çalışmalarının başladığını ve plana uygun şekilde ilerlediğini söyledi.
Karaaslan, “2025 başına kadar tüm faaliyetleri tamamlayıp seri üretim tanklarını Türk Silahlı Kuvvetleri’ne vermeyi hedefliyoruz. Umarım herhangi bir gecikme olmadan süreci tamamlayabiliriz.” diye konuştu.
Yerli Güç Grubu Planlanmış Şekilde İlerliyor
Yerli güç grubu geliştirme çalışmalarının plana uygun olarak devam ettiğini belirten Mehmet Karaaslan, şunları söyledi:
“Laboratuvar ortamında yapılan testler büyük ölçüde tamamlandı. Bir sonraki adım tank üzerindeki test aşaması. Proje şu anda o aşamada diyebilirim ancak bu kısa bir süreç değil. Dünyadaki tüm uygulamalar da böyle. Bir tank güç grubunu geliştirmek oldukça zorlu ve zaman alan bir süreç. Performans testlerinin yanı sıra 10 bin kilometre dayanıklılık testinin yapılması gerekiyor. Güç grubunun sadece bir testi 10 ay sürüyor. Bu nedenle süreç zaman alıyor ancak plana göre ilerliyoruz. Hedefimiz, ALTAY seri üretimine başlandıktan sonra bu sürecin tamamlandığı noktada olmak. Yaklaşık 250 tanklık bir pakette yerli ve milli motor ve transmisyonu ALTAY’a entegre etmek ve bu alandaki dışa bağımlılığı tamamen ortadan kaldırmak istiyoruz.”
Karaaslan, Yeni ALTAY tankının yerli güç grubuyla buluşarak yürümesi konusundaki takvimle ilgili soruya ise “Bu süreç devam ediyor, ayrıntılarını şu an söyleyemem ama çok yakında göreceğiz.” şeklinde yanıt verdi.
ALTUĞ 8X8 Yurt Dışı Testlerini Başarıyla Tamamladı
Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyaçları doğrultusunda yürütülen Yeni Nesil Zırhlı Araçlar Projesi kapsamında yer almanın bir yarışma içinde olduklarını belirten Mehmet Karaaslan, prototip araç için yapılan yarışmanın yakında sonuçlanmasını beklediklerini söyledi.
Karaaslan, ALTUĞ 8X8’in başarılı bir şekilde yurt dışı testlerini tamamladığını belirtti ve “Bu projede umutlu olduğumuz bir araç. ALTUĞ’un yurt dışı potansiyeli çok yüksek. Kendi kategorisinde en güncel teknolojiye sahip, diğer rakiplerin en iyi özelliklerini inceleyerek en uygun tasarımı yaptığımız bir araç. Çok ciddi ihracat potansiyeli olduğunu düşünüyoruz. Bu yönde çalışmalarımız devam ediyor. Yurtdışında katıldığı ve başarıyla tamamladığı zorlu testler var. Yakın bir zamanda somut sonuçları göreceğimiz ve seri üretimde görmeyi umduğumuz bir araç. Onun için çok şey umuyoruz.” dedi.
Karaaslan, ALTUĞ 8X8’in çöl gibi en zorlu koşullarda test edildiğini ve testleri yapan ülkelerin olumlu görüşleriyle umutlandıklarını belirtti.
FIRTINA Obüsü’nün Türk Silahlı Kuvvetleri’nin en kritik silahlarından biri olduğunu ve muharebe sahasındaki en büyük güç faktörlerinden biri olduğunu söyleyen Mehmet Karaaslan, Yeni Nesil FIRTINA’nın üretimine devam ettiklerini belirtti. Karaaslan, “İlk 6 tanesini teslim ettik. Teslimatlar devam ediyor. Bu yöndeki ihtiyacı en üst düzeyde karşılamaya ve sürekli olarak aracı geliştirerek üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz.” dedi.